in

Új időszámítás az Amerikai űrkutatásban – ismét űrhajót küldenek a világűrbe Amerikai földről!

Akik szeretnek elmerülni az űrhajózás történelmében tudják, hogy az Amerikai űrügynökség grandiózus eredményeket ért el. A Challenger-katasztrófa sajnos nem ezek közé tartozott, amely komoly nyomot hagyott az Amerikai űrrepülésben.

Bár a katasztrófa utáni években voltak még küldetések, a NASA lassan áttért az orosz űrközpontból indított rakétákra és ezzel egy időre lezárult az Amerikai utasszállító program a világűrbe.

A NASA és a SpaceX 2011 óta először indít űrhajósokat az Egyesült Államokból

Azonban 9 év elteltével a NASA és a SpaceX most először indít űrhajósokat az űrállomásra az Egyesült Államokból. Az emberi űrrepülés új korszaka kezdődik, amikor az amerikai űrhajósok ismét egy amerikai rakéta segítségével indulnak amerikai földről a Nemzetközi Űrállomásig a NASA Kereskedelmi személyzetének részeként. 

Robert Behnken és Douglas Hurley a NASA űrhajósai repülnek a SpaceX Crew Dragon űrhajóján. A tervek szerint május 27-én ottani idő szerint délután 4:32-kor hagyja el a földet az űrhajó, amely egy Falcon 9 rakétával lesz ellátva. 

Azért is hatalmas előrelépés ez, mert a SpaceX új generációs, embert is szállító űrjárművet küld föld körüli pályára. 

Behnken lesz a küldetés közös műveleti parancsnoka, amely olyan tevékenységekért felel majd, mint például a dokkolás a nemzetközi űrállomással.

Hurley lesz a Demo-2 űrhajó parancsnoka, aki felelős az olyan tevékenységekért, mint például a felszállás és a leszállás. 

A speciális műszerekkel felszerelt, a Falcon 9 rakéta tetejére kerül a Launch Pad 39A elnevezésű utaskabin, amely a Crew Dragon két utasát több mint 27 000 km/h sebességre gyorsítva foglalja el a helyét a Nemzetközi Űrállomás felé tartó utazás során. 

A föld körüli pályára kerülés után a legénység és a SpaceX misszióvezérlője többek között az irányító rendszer, a kijelzők és a vezérlőrendszer, valamint a manőverező tolóberendezések tesztelésével ellenőrzik az űrhajó tökéletes működését. 

Körülbelül 24 óra elteltével a Crew Dragon képes lesz találkozni és dokkolni az űrállomással. Az űrhajót úgy tervezték, hogy ezt önállóan tegye, de az űrhajóban és az űrállomáson lévő űrhajósok szorgalmasan figyelik majd a dokkolást és szükség esetén átvehetik az űrhajó irányítását.

Sikeres dokkolás után Behnken és Hurley üdvözölhetik űrhajós társaikat az űrállomáson és az Expedition 63 legénységének tagjai lesznek. A Crew Dragonon teszteket is végeznek az ott eltöltött idő alatt, de egyéb feladatok is várnak rájuk az űrállomás személyzetével.

A Demo-2 küldetés lesz az utolsó nagy lépés a NASA Kereskedelmi Űrhajózás Programja előtt, amikor is kereskedelmi céllal szállítanak embereket a világűrbe. Ugyanakkor a Crew Dragon küldetések megteremtik az alapot a Hold és a Mars jövőbeni felfedezésére, kezdve az ügynökség Artemis programjával, amely 2024-ben landol  majd a hold felszínén.

Forrás: nasa.gov

Minden vélemény számít:

A CALL OF DUTY: WARZONE 50 millió letöltést ért el egyetlen hónap alatt

11 felvillanyozó hobbi-tevékenység, ami kimozdít az „unalmaspasas” pozícióból