in

Itt a házépítés jövője: robotikus házépítési technológia

Az emberiség az utóbbi 6000 évben szinte ugyanazzal a kőműves technológiával építette a téglaházakat, azonban ez most megváltozni látszik. A Fastbrick Robotics, egy ausztrál robotikai cég létrehozta a Hadrian X-et, egy kőműves robotot, amely mindössze három nap alatt képes felépíteni egy téglaházat. 

Az FBR Limited robottechnikai társaság sikeresen bemutatta robotikus házépítési technológiáját, egy 180 m2-es, 3 hálószobás, 2 fürdőszobás házszerkezet felépítésével. A tervezett három napnál kicsivel rövidebb idő alatt sikerült a robotnak az építkezést befejezni. Ez egy komoly technikai mérföldkő a házépítés területén.

Az FBR vezérigazgatója, Mike Pivac ezt nyilatkozta a két évvel ezelőtti siker után: „Mindannyian igazolhatóan büszkék vagyunk és izgatottak vagyunk, hogy elértük az FBR első mérföldkövét. Jelenleg a világ egyetlen teljesen automatizált kőműves megoldása vagyunk, és egy hatalmas piac vár rá. Megkezdjük a következő izgalmas fázist a vállalat számára, amikor globális kereskedelmi stratégiánkat hajtjuk végre annak érdekében, hogy kihasználjuk technológiánk jelentős igényét. “


Az eredetileg 2015-ben bemutatott Hadrian X egy globálisan szabadalmaztatott 3D robot rendszer.

A robot alapját más alapokra is fel lehet szerelni, például sínekre, uszályokra, hajókra és darukra is, hogy ezt az egyedülálló képességet sokféle környezetben megvalósítsák.

A Fastbrick falrendszer kifejezetten a Hadrian X számára kifejlesztett optimalizált téglákat használ. A téglákat egy speciális ragasztóval összeragasztják, amely mindössze 45 perc alatt köt, erősen marad, és nagyobb hő- és akusztikus tulajdonságokat eredményez, mint a hagyományos habarcs. 

Minden vélemény számít:

Samsung Galaxy A21s – várhatóan 5000 mAh kapacitású akkumulátorral és makrokamerával dobják piacra

Nem lesz több Jack Sparrow kapitány? Dwayne Johnson váltja Johnny Deppet a Disneynél!