Időgazdálkodási tippek

Időgazdálkodási tippek

Már-már elcsépeltté és közhellyé válik a „mai rohanó világ” kifejezés, azonban észrevétlenül a legtöbben mégis áldozatává és részeivé válunk ennek a felgyorsult ritmusú kerékvágásnak. Ennek rengeteg hátulütője van, ami az időbeosztást illeti, és leginkább azok szenvednek tőle, akik alapvetően is nehezen bánnak az idővel. Ezért jönnek jól az időgazdálkodás tréningek és tippek, melyek megkönnyíthetik helyzetünket, és kevésbé folyik ki az idő a kezeink közül.

Az idő pénz …

… és ha ezt nem tartjuk tiszteletben, amikor nem érkezünk meg valahová időben, akkor más idejét és pénzét sem tiszteljük. Ha az nem motivál minket eléggé, hogy a saját becsületünket megőrízzük, akkor az talán motiválóbb lehet, ha másra gondolunk.

Sokaknak segít, ha naptárt és határidőnaplót vezetnek és szorgosan bejegyeznek minden programot és elintéznivalót, amiket napi szinten ellenőríznek, hogy nehogy valami kimaradjon. Ennek számos formája létezik, a papíralapútól, egészen a digitálisig. Rengeteg telefonos alkalmazás igyekszik megkönnyíteni a dolgunkat ilyen téren is.

Használjuk ki az olyan értékes „üres” időt, mint például az utazások, amikor számos munkát elvégezhetünk: számítógépes munkák, olvasás vagy bizonyos dolgok átgondolása, megtervezése, lejegyzése. Állítsunk fel egy rendszert és tartsuk ahhoz magunkat. Végezzünk el mindent a maga idejében. Az e-mailek megválaszolására és telefonálásra is szánjunk külön időt, és ne iktassuk be őket már folyamatban lévő feladatvégzésekbe.

Fontos az önismeret

Fontossági sorrendet és értékrendet kell felállítani ahhoz, hogy ne vállaljuk túl magunkat, de minden fontosat sikeresen és időben el tudjunk végezni. Nem kell minden eseményen ott lenni és minden meghívásra igent mondani. Át kell gondolnunk, hogy mi a hasznos és fontos a mi szempontunkból. Ismerni kell a határainkat, és ha tudjuk magunkról, hogy nem bánunk túl jól  az idővel, akkor kicsit szigorúbbnak is kell lennünk saját magunkkal.

Tartsuk meg a szükséges szüneteket, de vigyázzunk, hogy ne nyújtsuk el őket fölöslegesen, ne húzzuk az időt, hiszen csak fogy az energiánk, a türelmünk és persze az idő is. Osszuk be a munkát részfeladatokra, és az egyes mérföldkövek után motiváljuk és jutalmazzuk meg magunkat. Eleinte valószínüleg nehéz lesz ehhez a szigorúnak tűnő rendszerhez tartani magunkat, azonban ha sikeres, egy idő után természetessé válik, beépül a mindennapi rutinba és időt és örömet szerez.

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?