in

Házi praktikák bogarak ellen

Akinek már meggyűlt a baja a lakásba betolakodó négy- vagy többlábúakkal, az tudja, hogy nem minden szépen becsomagolt rovarirtó termék válik be ellenük. Sőt, a legtöbb nem. Rengeteg olyan növény van, ami természetesen tartja távol vagy irtja ki a bogarakat, azonban a legádázabb ellenséggel, a csótánnyal nem bánhatunk el akárhogy. Lássuk, melyik hívatlan vendég ellen hogyan védekezhetünk.

Citrommal a szúnyogok ellen

Mivel jön a tavasz és vele együtt a felmelegedés is, ez maga után vonja a természet és az állatok felébredését is, ami mind szép és természetes, azonban hátránnyal is jár ránk nézve. Ilyenkor többet szellőztetünk, többször marad nyitva az ablak, mivel szeretnénk egy kis napfényt és energiát beengedni a lakásba, azonban ez sokszor váratlan vendégekkel is jár. Alapvetően egy szúnyogháló csodákra képes, de így vagy úgy, mindig sikerül egy-egy potyautasnak megúsznia és besettenkednie. Tévhit, hogy a bogarak a piszkos lakásokat szeretik. A tisztákban ugyanúgy felbukkanhatnak, akár repedésekből, csövekből, padlóból, akár úgy, hogy a ruhánkon vagy táskánkban visszük be őket véletlenül. Elbánni velük viszont nem ennyire egyszerű.

Mint ahogy sok más növény is, a citrom is többfunkciós. Amellett, hogy egészséges az emberi szervezet számára, szépségápolásban is remekel, fertőtlenítő hatása van és még a bogarakat is távol tartja. A szúnyogok, legyek, muslicák és hangyák nem szeretik a citrom illatát és a benne lévő gyümölcssavat. Ugyanilyen hatása van az ecetnek, fokhagymának, levendulának vagy a vaníliának. Ezek közül többnyire minden egészséges számunkra, szóval összeköthetjük a kellemest a hasznossal.

Az igazi ellenség: a csótány

A csótánnyal már nehezebb a dolgunk. Számos „recept” létezik arra, hogy hogyan bánjunk el velük természetes csodaszerekkel, azonban ezek közül nagyon kevés válik be, és az sem mindig. Állítólag nem szeretik az uborka, a citrom illatát, a sütőpor pedig belülről fejti ki hatását, hiszen mindent megesznek. Ezek azonban nem száz százalékos módszerek. Esetükben a legjobb ragasztószalagos házi csapdákat készíteni és felállítani a lakás több gyanús pontján, azonban ez is inkább felmérés jelleggel bír. Ha a csapdában minden nap találunk egy vagy több foglyot, akkor elkezdhetünk aggódni, de inkább intézkedni. Ilyenkor nincs más megoldás, rovarirtó szakemberek segítségét kell kérni. Hiszen a csótány minden apró résen átfér, túléli az atomrobbanást és még fej nélkül is elél napokig … így már érthető, miért annyira nehéz a dolgunk vele.

Minden vélemény számít:

Mit közvetít rólunk aláírásunk?

Az ambivertált személyiségtípus