in

Hogyan segíti a mesterséges intelligencia a Google-t?

A Google folyamatosan azon dolgozik, hogy megértse a keresőjét használó emberek szándékait, ezáltal adva vissza még jobb találati eredményeket.

Emiatt vezette be a BERT-algoritmust, mely kifejezetten azokra a keresőkifejezésekre adott megoldást, amelyek korábban nehézséget okoztak a szoftver számára.

Napjainkban majdnem az összes keresést átfuttatják ezen az algoritmuson, hogy a mesterséges intelligencia segítse a találatok összeállítását.

Elgépelés

A robotok számára az egyik legnagyobb kihívást az elgépelt keresőkifejezések jelenti, pedig minden 10. keresőszót ma is helytelen változatban adnak meg a keresést végzők.

A Google új fejlesztései nagyon erre a területre fókuszáltak, ezzel nagyobb haladást értek el a félregépelt szavak felismerésében, mint azt az elmúlt 5 évben tették.

A szoftver ráadásul nem csak a helyesírási hibákat ismeri fel, hanem az olyan eseteket is, amikor véletlenül egy másik szót gépelt be a felhasználó a kifejezésbe.

Eldugott információk

Néha egyes keresések túl speciális dologra kérdeznek rá, ilyenkor pedig az információ valamely weboldal mélyén van, akár egyetlen mondat formájában.

A Google legújabb mesterséges intelligencia-változásai már nem csak egészében nézik az adott tartalmat, hanem egyenként értelmezik az egyes szekciókat is.

Emiatt, a választ akkor is megtalálja a cikkben, ha a tartalom maga nem arról szól, csak ott a megoldás egyetlen mondatként. Ez a vadiúj funkció várhatóan a keresések 7%-át érinti majd világszerte.

Kapcsolódó témák

A Google a kapcsolódó témák feltérképezéséhez is mesterséges intelligenciát használ. Neurális hálókat állít össze, melyek mutatják, hogy egy adott kifejezéshez milyen altémák kapcsolódnak szervesen.

Ezeket aztán a még változatosabb találati listák összeállításánál használja fel, így adva relevánsabb válaszokat a keresésekre. Ilyen példa, amikor valaki az otthoni sportfelszerelésre keres rá, de a mesterséges intelligencia találatokat jelenít meg az olcsó edzési módokról, az otthon rendelkezésre álló hely jobb kihasználásáról stb.

Forrás: blog.google

Minden vélemény számít:

A low carb diéta egészségügyi előnyei

A Labradorok szőrzetszínéből megjósolható a várható élettartamuk