in

Hivatalos – a NASA következő missziója a Mars bolygó felé csütörtökön indult

NASA

A NASA hétfőn hivatalosan is bejelentette a legújabb Mars rover útját, amelyet később indít a hét folyamán, az ősi mikrobiális élet jeleinek felkutatására a vörös bolygón.

“Az készenléti indulási felülvizsgálat befejeződött, és valóban megkezdjük az indítást” – mondta Jim Bridenstine NASA adminisztrátora.

NASA

“Jelenleg rendkívüli időkben vagyunk a koronavírus járvány miatt, de valójában kitartunk és megvédjük ezt a küldetést, mert nagyon fontos.”

Az űrrakétára csütörtökön 7:50-kor (ottani idő szerint) indul a floridai Cape Canaveral-ból és az élő közvetítést a YouTube-on és a közösségi média platformjain nézheted meg.

Nézd meg a Perseverance küldetés elő kilövését

A tervek szerint a hét hónapos utazást követően a Perseverance rover 2021. február 18-án landol a Jezero kráternél.

A Marsjáró robot, amely körülbelül egy SUV gépjármű méretű, 1040 kilogramm, a NASA ötödik Marsjárója, és eddig a legfejlettebb.

NASA

A rover fel van szerelve egy kis helikopterrel is, amely megpróbál majd repülni a felszín felett, valamint egy robotkarral, egy sor kamerával és egy pár mikrofonnal is.

Az ősi megkövesedett baktériumok bizonyítékainak felkutatásához két lézert és egy kémiai elemzésre képes röntgenfelvételt fog használni.

Szikla- és talajmintákat gyűjt egy jövőbeli küldetéshez, amelyeket visszahozzák a Földre további tanulmányozás céljából.

NASA

Ezzel az Egyesült Államok lesz a harmadik nemzet, amely ebben a hónapban a Vörös Bolygóra indít hasonló missziót.

Kína a múlt héten indította el a Tianwen-1 nevű missziót a Mars felé. Ha Kína küldetése sikeres lesz, akkor az Egyesült Államok után csak a második nemzet lesz, aki űrjárművet küld a vörös bolygóra, bár korábban két járművet is Holdra küldött.

Forrás: sciencealert.com

Minden vélemény számít:

Nyilatkozott Fourmaux ERC balesetével kapcsolatban – “apró hiba, óriási következményekkel”

Jurassic World: Krétakori tábor filmelőzetes – Az óriás T-Rex visszatér!