in

Hatalmas kudarccal zárult az Izraeli Holdra szállás kísérlete

Elveszítette a földi irányítással a kapcsolatot, majd a Hold felszínébe csapódott az izraeliek Beresheet nevű űrszondája – erősítette meg a hírt az Israel Aerospace Industries munkatársa. A szerencsés landolás ugyan elmaradt, Izrael mégis beírta magát a kozmológia történelmébe.

Világszerte megdöbbenésre adott okot a szerencsétlen baleset, mely során a közel-keleti ország elveszítette az uralmát a közel 6,5 millió kilométert gond nélkül megtevő űrszondája felett.

A sikeres misszió monumentális űrkutatási mérföldkőnek számított volna, ez volt ugyanis az első eset a történelem során, hogy egy magáncég próbált a Holdra szállni. Azonban a Beresheet az ereszkedés 20. percében elveszítette a kommunikációt a földi irányítással, majd röviddel ezután a felszínbe csapódott.

A Beresheet darabokban áll a leszállóhelyen

Határozottan kudarcot vallottunk a Hold felszínén – mondta el Opher Doron a műveletet irányító Israel Aerospace Industries munkatársa. – Röviddel a leszállás előtt az űrszonda motorja leállt, aminek a pontos okát még mindig nem sikerült kideríteni. Annyi bizonyos, hogy a szonda darabjai most szét vannak szóródva a leszállóhely körül.

A Beresheet (kezdet, genezis) balszerencséje egyben egy héthetes misszió kényszerű befejezését is jelenti, Opher Doron azonban ennek ellenére csodálatos sikernek nevezte a küldetést, mely során soha nem látott közelségbe kerültek a Holdra történő leszálláshoz. Az ott szerzett tapasztalatok ugyanis nem vesznek el, a tudás jól kamatoztatható egy jövőbeli küldetés során.

Az eseményt Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu a helyszínen élőben követte, majd a szerencsétlen incidens után úgy nyilatkozott, hogy „újra meg fogunk próbálni leszállni a Holdra. Bízom benne, hogy legközelebb puhábbra sikerül a landolás.”

Az ügy kapcsán az izraeli kormány Twitter üzenetbe fejezte ki sajnálkozását, mely szerint a Beresheet űrszonda nagyon közel került a felszínhez, de sajnos a leszállást nem sikerült eredményesen végrehajtani. Izrael tettével azon hét nemzet sorai közé lépett, mely valaha is felkereste a Holdalt – zárult a kormány üzenete.

A hivatalos internetes közlemény némileg megtévesztő lehet, ennek ellenére a kormány pontosan fogalmazott. A Hold felkeresése ugyanis nem a sikeres leszállást jelenti (pilótával vagy pilóta nélkül), hanem az oda irányuló misszió tényét. Ennek ellenére ez a klub is elég exkluzív, mindössze hét nemzetet foglal magába.

A tényleges és sikeres Holdra szállás elitcsoportja egyébiránt még ennél is szűkebb, mindössze az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország (akkor még Szovjetunió) és Kína büszkélkedhet vele. Ez utóbbi nemzet idén január elején landolt először a történelemben égi kísérőnk felszínén.

Miért nem megyünk többet a Holdra?

Tehetnénk fel a kérdést. Hiszen 50 évvel azután, hogy az első ember rátette a lábát kozmikus kísérőnk felszínére, magától értetődő lehetne, hogy a holdutazás mára olyan játszi könnyedséggel kivitelezhető, mint egy hétvégi kiruccanás a telekre.

A helyzet azonban közel sem ilyen egyszerű. A fél évszázaddal ezelőtti, ember általi Holdra szállást a hidegháború vezérelte, így nem számított sem a pénz, sem az emberélet. (Bármennyire is visszásnak tűnik ez ma már.)

A missziók megtervezése és kivitelezése azonban igen drága mulatság, amik finanszírozását a nemzeti kormányok egyre kevesebb lelkesedéssel vesznek a vállukra. A jövő valószínűleg a magáncégek űrprogramjának forradalmát fogja elhozni, ennek egyik fontos állomása lett volna a Beresheet Holdra szállása.

Minden vélemény számít:

Férfias tippek: Napi öt perc a tökéletes bőrért!

Elkezdtél kopaszodni? Ezen lehetőségek közül választhatsz!