in

Ismét lesz F1 Nagydíj a Nürburgringen – minden, amit tudnod kell a német versenypályáról!

formula1.com

A Nürburgring idén visszatér a száguldó cirkusz naptárába, több új versenypályával együtt. 2013 óta először rendeznek itt Forma 1-es versenyt az október 9–11 hétvégén, így összegyüjtöttünk néhány tudnivaló a versenypályáról, ami az F1-es múltját illeti.

Hol van a Nürburgring?

A Nurburgring alig egy órára, délre fekszik Köln történelmi városától, az Eifel-hegység szívében.

Mikor épült a Nürburgring versenypálya?

A Nürburgring nagy és olykor félelmetes Nordschleife-változatát 1927-ben építették, de miután végül túl nagynak és – a számos baleset miatt – túl félelmetesnek bizonyult az F1 számára, kénytelenek voltak egy rövidebb változatával előállni a pálya üzemeltetői.

Végül is Niki Lauda 1976-os óriási balesete kényszerítette a rendezőket és az üzemeltetőket, a kezelhetőbb, modernebb versenypálya kialakítására. 

Az 1984-ben megnyílt, immár részben új vonalvezetésű pálya az F1-es versenyzők nagyjait sorakoztatta fel a megnyitón – köztük Ayrton Senna, James Hunt, Niki Lauda és Stirling Moss is részt vettek.

Mikor volt az első F1 verseny a Nürburgringen?

A modern vonalvezetés az 1984-es Európai Nagydíjjal és az 1985-ös német Nagydíjjal kezdte meg a szereplését a száguldó cirkuszban. 

A 2020-as visszatérés sok rajongót hoz lázba a kultikussá vált versenypálya, hiszen olyan klasszikus pillanatokat eredményezet a múltban, mint például Mark Webber első F1 győzelme, a Stewart GP-k egyedüli győzelme vagy a Fernando Alonso és Felipe Massa közötti nagy harc a 2007-es versenyen.

Milyen a vonalvezetése a Nürburgringnek?

Sajnos a teljes Nordschleife versenypálya nem megfelelő a Forma 1es autóversenyekhez, hiszen figyelembe véve a jelenlegi F1-es gépek sebességét ez nem is csoda. 

A modern vonalvezetése a Nürburgringi versenypályának, a régi Sudschleife pályának egyenes indulási és érkezési pontját használja, amely a nagy pálya egy motorkerékpár versenyekre szánt része. Ezt a pályát is 1927-ben építettek a világhírű Nürburgring Nordschleife-vel egy időben.

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12032432

A Nordschleife az óramutató járásával megegyező irányban működik, és a kisebb ugratók sokaságáról volt ismert, amely miatt a gyorsan mozgó, szilárdan rugózott versenyautók sok helyen elszakadtak a pálya felületéről.

Forrás: fia.com

Minden vélemény számít:

A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál felfedi az idei zsűritagokat!

Hogyan nézd meg sorrendben a Harry Potter és a Legendás állatok filmeket?