in

Így ötvözd az eleganciát az alkalmi ruhával, hogy vonzó és kisugárzó legyen a külsőd

Sokunk fejében élesen él az a kép, mely szerint jó megjelenést kizárólag az öltöny-nyakkendő párosítás kölcsönözhet. Pedig ez közel sincs így, és ahogy az alábbiakban látni fogod, a zakó akár egy farmernadrággal is tökéletes harmóniába hozható.

A kulcs az egyensúly – kövesd a 80/20-as szabályt

Hallottál már Pareto 80/20-as elvéről? A gazdaságban, táplálkozásban, sportban, de még a nyelvtanulásban is alkalmazott elmélet arra utal, hogy az eredmény 80%-a a befektetett munka 20%-ából származik.

A legtöbb férfi akkor rontja el az öltözködése ötvözését, amikor a két stílus között 50-50%-os egyensúlyt igyekszik megteremteni. Hagyd a tökéletes egyenlőséget, és alkalmazd a 80/20-as szabályt. Hogyan néz ki ez a gyakorlatban? Nézzünk egy példát: fehér ing, zakó, farmernadrág, alkalmi cipő, a nyakkendőt pedig hagyd el.


Ez a megjelenés azonnal csökkenti a formalitást, mégis eleganciát és jólöltözöttséget kölcsönöz a viselőjének. Az egyensúly fenntartása a legfontosabb szempont, ám ez a szabály ebben az esetben nem az 50-50%-on keresztül valósul meg. A tökéletes összkép kialakítása ugyan igényel némi rutint, ám az egy kis gyakorlással könnyedén elsajátítható.

Íme néhány ötlet annak bizonyítására, hogy a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen:

  • Cseréld le az öltönynadrágot, alkalmi nadrágot egy farmerre.
  • Válassz egy fehér szövetcipőt az alkalmi helyett.
  • Húzz fel egy egyszínű pólót az ing helyett.
  • Váltsd fel a zakót egy bőrdzsekivel.
  • Vegyél az ingre egy kötött pulóvert.

Néhány gondolat az alkalomról

Noha a fenti opciók jól működhetnek egy baráti találkozón, hivatalosabb vállalati eseményen, előfordul olyan alkalom, amikor szigorú dresszkód van érvényben. Ekkor természetesen az előírtaknak megfelelő öltözet viselése kötelező, így bármennyire is csábít a gondolat, tartsd magad az elvártakhoz.


Laza eleganciát tükröz ugyan az öltöny-sportcipő variáció, ám egy esküvőre, üzleti megbeszélésre nem éppen a tökéletes választás. Az öltözködés során a vezérlő csillagod mindig az alkalomra történő megfelelés legyen.

Miért ötvözzük egyáltalán a két stílust?

Ezután a kis kitérő után vissza a kályhához, azaz a hétköznapi és alkalmi öltözet vegyítéséhez. Miért nem elegendő, ha a hivatalosabb eseményekre egyszerűen öltönyt, a kötetlenebb alkalmakra pedig farmert és pólót húzunk?

Kétségtelen tény, hogy ez is megoldás lehet. Ugyanakkor érdemes nem elmenni szó nélkül amellett, hogy az öltöny egyes esetekben túlzottan formális, vállalati jellegű megjelenést kölcsönözhet. (Persze, ha éppen ez a cél, akkor semmi probléma.)

Tovább bonyolítja a dolgot, hogy az alkalmakat sem lehet minden esetben egyértelműen hivatalos és kötetlen státusra bontani. Egy régi barát születésnapi partija egy elegánsabb bárban, munkamegbeszélés egy kávézó teraszán, egy szombat esti színházi előadás. Szükség van elegáns öltözetre? Naná! De valóban elmaradhatatlan az öltöny, nyakkendő, kifényesített alkalmi cipő ezekre az eseményekre? Ugye, hogy nem egyszerű?

Összegezve tehát a fent leírtakat: a ruházat ötvözésének igenis van létjogosultsága, az alkalmi öltözéked probléma nélkül párosítható a hétköznap viseltekkel. Két lényeges szempontot szükséges ugyanakkor szem előtt tartani a vegyítés során, ezek pedig az egyensúly, illetve az alkalom.

Mi a teendő? A 80/20-as szabály figyelembevételével kialakíthatod a harmóniát, egy kis utána járással pedig kiderítheted, hogy a közelgő eseményen érvényben van-e elvárt, betartandó dresszkód, aminek meg kell felelned.

Minden vélemény számít:

20 éves a Mátrix: 6 érdekes és meghökkentő tény minden idők legismertebb filmjéről!

Ausztrália 5 év múlva vizet termelne ki a Holdon!