in

Hogyan indíts és futtass fel egy sikeres férfi klubot?

Elgondolkodtál már azon, hogy a valahova tartozás micsoda érték? Hallottál már róla, hogy a férfi klubok gombamód szaporodnak? Kíváncsi vagy rá, mi ennek az oka, és mik zajlanak egy összejövetelen? Szeretnél te is egy ilyen különleges társasághoz tartozni, netán alapítani egyet? Az alábbiakban minden kiderül a férfi klubokról.

Mielőtt mélyebben elmerülnénk a témában, tartozom egy vallomással. A cikk megírását megelőzően fogalmam sem volt róla, hogy léteznek efféle társaságok. Az egész úgy hangzott, mint valami laza Facebook csoport, ahol alfahímek gyúrós és verdás képeket osztanak meg egymással. Pedig erről szó sincs, sőt!

Mik azok a férfi klubok?

Olyan csoportok, melyek tagjai rendszeresen találkoznak egymással, hogy megbeszéljék és megoldják a felmerülő, férfiakat érintő problémákat. Ne értsd félre, ezek nem terápiás, spirituális vagy önsegítő csoportok (noha kétségtelen, hogy ezek pozitív vonzatai megjelenhetnek és meg is jelennek). Nincsen titkos kézfogás, jelszó, alapszabály. Még jelenléti ív sem.

Egyszerűen egy rendszeresen tartott csoportos összejövetel, ahol a férfiak megosztják egymással a tapasztalataikat, bölcsességüket, világlátásukat. Az egyes találkozások tematikája épülhet egy konkrétan meghatározott téma köré, de lehet teljességgel kötetlen beszélgetés is.

Miért keresik a férfiak ezeket a klubokat?

Ahogy elkezdtem a témába ásni magam, folyamatosan egy kérdés motoszkált a fejemben: miért? Minden ember más és más, különböző célok, motivációk hajtják, arról nem is beszélve, hogy minden ember múltja eltér. Értem a focirajongókat, egy zenekar közönsége közötti összetartást, egy márka elkötelezett hívei közti szimpátiát. De elég összekovácsoló erő lehet a férfiság? Nem sovinizmus ez egy kicsit?

Miután többet és többet tudtam meg az ilyen csoportokról, be kellett látnom, hogy kár volt előítélettel lennem irántuk. Ezek a klubok ugyanis nem azzal a céllal jönnek létre, hogy imádatuk tárgyának hódoljanak, nem azért, hogy kizárják az ellenkező nemet. Hanem azért, mert segíteni szeretnének és tudnak egymásnak. Mert átélték már a szóban forgó élethelyzetet, pontosan tudják, hogy miről beszél a másik, egy adott terület szakértői, stb. Pestiesen szólva: ismerik a dörgést.

Egyes férfiak támogatást keresnek, mert lemoshatatlannak érzett folt csúfítja az életüket. Mások sosem gyógyuló sebet hordoznak magukon a gyermekkorukból egy rossz apa-fiú kapcsolat miatt. Szakításon vagy váláson vannak túl, munkahely-váltás előtt állnak, új helyre költöztek és új barátokat szeretnének. Napestig sorolhatnám.

Minden tagot más motivál arra, hogy lejárjon a férfi klub gyűléseire, a cél azonban közös: segíteni a tagoknak a legjobb képességük szerint. Adni valamit, aminek a birtokában vannak, és kapni valamit, amire szükségük van.

Hatalmas egóval csatlakoztam a csoporthoz

Olvastam egy 28 éves srác történetét, aki saját bevallása szerint kezdetben az eszét játszani ment le egy gyűlésre. Fiatal volt, sikeres és gazdag. A blogjának havi látogatottsága elérte az egymillió főt, ami lássuk be, elég impozáns. A férfi klubról azt gondolta, hogy olyan, mint a jacht klub, vagy a vállalkozók klubja, vagy valami ilyesmi. Ahol sikeres, de legfőképpen pénzes emberek ismerkedhetnek egymással egy-egy jó deal reményében.

A srác azóta harmadik éve aktív tagja a helyi férfi klubnak. Azt mondja, hogy élete leghasznosabb tévedése volt, mert megtanulta, hogy nemcsak a pénzhajhászásról szól az élet, és a siker mérőszáma pedig közel sem a dollár.

„Mindenki hozott le valami értéket, mindenkinek saját élettapasztalata volt, amiből a csoport tagjai tanulhattak. Egyedi perspektívák, ami hozzáadott, nem elvett a résztvevőktől. A mai napig szuperszámítógépek vagyunk, ami több, mint az alkatrészek összessége. Együtt erősek, bölcsek és dinamikusak vagyunk.”

Hogyan lehetsz tagja egy férfi klubnak?

Ha tagja szeretnél lenni egy férfiakból álló csapatnak, akkor két lehetőséged adódik:

  1. Keresel egy meglévő csoportot, és csatlakozol hozzájuk
  2. Elindítod a saját klubodat


Személy szerint
arra sarkallnálak, hogy a praktikusság miatt mindenképp a lakóhelyed közelében keresgélj, ugyanis a férfi klub lényege épp a személyes, közvetlen hangvételű, barátias-családias légkör kialakítása. Könnyen belátható, hogy nincs értelme az ország másik végében működő csapathoz csatlakoznod, ha nem tudod vállalni az összejöveteleken való megjelenést.

Ha nem találsz a környezetedben ilyen közösséget, akkor bátran kezdj bele a megszervezésbe. Egy csapat összerántásának tökéletes helyszínei a közösségi oldalak.

Hogyan szervezz férfi klubot?

Nem kell nagy feneket kerekítened a dolognak, mert meg fogsz rajta lepődni, hogy mekkora az érdeklődés iránta, és egy idő után a folyamat öngenerálóvá válik. Ahogy fentebb említettem, a kezdeti löketet megadhatják a közösségi oldalak, és a jövőbeli, találkozók közötti kapcsolattartás színteréül is szolgálhatnak.

Nem kell túlbonyolítanod a dolgot. Elég heti egy találkozó, ami 1-2 órán át tart. Később, ha igény van rá, természetesen gyakoribbak és hosszabbak lehetnek a gyűlések. A lényeg a rendszerességen legyen.

Ha megvan a masszív mag, tehát az néhány ember, aki elköteleződött a férfi klub iránt, akkor gondolkodhattok távlatokban. Szeretnétek, hogy a csoport generációkon átívelő legyen? Meghallgatnátok egy idősebb férfi véleményét is? Mit gondol egy bölcsész és egy kétkezi munkás az általatok feszegetett problémáról? Hívjatok meg ilyen embereket!

Érdekelnek a kor előrehaladtával megjelenő, férfiakat érintő egészségügyi problémák? Keressetek meg egy orvost a környéken, és ajánljátok fel neki a csapattagságot. Az embereket jórészt érdeklik a környezetük, a korosztályuk, az őket körülvevők ügyes-bajos dolgaik. Ha sokszor az ellenkezőjét is gondoljuk, az emberek alapvetően segítőkészek. Így nem kell tartanotok attól, hogy eleve süket fülekre találtok egy-egy meghívás kapcsán.

Hogyan épüljön föl a csoport?

A tapasztalatok szerint az ideális férfi klub tagjai változatos életkorúak, különböző végzettségekkel és szakmákkal. Nagyrészt a 8-15 tagú klubok működnek a leghatékonyabban. (A 6-nál kevesebb csoportban hiányzik a változatos szemlélet, a 15-nél népesebbnél pedig egyes tagok túlságosan háttérbe kerülhetnek.)

Nincs kitaposott ösvény, amin haladni lehetne, nincs mindent megoldó képlet, amit alkalmazni lehetne az összes férfi klub működésére. Van azonban néhány sarkalatos szabály, amit nagyon következetesen tiszteletben kell tartania minden tagnak minden klubban. Ezek pedig az elkötelezettség, a segítségnyújtás, a titoktartás, az igazságosság és a bátorság.

Ha azt gondolod, hogy ezek a szavak ismerősnek csengenek neked valahonnan, akkor nem tévedsz. Egy letűnt és nemesebb kor eszményi értékű fogalmai ezek egy férfi számára, melyekkel ma már jórészt csak a lovagregényekben találkozhatsz. Persze, a csoportokat nem a lovagi élet emlékének ápolására hozzák létre, mégis igen-igen elgondolkodtató, hogy egy erős, dinamikus klub titka az ezen fogalmak mentén történő szerveződés.

 

Minden vélemény számít:

10 dolog, ami nem hiányozhat egy modern és stílusos férfi ruhatárából

CES Asia 2019: bemutatkozik a gépjármű-technológia jövője!