in

Hogyan javítsd ki a sérült gipszkarton felületeket és lyukakat házilag?

Gyakran fordul elő, hogy különböző okok miatt megsérülnek az otthonunk gipszkarton falai, rosszabb esetben akár lyukak is keletkeznek rajta. 

Nem minden esetben igényel szakembert a javításuk, de ha nem értesz hozzá, vagy nincs meg a kellő kreativitásod vagy elegendő időd hozzá, akkor természetesen érdemes egy festő-mázoló szakemberhez fordulnod.

Szerencsére a gipszkarton sokoldalú, így a kis és a viszonylag nagy lyukak javítása is gyors és egyszerű.

Amire szükséged lesz a gipszkarton felületek javításához:

 1. Csiszolópapír
 2. Gipsz alapú vakolat
 3. Spakli
 4. Festék
 5. Papír törlőkendő (vagy kendő)

Nagyobb lyukak esetén erre is szükséged lehet:

 1. Hézagerősítő szalag vagy háló
 2. Olló

A felület javításának méretétől is függ, de elég nagy mennyiségű port fogsz létrehozni a lyukak javítása közben, tehát érdemes megfontolni, hogyan kezeled ezt. 

Egy kis és nagy lyuk esetén is valószínűleg érdemes valamilyen védő rongyot leteríteni a padlóra, amely kettős teherbírást is jelent a csepegő festék elleni védelemnél és a por ellen is. 

Hogyan lehet kijavítani a kis lyukakat gipszkartonon?

A kisebb lyukak – a szögek vagy a csavarok méretének – javítása alig igényel nagy tudást. Íme a lépések:

 1. Csiszold meg a lyuk és a lyuk körüli területet. A munkához sima felületre lesz szükséged, mivel a fal hiányosságai miatt a javítás kissé rosszul fog kinézni, amikor kész. 
 2. Távolítsd el a csiszoló port a területről. Először töröld le a területet egy nedves papírtörlővel, mielőtt elkezdenéd kitölteni a lyukat. 
 3. Nyisd ki a gipsz vakolat csomagolását és ha szükséges adj hozzá vizet, amennyi a csomagoláson szerepel, ha előre megkevert anyagról van szó, akkor csak vidd fel a már előzőleg megtisztított területre a spaklival. A cél itt az egyenletesség kisimítása, ezért lehetőleg elővigyázatosan kell lenned, ha el akarod kerülni a felesleges csiszolást és port.
 4. A túl sok gipsz vakolat felvitele nem előnyös egy kisebb repedés vagy lyuk esetén. Mindig a közepén kezd el széthordani az anyagot, majd a terület széle felé lassan vékonyítsd el.
 5. Hagyd, hogy a vakolat teljesen megszáradjon, különben nem beragad a csiszolópapír szemcséi közé és nem tudod rendesen megcsiszolni. Körülbelül egy órát igényel a teljes kiszáradás, de ez hosszabb is lehet – különösen a hidegebb hőmérsékletű vagy sok páratartalmú helyiségekben. Tudni fogod, hogy száraz, ha a felvitt anyag színe teljesen fehér lesz. Egyes vakolat márkák két réteg használatát javasolják. Ez egy kis lyuknál azonban ritkán szükséges.
 6. Finoman csiszold meg a felvitt és kiszáradt anyagot. A körkörös alakú mozgás a legjobban működik a kisebb lyukaknál, míg az előre-hátra történő csiszolás a nagyobb lyukaknál ajánlatos. A lényeg, hogy  egyenletes felületet kapj.
 7. Tisztítsd meg a területet egy nedves ruhával, de előtte ajánlott a porszívó használata is. Hagyd felszáradni a nedves törlőkendő okozta nedvességet és már mehet is a festés.

Hogyan javítsd ki a nagyobb lyukakat a gipszkarton falakon vagy plafonon?

Egy nagyobb lyuk lefedése ugyanolyan feladat, mint egy kisebb lyuk javítása, az egyetlen különbség, hogy segítségre lesz szükséged annak biztosítása érdekében, hogy a gipsz vakolat ne repedjen meg a későbbiekben vagy a felvételkor ne essen a gipszkarton fal mögé. Itt lép közbe a hézagerősítő szalag vagy háló.

 1. Csiszold meg a felületet és távolítsd el a durva széleket vagy leeső gipszkarton darabokat.
 2. Alaposan tisztítsd meg a területet papír törlőkendővel vagy nedves törlőkendővel. Ha nedves lesz a fal, hagyd megszáradni, mielőtt továbblépsz a következő lépésre.
 3. Nyisd ki a hálót és helyezd a lyuk fölé. Hagyj legalább 2-3 centit a lyuk széle körül és kezd el levágni a hálót körbe. Nem kell szuper pontosnak lenned, mindaddig, amíg elegendő hálót hagysz átfedésben a lyuk külső széleivel.
 4. Kezd el a gipsz vakolat alkalmazását. Óvatosan, hogy a háló ne mozduljon el, kezd felvinni az anyagot a spaklival, úgy hogy közben kitöltöd a lyuk nagy részét. Majd kis idő elteltével, miután eleged szilárdult a felvitt anyag vidd fel a következő réteget, hogy végleg eltűnjön a lyuk és ha szükséges akkor egy harmadik réteget is, amelynek a célja a teljes terület egyenletessége. 
 5. Hagyd, hogy a gipsz megszáradjon, itt lényegesen több időre lesz szükség, mint egy kisebb méretű lyuknál, de ugyanúgy, mint a kisebb lyuknál, ha teljesen fehérré válik, akkor továbbléphetsz.
 6. Csiszold le a durva részeket az egyenletes simítás érdekében, majd töröld le a csiszolás által okozott port vagy maradványokat egy nedves kendővel vagy ruhával. Kezd egy nedves ruhával, majd száraz ruhával távolítsd el a felesleges nedvességet.
 7. Hagyd teljesen kiszáradni majd fesd le. Sajnos, csak a kijavított rész festése soha nem fog jól illeszkedni a fal többi részéhez, ezért általában a teljes falat újra kell festeni.

Forrás: popsci.com

Minden vélemény számít:

A Samsung következő okosórájának egyes részleteit hozták nyilvánosságra a közelmúltban!

A leggyakoribb autó műszerfal visszajelző lámpák jelentése és útmutató