in

Hivatalos: a NASA tudósai óriási mennyiségű jégbe zárt vizet találtak a holdon!

A NASA mérnökeinek és tudósainak még több bizonyítékot sikerült összegyűjteni arról, hogy valójában van víz a holdon és sokkal bőségesebb mennyiségben, mint azt a tudósok először gondolták, ráadásul sokkal hozzáférhetőbbnek is tűnik.

A jégbe zárt bizonyítékok igazolják a NASA ambiciózus Hold programját, amely nemcsak az embereket juttatja vissza a Holdra 2024-ig (több mint ötven évvel később), hanem a Nemzetközi Űrállomáshoz hasonló alapokon működő holdbázist is létrehozna.

A NASA közelgő Artemis küldetésének részeként az Amerikai űrügynökség állandó holdbázist akar felépíteni a Holdon, amely segíthet az űrhajósoknak további célállomásokhoz eljutni, például a Mars bolygóra. 

Ehhez azonban a jövőbeli űrhajósoknak olyan forrásokat kell találniuk a Holdon, amelyek elősegíthetik tartózkodásukat. Többek között a víz is egy ilyen forrás, amelynek jelenlétét most hivatalosan is megerősített a NASA.

40.000 km négyzet alakú területen van jeges víz a Holdon!

©NASA

A Nature Astronomy folyóiratban hétfőn közzétett tanulmányban a tudósok beszámolnak mind a molekuláris víz, mind pedig a kicsi, jeges víz mennyiségek detektálásáról, amelyek sokkal jobban elterjedtek a Hold felszínén, mint azt korábban gondolták.

A pontos víz mennyiséget tekintve Casey Honniball, a kutatásban részt vevő egyik tudós és a NASA posztdoktori munkatársa elmondta: “A víz mennyiség nagyjából egyenértékű egy 12 unciás (340 gramm) palack vízzel egy köbméter holdfelszínben” 

“Fontos azonban megjegyezni, hogy a víz látszólag eloszlik a hold felszínén, és a régiók között eltérések lehetnek” – tette hozzá Honniball. 

Korábban már beszámoltak róla, hogy víz van a holdon, de az új felfedezés szerint a jégbe zárt víz sokkal bőségesebb lehet a Hold felszínén – mintegy 40.000 km négyzet alakú területet foglal el, ez körülbelül ugyanolyan területet, mint Svájc alapterülete. 

Fontos, hogy a napfény által megvilágított területeken is létezik víz – ez kulcsfontosságú különbség a korábbi eredményekhez képest, miszerint a víz csak a Hold rendkívül hideg, sötét régióiban létezett.

Az új felfedezés azt is megmutatta, hogy ezek az árnyékos, de vízben gazdag területek a Hold napsütötte felszínének az egy centiméteres mélységében találhatók, ami azt jelenti, hogy sokkal hozzáférhetőbbek, mint azt korábban gondolták. 

Előfordulhat, hogy az asztronautáknak nem kell a Hold sötét oldalára merészkedniük vízért. Ehelyett a viszonylag meleg napsütötte területeken maradhatnak, ahol továbbra is hozzáférhetnek a fagyott vízhez. 

Minden vélemény számít:

Új egy perces videó mutatják be a borsos árú Tesla napelem háztető telepítését!

Itt az Éjféli Égbolt Netflix filmelőzetese a szakállas George Clooney-val az Északi-sarkon!