in

Itt az első videó a Xiaomi összecsukható mobiljáról

Elmúltak már azok az idők, mikor kicsit lekezelően, kicsit megmosolyogva tekintettünk a mára a világ talán legfeltörekvőbb mobilgyártójává vált Xiaomira.

Az Apple évek óta nem rukkolt elő semmi nagy dobással (talán az utolsó említésre méltó momentumuk az ujjlenyomat-olvasó volt), és a Samsung háza tájáról sem érkeznek innovatív hírek.

A Samsung és a Huawei a fasorban sincsen

Ebben a kissé uborkaszezonnak is tekinthető időszakban dobott egy akkorát a kínai cég, hogy a hír fénysebességgel járta be a világsajtót. Noha a technikával a Samsung és a Huawei is kísérletezik, a két mobilgyártónak egyelőre hozzávetőleg egy kihajtható plusz képernyős mobilt sikerült összerakniuk.

A promóciós videó szerint azonban a Xiaomi mindezt megfejelte eggyel: az ő készülékük mindkét oldala – akár egy papírlap – hajlítható, miközben nincs az az érzésünk, mintha egy doboz tetejét nyitnánk fel.

A Xiaomi nemrégiben már kijött egy videóval, amin a cég vezérigazgatója mintegy mellékesen játszadozik a készülékkel, ám most a kínai vállalattól egy részletes beszámolót kaptunk a fejlesztésről.

A promóciós anyagban a Xiaomi azt demonstrálja, hogy a technikájuk tökéletesen működik, az eszköz pedig kitűnő interface-szel rendelkezik. Az alig 10 másodperces videóból az is kiderül, hogy a telefont játszi könnyedséggel – valóban mint egy darab papírt – lehet összehajtani, amire a mobil szoftvere azonnal reagál, az asztal mérete megváltozik.

Akadnak még vakfoltok

Egyelőre rengeteg a kérdés a Xiaomi piacra dobás előtt álló mobiljával, a cég pedig nem töri össze magát ezek eloszlatásával. Nem lehet tudni például, hogy összehajtott állapotban is elérhető lesz-e minden funkció.

Gondoljunk csak arra, hogy a hátlapi kamerára kell majd ráhajtani a készülék két szélét, amik így épp kitakarják a lencsét. A mobil a hajtogatás miatt nem igazán fogja elviselni a tokokat, fóliákat, így vélhetően a készülék hamarabb porosodik, karcosodik. Kérdés, hogy a Xiaomi gondolt-e erre a problémára.

Szinte biztosra vehető, hogy az összehajtható készülék Snapdragon 855 SoC processzorral, illetve a megjelenéskor debütáló Android Q operációs rendszerrel fog rendelkezni. Ez utóbbit a Google egyenesen az összecsukható mobilokra fejlesztette ki, ahogyan arról az első béta tesztek is tanúskodtak.

A Xiaomi igen óvatos a megjelenés kapcsán, így konkrét dátumról még nem tudunk. Egyes belső információk szerint a készülék a második negyedévben kerül a piacokra, így április–június között várható a felbukkanása. Az ár egyelőre tökéletes rejtély, ám a technológia forradalmi, így biztosra vehető, hogy a Xiaomi megkéri majd az árát egy-egy készüléknek.

A piac reakciója a Xiaomi összecsukható mobiljáról

Noha a technológia tényleg vadonatúj, mindez mit sem ér, ha a piac nem reagál rá pozitívan. Számtalan olyan fejlesztés látott ugyanis napvilágot a történelem során, mely a tervezőasztal mellett igen innovatívnak tűnt, ám a késztermékre végül a kutya nem volt kíváncsi, vagy csak mérsékelt érdeklődés kísérte azt.

De az is könnyűszerrel előfordulhat, hogy az újdonság varázsa majd futótűzként terjed végig a világon, hogy aztán ugyanolyan gyorsan feledésbe is merüljön. Ugyanis arra is rengeteg példa van, hogy egy technikai újdonság nem tudott gyökereket ereszteni a piacon, így egy-két hónap, netalán év leforgása után már senki sem emlékezett rá.

 

A Xiaomi összecsukható mobiljának elsődleges célközönsége nyilvánvalóan a fiatalabb generáció lesz, az ő ízlésük, technika iránti érdeklődésük pedig igen gyorsan, szinte napról napra változik.

Minden vélemény számít:

Az idei év 8 legnépszerűbb kabrió járgánya!

Metszési útmutató: mikor és hogyan metsszük a fákat, bokrokat