in

Karrier: mit is csinál valójában egy élelmiszermérnök és mi szükséges a pozíció betöltéséhez?

Egyáltalában a műszaki szakterülethez van köze? Netán valami gasztronómiai szakember, aki grammra pontosan kiszámolja, hogy mi kerüljön a tányérra? Milyen végzettség kell ahhoz, hogy élelmiszermérnök váljon valakiből, és mennyit keres egy ilyen szakember?

Az élelmiszermérnök hihetetlenül összetett, úgynevezett multidiszciplináris (több szakágazatot érintő) szakma. A mérnöki jártasság megszerzésén túl szükség van a mikrobiológia, a fizika, a kémia és még egy sor más tudomány mélyreható ismeretére.

Rendben, nagyon sokat kell tanulnia, de mivel foglalkozik?

Az élelmiszermérnök felelőssége igen kiterjedt (ezért is szükséges a több területen való jártasság). Ő felel az élelmiszer biztonságos és hatékony feldolgozásáért, a csomagolásáért és a szállításáért belföldre és külföldre egyaránt.

Mind a tartós, mind a romlandó élelmiszerek tárolása, feldolgozása és forgalmazása az ő gondos tervezését, szervezését igényli. De az élelmiszermérnök felelősségi körébe tartozik az is, hogy a boltok polcain található ételek – legyenek azok konzervek, zacskós vagy dobozos termékek – teljes biztonsággal fogyaszthatók legyenek.

Azt gondolnád, hogy az élelmiszermérnök saját kis laboratóriumába elvonulva, senkitől nem zavartatva patikamérlegen végzi a napi munkáját, hát nem!

Gyakran szoros együttműködésben kell tevékenykednie az élelmiszergyártókkal, illetve az élelmiszer-technikusokkal.

Nézzük, pontosan mivel foglalkozik az élelmiszermérnök napi teendői során:

  • az élelmiszerek feldolgozásának, kezelésének és csomagolásának megtervezése
  • a feldolgozási folyamatok – ide értve a gépeket és berendezéseket is – koordinálása
  • a termékek és előállítási folyamatok kutatása és fejlesztése
  • a közegészségügyi szabályozás ismerete és betartása, betartatása
  • kapcsolattartás az élelmiszeripar más területen munkálkodó szakembereivel

Mivel az élelmiszeripar egy dinamikus, napról napra változó szegmens, ezért elengedhetetlen, hogy az élelmiszermérnök folyamatosan gyarapítsa a tudását. Ennek indokoltsága könnyen belátható, ha belegondolsz, hogy egy-egy vásárlás alkalmával mennyi új terméket látsz a boltok polcain.

Mi szükséges az élelmiszermérnök pozíció betöltéséhez?

Természetesen a munkakör betöltése felsőfokú végzettséget igényel. A külföldi partnerekkel történő szoros együttműködés érdekében szükséges az angol nyelv tárgyalóképes ismerete. Ezeken felül nem árt, ha felhasználói szinten jártas vagy az alapvető – főként nyilvántartó – számítógépes alkalmazások kezelésében. Mivel a munkakör nem feltétlenül helyhez kötött, így sok munkáltató a B kategóriás jogosítvány meglétét is feltételül szabja az álláshirdetésben.

Előfordulhat továbbá, hogy a cégek például kifejezetten mezőgazdasági területre szakosodott élelmiszermérnököt keresnek. Ilyenkor előnyt jelenthet az e területen szerzett tudás, tapasztalat.

Az élelmiszermérnök jelenleg hiányszakma a munkaerőpiacon. A bérezés sok összetevős, így pontos számot igen nehéz meghatározni a fizetés terén. Tényező lehet a közszférában, illetve a magánszektorban való elhelyezkedés, a tapasztalat, a nyelvtudás és a számítógépes ismeret is. De – ahogy említésre is került – az élelmiszermérnök hiányszakma, így biztos lehetsz benne, hogy a felvételi beszélgetésen jó pozícióból indulsz.

Ha szereted a kihívást, a kutatás-fejlesztést, a rendszerben való gondolkodást, az új technikák kipróbálását, akkor kétségtelenül az élelmiszermérnök hivatás a megfelelő választás a számodra.

Minden vélemény számít:

A Microsoft is csatlakozott a milliárd dolláros cégek illusztris társaságához

7 alapvető marketing stratégia a fiatal ügyfelek eléréséhez