in

Jóga alapok férfiaknak – a jóga gyakorlatok típusai és alkalmazásuk

A mély gyökereket vert sztereotípia szerint a jóga egy könnyű, átmozgató gyakorlatsor nőknek, a foglalkozás során végig a Mennyei prófécia című film zenéje szól. Ha pedig mindent jól csinálnak, akkor a „tanfolyam” végére képesek lesznek a nyakukba tenni a lábukat.

Nos, épp itt az ideje ezzel a közkeletű tévedéssel leszámolni. A jóga ugyanis a legkevesebb mértékben sem erről szól, bizonyos típusai pedig annyira megizzasztanak, mint egy kemény kardió edzés.

És ha már itt tartunk: a testi-lelki gyakorlatok egyáltalán nem kizárólag a gyengébbik nem számára lettek kifejlesztve annak érdekében, hogy megszabaduljanak pár kilótól, miközben kicserélik a receptjeiket.

A jóga az egyesülést jelenti, mégpedig az elme, a test és a szellem egyesülését. Talán ez így kissé keletiesen hangzik, de ha azt mondom, hogy ép testben ép lélek, akkor némileg érthetőbb a jóga általános filozófiája.

És ha azt hinnéd, hogy ez a fajta törekvés a harmónia megteremtésére igen-igen távol áll a fejlett, rohanó metropoliszoktól, csak egy adalék: labdarúgók, úszók, fitneszedzők, menedzserek és ügyvédek rendszeresen jógáznak a testi-lelki egészségük megteremtése és fenntartása érdekében.

Noha alapvető célkitűzései megmaradtak, a jógát a történelem során számos behatás érte, így több típusa, vállfaja is kialakult. Van ahol a zene általi boldogsághormon termelése került előtérbe (talán nem is kell mondanom, hogy a forró latin behatásnak köszönhetően), és van ahol a meditatív állapot az egészség visszaállítását, a test regenerálódását tűzi zászlajára.

Egy szó, mint száz: lehetőségek széles tárháza áll előtted, hogy kiválaszd a személyiségednek, hangulatodnak, céljaidnak megfelelőt.

Klasszikus vagy Old School jóga

Alapja: Hatha jóga. Minden jóga ősatyjaként tekinthetsz rá, ahol a ha a Napot, a tha pedig a Holdat jelenti.

Szükséged lesz: Bő nadrág, laza póló vagy pulóver, illetve egy jó tanár. Noha ez egy nagyszerű belépő szintű gyakorlatsor a kezdők részére, fontos a jó tanár, aki a mozdulatok mellett a filozófiát is képes átadni a tanulók részére.

Erre számíthatsz: Relaxációs, lassú, fokozatos gyakorlatok, a pranayama (légzés), az asana (testtartás) mozdulatok, illetve a dhyana (meditáció) elsajátítása.

Le a felesleggel jóga

Alapja: Bikram hot jóga, mely a test és a lélek méreganyagoktól való megszabadulásán alapul (ami végeredményben súlyvesztéssel is jár).

Szükséged lesz: Szoros, passzos ruházat, a gyakorlatok kivitelezése alatt ugyanis a cél a testhőmérséklet 37 Celsius fokra történő felemelése.

Erre számíthatsz: Vér és verejték. A Bikram hot jóga annyira kőkemény, hogy bizonyos betegségben (pl. szív, magas vérnyomás) szenvedőknek nem is ajánlott.

Kardió edzés latin ritmusokra

Alapja: Yogabeats, azaz a hagyományos jóga vegyítése leginkább kubai dallamokkal.

Szükséged lesz: Laza öltözetre és rajongásra a latin-amerikai zenék iránt.

Erre számíthatsz: A foglalkozás általában három részből áll: kezdésnek egy alapos nyújtó-bemelegítő szakasz, majd egy igen intenzív megmozgató második szakasz, végül pedig egy meditációs lezáró rész.

Rekreációs jóga

Alapja: Iyengar jóga, mely elsősorban a sérülésekből, betegségekből felépülésre, a regenerálódásra koncentrál. Mivel a jóga nem kizárólag a testre fókuszál, a gyógyulás itt a lelki sebekre is értendő.

Szükséged lesz: Kényelmes, komfortos öltözetre, ami az ellazulásod szolgálja.

Erre számíthatsz: Általánosságban elmondható, hogy minden típusú jógán megismerkedhetsz hozzád hasonló érdeklődésű körű emberekkel. Ez pedig különösen értékes lehet egy testi-lelki traumából való újjáépülés során.

Minden vélemény számít:

Íme néhány a világ legfurcsább férfias munkahelyei közül!

Férfias tippek: Napi öt perc a tökéletes bőrért!