in

Így válassz kávéfőző gépet!

A reggeli kávé elkészítése sokunk számára a napi rutin része. A fekete ital sikertörténete a 16. század óta töretlen, amikor az arab világ legkedveltebb élvezeti cikkévé vált. Ha kávéfőző gép vásárlását tervezzük, válasszunk tudatosan! Ebben segít ez az írás.

A kávéfőzők kínálata igencsak széles; a piacon megtalálhatók filteres és automata kávéfőzők, egyre elterjedtebbek az úgynevezett kapszulás készülékek, sőt, a presszókávét előállító csodákról sem feledkezhetünk meg. Sokan mégis a hagyományos lefőzés módszerét választják, hiszen maga a kávéfőzés valódi rituálé, ami beindítja a reggeleket.

A különböző gépek különböző működési elvvel rendelkeznek, így az általuk készített kávé ízvilága is jelentősen eltér. Emiatt a kiválasztás nem csupán műszaki szempontok alapján kell történjen. Vegyük figyelembe, milyen kávét fogyasztunk szívesen!

Filteres kávéfőzők

A filteres kávéfőzőket nem kell bemutatni senkinek, hiszen a legtöbb háztartásban megfordultak az elmúlt évtizedekben. Rendkívül egyszerű működési elvvel rendelkeznek, így a készülékek kifejezetten olcsók más típusokhoz képest. Kávéfőzés során a gép forró vizet csorgat a szűrőbe helyezett kávéra, ahol a keresztülcsordogáló forró víz kioldja a kávé aromaanyagait, így elkészül az ínycsiklandó fekete finomság.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy az így kinyert ital sokkal gyengébb, mint az egyéb gépekkel készített kávé, tehát a koffeintartalma is alacsonyabb.

A korszerűbb kivitellel rendelkező filteres kávéfőzők rendszerint hőtároló kancsóval, melegítőtálcával és időzítővel rendelkeznek. Sőt, a gyártók ma már figyelmet fordítanak a modern formatervezésre is.

Kapszulás kávéfőzők

Talán ezek a készülékek osztják meg leginkább a kávéfogyasztók táborát. Sokak szerint a kapszulás kávék kimagasló ízélményt kínálnak, ezért az ilyen gépek a legjobb választást jelentik. Mások szerint a kapszulás kávézás „úri huncutság”, aminek kevés köze van a valódi kávéélvezethez. Nem kívánunk igazságot tenni, ahhoz viszont nem fér kétség, hogy az alumínium kapszuláknak köszönhetően a betöltött kávé képes megőrizni a minőségét.

A magas nyomásnak köszönhetően a készülék képes kinyerni az aromaanyagokat, így az ízélmény valóban tökéletes. Az igazsághoz tartozik az is, hogy szinte kivétel nélkül prémium minőségű kávékat töltenek a kapszulákba, ami az árszabáson is meglátszik. Habár maga a készülék relatív kedvező áron vásárolható, a kapszulákért relatív magas árat kell fizetnünk.

Automata kávéfőzők

Sokak számára ezek a készülékek jelentik a valódi kávéfőző gép fogalmát. A népszerűségük nem véletlen, hiszen kifogástalan minőségű italt képesek előállítani egyetlen gombnyomásra. A titok abban rejlik, hogy a beépített darálónak köszönhetően a szemes kávé őrlése közvetlenül a lefőzés előtt történik, így mindig tökéletes aromát élvezhetünk.

Sajnos általánosságban el kell mondani, hogy ezek a gépek inkább irodai vagy közösségi felhasználásra optimálisak, napi egy-egy kávé lefőzése esetén magas ráfordítást jelentenek. Szerencsére ma már kisebb változatokban is elérhetők, ezek árszabása is sokkal kedvezőbb. Sőt, léteznek daráló nélküli automata kávéfőzők, amelyek jó alternatívát jelenthetnek ugyan, de épp a friss őrlemény által biztosított kivételes ízélményt veszítik el.

Presszó kávéfőzők

A sor végén mindenképpen említést érdemelnek a presszó kávéfőzők, amelyek 10-14 bar nyomást alkalmazva préselik át a forráspontot el nem érő vizet a kávéőrleményen. Ennek az előállítási módnak köszönhetően az így lefőtt kávé utánozhatatlan aromavilággal rendelkezik.

Habár a presszógépek hallatán a kávézókban látható monstrumokra asszociálunk, szerencsére otthoni változatokkal is találkozhatunk. Érdemes olyan készüléket választani, ami külön gőzcsappal rendelkezik, illetve lehetőséget biztosít capuccino előállítására is.

Minden vélemény számít:

Semmi ok a pánikra, csak a természet szórakozik Csernobil közelében!

A Római gladiátorok: életemet a nép szórakoztatásáért!