Hypersport HS – egyedülálló ütközésgátló technológiával felszerelt elektromos motorkerékpár

A Damon Hypersport mesterséges intelligenciát alkalmaz, hogy figyelmeztesse a motorost az esetleges ütközésekről.

Míg az autógyártók az utóbbi években egyre kifinomultabb és hatékonyabb biztonsági technológiával szerelték fel autóikat, a motorkerékpárok szinte elmaradtak ettől a technológiai fejlődésről.

A Kanadai Damon Motorcycles alapítói, úgy döntöttek, hogy orvosolják a jelenlegi kétkerekű járművek hiányosságait az elektromos Damon Hypersport-al, amelyet 2021-ben terveznek a piacra dobni.

A cég vezetősége korábban eldöntötte, hogy egy biztonságos technológiát fejlesztenek ki, amely majd segíti a motorkerékpár versenyzőket a balesetek elkerülésében. Miután sikerrel tesztelték és alkalmazták a motorsportban úgy döntöttek, hogy ezt a technológiát a hétköznapi motorkerékpáros vezetésbe is bevezetik.

A Damon Hypersport ütközésgátló technológiája kiegészíti az emberi érzékszerveket és képességeket egy baleset figyelmeztető rendszerrel. A rendszer kamerák, szenzorok és a motorkerékpárba épített mesterséges intelligencia segítségével jelez a motorosnak vészhelyzet esetén. 

A Damon Hypersport Co-Pilot ütközésgátló rendszere

A Damon Hypersport ezt a rendszert Co-Pilot, azaz másodpilótának nevezte el. A rendszer Full HD (1080p) kamerákat, valamint elülső és hátsó 77 GHz-es radarokat használ a fedélzeti mesterséges neurális hálózat táplálására, amely azonosítja a potenciális veszélyeket és jelzi azokat a vezető felé.

A Hypersport motorkerékpár műszerfalán lévő kijelző, a hátsó kamera széles látószögű nézetét jeleníti meg a vezető könyökei nélkül, amely a tükörben zavarják a rálátást. A motorkerékpár kormánya rezegni fog, ha a számítógép úgy gondolja, hogy ütközés veszélye áll fenn, szó szerint megrázva a vezetőjét.

A Hypersport viszont fokozott figyelmet fordít a motorosra is, nem csak a közeledő járművekre. Az ülésben és a kormányban lévő érzékelők is figyelik a motorost az éles, veszélyes kanyarokban a megfelelő tapadás érdekében.

Az elektromos Damon Hypersport műszaki adatai

A 200 lóerős elektromos motor kevesebb mint 3 másodperc alatt gyorsul 100 km/h sebességre és a Hypersport maximális végsebessége 320 km/h lesz. 

A 21,5 kilowattos lítium-ion akkumulátor-csomag 320 kilométernyi vezetést tesz lehetővé az autópályán, egy állandó 100 km/h sebességgel. 

A városi vezetésben a regeneratív fékezés elegendő mennyiségű energiát képes visszanyerni ahhoz, hogy csaknem 500 kilométert vezethessünk egy feltöltéssel.

A Damon cég állítása szerint a Hypersport súlya csak 200 kilogramm, lesz ami figyelembe véve az akkumulátor teljesítményét, méretét és az ütközésgátló rendszert, nagyon is pehelysúlynak számít a kategóriájában. 

A standard Hypersport HS ára 24995 USD-tól kezdődik. A Hypersport Premier kiadása már elővételben elfogyott, amely Primo hardverrel, Ohlins felfüggesztéssel, Brembo fékekkel és egy szénszálas egyoldalas hátsó lengőkarral van felszerelve. 

damonmotorcycles.com

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?