in

Hogyan szőrteleníts férfimódra? Hasznos tippek és tanácsok a férfi szőrtelenítésről!

A helyes férfitest-szőrtelenítésről érdemes beszélni, mindamellett, hogy mindannyian tudjuk, milyen eredményt szolgál a szőrzet-eltávolítás testünk „szőrspecializált” felületeiről.

Nem valamiféle „guide”, vagyis útmutató ez… tekintsd inkább férfi-kozmetikai tanácsoknak, tippeknek, amelyet most cikk formájában kínálunk neked (amely igyekszik némi praktikus, célszerű támponttal előrukkolni). Vedd a férfi szőrtelenítés tippeket a „saját szakálladra”.

A férfi-szemöldök „karbantartása”

Már az elején szeretnénk tisztázni, hogy nem, nem akarunk mi most itt „szőrszálhasogatók” lenni, de azért SOS férfiak: a hölgyek már nagyon kifinomult hozzáértéssel erre is figyelnek, ha egy férfival kerülnek „szemtől szembe.”

A szemöldök és jellem kapcsolatáról van szó ebben az esetben (most szaladsz… a tükörhöz, hogy gyorsan megvizsgáld a szemöldök-ívedet? Nem gond… megvárjuk… Kész vagy? Ok, akkor folytathatjuk? Remek!).

A szemöldökszőr-sűrűsége, állása, hosszú és rövid mivolta, hogy összenőtt, vagy sem a két szem fölött futó szemöldök egymással, hogy mennyire vastag (és, ha vastag a szemöldök-sáv mely részén hangsúlyosabb a vastagság), kusza, ritkás, dús, szálas, markáns? Ez arra mutató jelzés lehet, hogy például: mennyire vagy domináns természetű, mennyire hajlasz az elkeseredés, az önbizalom hiányosság felé, mennyire vagy megbízható, kitartó, stb.

Nos, annak elkerülése érdekében, hogy „ne akadjon össze a bajszod, avagy a szemöldököd” másokkal, érdemes beleásnod magad ebbe az izgalmas témába…

Szemöldököd fizikai és emocionális/pszichikai funkcióval egyaránt bír.

Fizikai, avagy inkább orvosi megvilágításban a szemöldök azt a célt szolgálja, hogy megvédje a szemet a különféle környezeti szennyeződések, a víz és izzadság, valamint a napfény ellen. Másrészt az arc-felismerésben, -beazonosításban is kulcsponti szerephez jut, hiszen egy felmérés szerint számos közismert személy arcképét szemöldök nélkül mutatva, kevesebb mint felét ismerték fel a kutatásban részt vevők.

Ám amikor a szemöldökök (a képeken) visszakerültek eredeti helyükre megnövekedett az arcfelismerése és –beazonosítási arány hatvan százalékosra.

Emocionálisan az érzelmeink, benyomásaink válhatnak láthatóvá (mintha az arcunkra lenne, vagy felhúzta a szemöldökét írva – szoktuk mondogatni). Szemöldököd segítségével tehát nonverbálisan is kommunikálhatod a haragod, a bánatod, a dühöd, az elkeseredésed, vagy akár a nyugalmad (kivéve, ha nem volt részed sok(k) botoxban, mivel ez a ránctalanító, fiatalító beavatkozás nagymértékben befolyásolja a mimikai izmokat működését).

Chris Beastall, az ApeToGentleman blog grooming-célú szerkesztője szerint: a hangsúlyt arra kellene fektetni, hogy a férfias vonások megtartásával távolítsuk el a kikandikáló szemöldök-szálakat egy megnyerőbb, ápoltabb, fiatalabb megjelenés érdekében.

Beastall azt javasolja, hogy a „szőrzetápolást” a szemöldökkel indítsd. Vegyél (vagy szerezz be) egy szakállfésűt és lassú, felfelé irányuló mozdulatokkal fésülgesd át a szemöldököd. Majd az óvatos átfésülést követően egy tompa végű ollóval történik meg az igazítás következő passzusa (vannak férfiak, akik mindezt egy orr- és/vagy fülszőrnyíró ollóval hajtanak végre, ami nem gond, csupán Chris Beastall tapasztalata szerint kevésbé pontosak).

Ha elég bátor és merész vagy, akkor megpróbálkozhatsz a csipesszel is. A szakértő azt tanácsolja, hogy leginkább zuhanyzás után „folyamodj” ehhez a művelethez, csupán abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a pórusaid jobban megnyílnak ekkor a gőz hatására, és a szőrzet ideiglenesen „meglágyul”, így könnyebben eltávolíthatóvá válnak a nemkívánatos, ide-oda álldogáló szőrszálak.

Éspedig úgy, hogy felfelé fésülöd a szemöldököd, majd egy jó minőségű csipesszel „nyakon csípsz” minden túl hosszú szőrszálat. Vagy nézd meg ezt a szemöldök-ápolási útmutatót, kifejezetten férfiak számára a férfi szőrtelenítésről.

Ez a módszer különösen alkalmas az összenőtt szemöldökkel (uni- vagy monobrow-effektussal) rendelkező férfiak számára. Mindeközben azonban figyelj arra, hogy csupán a két szem közötti „szőrfedte” területre fókuszálva távolítsd el a szálakat, ha ugyanis behatolsz a „szemöldök-rengetegbe” jobban kihangsúlyozod az orrod.

Amúgy… tényleg, minden elismerésünk a nőknek, akik mindenféle beavatkozások és „kínzások” alá vetik magukat, csak hogy nekünk (és persze önmaguknak is) tetsszenek. Emlékszel erre a (viccesen „fájdalmas”) jelenetre – amikor egy férfi alávetette magát azzal a rég bevált női elképzelésnek, hogy a „szépségért meg kell szenvedni”? A summázat: „ki képes erre egynél többször?” (mondta a szereplő a gyantázásra ).

A Fülszőr-dilemma

Senki sem szeretné, ha a tradicionálisnak és természetesnek mondott normális fül- és orrszőr helyében valóságos „bundaliget”, vagy „prémbakony” díszelegne az orr- vagy fülüregében… és az is teljesen érthető, hogy egyre több férfi ad magára (ebbe beleértve a szőrzet megfelelő vágását és kezelését egyaránt).

A fül- és orrszőrzetnek a szemöldökhöz és a szempillához hasonlatos módon a környezet por és szennyeződés elleni védekezése szerep jut, de még az orvosok is egyetértenek azzal, hogy egyáltalán nem esztétikus és nem is egészséges a szőrtúlnövés jelenség. Dr. Helfferich Frigyes fül-orr-gégész szerint is érdemes figyelni a megfelelő higiéniára és a beavatkozások precíz mivoltára, ha orr- és fül „sövény” nyírásra kerül sor.

Doktor Helfferich a következőket mondja el ennek kapcsán:

 • vigyázzunk arra, hogy vágás/húzás/szedés közben a fül ne sérüljön
 • létezik egy olyan genetikai állapot (a „szőrös fülű/őserdőszerű fülű” ember), amikor a szőr már természetellenes módon túlnő, ennek hatására pedig a fülzsír nem tud megfelelően ürülni, és nem is esztétikus a látvány sem
 • a fülnél is, azonban az orrnál méginkább figyelni érdemes a különféle vagdosó, húzkáló beavatkozásokra, mert ezek akár életveszélyes gyulladásokat (gennyes szőrtüszőgyulladás) is előidézhetnek – az orridegek erős összeköttetésben vannak bizonyos agyhártya-területekkel
 • természetesen ma már a rendelkezésünkre állnak hatásos ellenszerek, azonban érdemes megelőzni ezeket a behatásokat és figyelni a megfelelő, helyes kezelésekre, szőr-eltávolításokra
 • amennyiben mégis valamiféle gyulladást észlelnél az orrodban/füledben, semmiféleképpen se kezdd el nyomkodni magadnak, hanem fordulj specialistához ennek kezelése érdekében.

Sokak szerint a túlzott fülszőrzet-növekedés a kor előrehaladásának egyik nem túl kedves „mellékterméke” és velejárója. A középkorú férfiak nagyban érintettek ebben az „ügyben”, ugyanakkor számos fiatal, csupán a húszas évei elején járó fiatal férfit is sújthat a „szőrátok” fülbe, orrba belenövő, gyakran túlterpeszkedő arcátlansága.

Beastall szerint a legjobb, ha ezeket a kikandikáló, túl hosszúra nőtt, éktelen fülszálacskákat egy jó minőségű csipesszel távolítjuk el. A csipesszel (az ollóval és elektromos trimmerrel ellentétben) alapos szőreltávolítási művelet hajtható végre, mivel a jól megragadható szálakat gyökerestül távolíthatod el a külső (!) fülterületedről, ami egy hosszantartóbb csúnyaszőr-mentességet biztosíthat számodra.

Ezzel szemben a belső (!) szőreltávolításra a csipesz már kevésbé alkalmas eszköznek bizonyul. Ehelyett használj kifejezetten a belső szőrzet eltávolítására alkalmas lekerekített/tompa végű ollót, amellyel biztonságosan „kirakhatod a szőröd szűrét”, anélkül, hogy felsértenéd a bőröd.

Tovább: a beavatkozáshoz érdemes csupán a látható szőrökre fókuszáltan megválnod, amelyhez a fejedet tartsd felfelé és használj a művelethez nagyító tükröt a jobb oldalnézeti láthatóság érdekében.

Férfi fül- és orrszőrvágók és ápolási termékek

Az ápolt megjelenés és az esztétikus külcsín igen fontos, azonban ne hagyd figyelmen kívül azt a tényt sem, mely szerint az orrszőrzet (egy bizonyos mennyisége) olyanképpen működik, akár a ház légszűrő berendezése, vagyis megment a kellemetlen külső (be)hatásoktól (például: megakadályozza a baktériumok betelepedését a nedves orrüregbe).

Ha nem szívesen veszel kézbe ollót és csipeszt, akkor beszerezhetsz magadnak egy hasznos kis kütyüt, az elektromos trimmert, amelynek segítségével – az ergonomikus formának köszönhetően – könnyedén levághatod a felesleges szőrt (azonban Beastall szerint ezek – méretükből kifolyólag – nem bizonyulnak annyira precíznek, mint az olló és a csipesz).

A mellkasi szőrzet

Hacsak nem készülsz egy Chippendale-fellépésre, vagy nem vagy sokak által csodált testépítőmester, esetleg nem férfimodellkedsz és napi szinten nem kerülsz kamera elé, akkor nem érdemes a mellkasodat megfosztanod minden egyes rajta „termő” szőrszáltól (megsúgom: számos nő bolondul a szőrös mellkasú férfiakért, mert valamiféle ősi vad erőt fedeznek fel a „gazdában”).

Diana Schmidtke, aki a férfiápolás szakértője, és aki olyan hírességekkel is dolgozott mint: Chris Hemsworth, George Clooney és Jon Hamm a következőket nyilatkozza a férfi mellkasi szőrzete (egyáltalán a férfiszőrzet) kapcsán: Ha minden (test)szőrt eltávolítasz/eltávolíttatsz magadról, nagy valószínűséggel azért teszed, mert (profi szinten) úszol, kerékpározol, vagy másféle sportokat űzöl, azonban a teljes szőrzettől való megszabadulásnak nincs értelme, inkább nyírni, vágni kell azt, de nem kell feltétlenül arra törekedned, hogy teljesen lecsupaszítsd magad…

Ha az a célod, hogy meghagyva a mellkasi szőrzeted, esztétikusabbá formálva, csupán lenyírd az itt lévő szőrfölösleget, akkor használj egy jó elektronikus trimmert e célból (például egy Philips’ BodyGroom-ot) – javasolja Diana Schmidtke.

Hátszőr

Neked is „feláll a hátadon a szőr”, ha temérdek túlkapott szőrmennyiség terül el a hátad felszínén ormótlanul? Nos, ezzel nem vagy egyedül… Ezzel kapcsolatban csupán egyetlen gondolat jár(hat) a fejedben (teljes mértékben érthető módon), éspedig: megszabadulni tőle! Ha lehet minél előbb. Nem sok ember előkelő vágyai között szerepel az, hogy „bár nekem is sok szőr lenne a hátamon” (kell a hóhérnak… vagy tán neki sem, ki a megmondója?)

De hogyan kezdj neki a hátszőr-eltávolításnak?

Amennyiben nincs az oldaladon egy odaadó és segítőkész társ, vagy egy unatkozó barát (aki jókat derűlne e „nemes” nyírás közepette), akkor menj el a legközelebbi szalonba és gyantáztasd le magadnak.

Azonban, ha ehhez nincs kedved, időd, egyebed… van néhány tipp a szőrnövekedés ideiglenes megakadályozására.

Elsőként talán a borotválást említenénk meg, amelyhez a ManGroomer borotva a legalkalmasabb, előmozdítva a do-it-yourself , vagyis a csináld magad hozzáállást kedvelőket. Nagy segítségedre lehet az eszköz hosszú karja, amellyel könnyen elérheted a hátad. Schmidtke szerint ez a hátszőr-borotva azért is megfelelő és biztonságos, mivel a pengéje olyan kialakítású, hogy nem vagdosod össze magad (hiszen eleve nem ez a célod…)

A ManGroomer használata nem eredményes bababőr-sima hátat, de legalább megkímél a fürdőszoba tükörbe nézés során a Csubakka-hatástól…

Chris Beastall tanácsa arra az esetre, ha előnyben részesíted a zökkenőmentesebb, kevésbé munkaigényes eljárást, használj egy szőreltávolításra kialakított krémet (például: Nad krémet, amit kifejezetten férfiak számára fejlesztettek ki). A krémet alaposan kend el a hátadon (de jobb, ha valakit megkérsz erre), hagyd hatni 5-10 percig, majd a krémmel együtt a szőrt is eltávolítod a zuhany alá állva (mielőtt erre gondolnál: ne, ne használd a krémet az intimszőrzet eltávolítására).

Kar- és lábszőrzet

Ha nem vagy teljesen a testszőrzet „ellensége”, csupám azt szeretnéd, hogy megtartva a természetes és férfias kinézetet, kissé megszelidítsd a „terepet” magadon, esztétikailag kiigazítsd, akkor Schmidtke azt javasolja, hogy a trimmert állítsd egyes, vagy kettes fokozatra és menj végig a lábadon és/vagy a karodon (ezzel megmarad a szőr és természetes hatású lesz a látvány is, de nem elborzasztó, vagy kiábrándító).

Az öv alatti területek szörtelenítése

Érthető, hogy meg szeretnél szabadulni az intimszőrzettől, ugyanakkor az sem kétséges, hogy egy katasztrofális beavatkozástól is megkímélnéd magad (mert ugye: hagyján, hogy nincs szőr tested legbizalmasabb szféráján, de hogy a más se legyen… azt már te sem kívánod… ok.

Ne essünk túlzásokba, de azért fő az óvatosság, ha már ilyen „övön aluli” területeken bóklászunk Ábelként a rengetegben…)

Használj inkább egy kiváló minőségű borotvát, számtalan, pontosan ilyen műveletekre kialakított habbal és krémmel együtt. Figyelj a lassú és pontos mozdulatokra és arra is, hogy a borotva pengéi közé szorult szőröket lemosd.

Egy kis szőrtörténeti betekintés

Ruediger Dahlke: A lélek nyelve: A betegség című méltán népszerű könyvében a következőképpen ecseteli a szőrrel, az emberi szőrzettel kapcsolatos meglátásait:

 • az ember ezekkel a függelék képződmények segítségével olyanképpen viszonyul a környezetéhez, akár macskabajsz, vagyis:
 • éber és aktív módon észleli a környezetét (mint olyan lény, aki erőteljesen részese akar lenni az ember által létrehozott társadalomnak)
 • ennek tükrében tehát a szőrtelenség állapota egyben magával hozza az ember környezete iránti passzív státuszát, amit Dahlke ekképpen fogalmaz meg: nincs szőr a testén, nincs kifelé antennája sem (például a katonák, vagy a tibeti szerzetesek, akik szimbolikusan elszigetelődnek a külvilágtól
 • a mellkas és a láb szőrzete az ősi erővel és állati vadsággal teli múltunkat idézi
 • az áll szőrzete a legrégebbi férfiarc-ékességként tartható számon
 • a férfi arcát majdnem teljesen elborító körszakáll, egyfajta jelképes és titokzatos rejtőzködést sugallhat (álarc?).

 

Minden vélemény számít:

Kegyetlenül jól néz ki az új Lamborghini Sián Roadster

A futurisztikus repülő autós utazás már nem a távoli jövő!