in

Háromrészes öltöny: modern öltözködés vagy egy letűnt kor relikviája?

A háromrészes öltöny minden korban rendkívül népszerű volt, ám igazán közkedveltté az 1800-as évek tették. Az a férfi, aki ilyen öltözetet viselt, korokon átívelően mindig vonzónak és stílusosnak számított. Mit érdemes tudni a háromrészes öltönyről, és milyen alkalmakkor viselhető? Ennek jártunk utána.

Mit is jelent a háromrészes öltöny?

A klasszikus iskola szerint az alábbi elemekből áll: nadrág, zakó és mellény. Érdekes, hogy amíg a zakó és a nadrág szinte évtizedről évtizedre a divatot követve változott, addig a 19. században megjelent és népszerűvé vált mellény jegyei örökérvényűek maradtak.

Honnan jön egyáltalán a férfiasság általánosan elterjedt szimbólumává vált öltöny? A 18. századra a férfiak felismerték, hogy az öltözködés stílust, megjelentést ad, és társadalmi státusukat is kihangsúlyozza. Ehhez a felismeréshez azonban kellettek a nők is, akik eddigre már pompás ruhakölteményekben megjelenve fejezték ki vagyonukat (vagy férjük vagyonát), hovatartozásukat és rangjukat. Az öltözködés, mint a társadalmi kifejezőeszköz ekkor még kizárólag az arisztokrácia sajátja volt.

1789-ben kitört a francia forradalom, ami nemcsak a társadalmi egyenlőtlenségeket törölte el (vagy legalábbis eszme szinten igyekezett eltörölni), de az öltözködés közti határvonalat is leradírozta. Az alacsonyabb társadalmi csoportokból származó férfiak az arisztokraták által előnyben részesített ruhákat kezdték viselni. A zakó, a mellény és az öltönynadrág a hétköznapi ember ruhatárának részévé vált.

Idővel a stílus változott, és idomult a modern férfi igényeihez. Ez persze érthető, hiszen elég mulattató lenne, ha ma egy üzleti megbeszélésen valaki cilinderben és sétapálcával jelenne meg.

Van még egy érdekes dolog az öltöny divat kapcsán. A divat ugyan rohamtempóban változik, ám az öltöny azért alapjaiban mindig megmarad annak, ami: diszkrét, visszafogott, elegáns és szigorú szabályoknak megfelelő. Szélsőséges példáktól eltekintve sosem fogsz kétszínű vagy tarka zakót, koptatott öltönynadrágot látni. De miért van ez? Meg fogsz lepődni, de alapvetően ez is a hölgyek miatt.

Egészen pontosan a feléjük tanúsított férfiúi gavallér viselkedés következtében. A diszkrét, visszafogott, egyszínű öltözködés ugyanis sokkal jobban kihangsúlyozza a férfi mellett megjelenő hölgy ruházatát.

Hogyan viseld a háromrészes öltönyt?

A fenti kitérő után kanyarodjunk vissza az eredeti tárgyhoz. Azt tehát már tisztáztuk, hogy a háromrészes öltöny elnevezés igazából attól függ, hogy veszel-e mellényt a zakó alá vagy sem. Milyen alkalmakra öltheted magadra? Erre vonatkozóan nincsenek szigorú szabályok. A mellény a zakó alatt a színházi előadástól egy üzleti megbeszélésig igen széles körben hordható.

A viselés szabályait tekintve azonban már nem ennyire megengedő az etikett. A mellény viselésének egyik megkerülhetetlen sarokpontja a szabás. Csak a tökéletesen méretre készült mellény az elfogadható: ha bő, a tulajdonosa slampossá válik, ha szűk, akkor pedig az ing a vállaknál és a deréknál pufi dzseki hatását fogja kelteni. Kerülendő továbbá, hogy a nyakkendő kilógjon a mellény alján.

Európában az etikett részét képzi, hogy vagy mellényt veszel fel, vagy övet. A kettő együtt nem megy, ugyanis nem a vadnyugaton vagyunk a pisztolyhősök korában. Noha az Egyesült Államok egyes területein még dívik a mellény-nadrágszíj kombináció, komoly üzletemberek már ott is kerülik ezt a stílust.

Minden vélemény számít:

CES Asia 2019: bemutatkozik a gépjármű-technológia jövője!

WordCamp 2020: Bangkok lesz a következő helyszín?