in

Gazdasági kisokos – Mi a tőzsde, és hogyan működik?

Mielőtt mélyebben beleásnánk magunkat a tőzsde működésének alapvetéseibe, érdemes mindjárt az elején egy közkeletű tévedést eloszlatnunk. Sokan ugyanis úgy képzelik el, hogy a tőzsde egyetlen tér, ahol ideges emberek kapkodva eladnak, vagy megvesznek valamit.

De ez nem így van, a tőzsde nem egyetlen platform, mint például az internet. Valójában sok piac van, és aki az egyiken kereskedik, az nyugodt szívvel tevékenykedhet egy másikon is.

Ezután a rövid bevezető után vágjunk is bele a közepébe! A részvény, részvényes szavakkal – ha valaki nem egy barlangban él – már bizonyára mindenki találkozott. Legalább azon a szinten, hogy a híradók végén elhangzó gazdasági hírekben megütötte a fülét. De mi is a részvény, hogyan képzeljük el? Nos, ha te rendelkezel egy részvénnyel, akkor lényegében birtokodban van az adott cég egy darabkája.

Ez azt jelenti, hogy ha tulajdonolsz egy Starbucks részvényt, akkor fogadd gratulációnkat: te tulajdonosa vagy a Starbucks vállalatnak. Felmerülhet a kérdés, hogy miért éri meg a vállalatoknak kicsi darabokban eladniuk magukat?

Egyrészt azért, mert az értékesítés számukra tőkebevonást jelent, másrészt kockázatkezelési lehetőségeket is magában hordoz. Hogyan juthatunk hozzá egy ilyen részvényhez, hogyan lehetünk tulajdonosai vállalatóriásoknak? Ehhez fel kell keresnünk a tőzsdét.

A tőzsde egy olyan hely, ahol az emberek részvényeket vásárolnak, illetve adnak el. Magyarán szólva a gazdát cserélő részvények helyszínei. (Léteznek másfajta, például nyersanyaggal vagy kötvényekkel kereskedő tőzsdék is, ám mivel a legnépszerűbb a részvénytőzsde, ezért jelen írásban ennél maradunk.)

Ezeket a helyszíneket pedig úgy képzeljük el, hogy mind fizikailag, mind a virtuális térben megtalálhatók. Az Egyesült Államok két legismertebb részvénypiaca a New York-i tőzsde (NYSE), illetve a Nasdaq, azonban ezeken kívül még tizennégy másik piac is foglalkozik a részvényekkel.

Amikor a szakemberek olyan szavakat használnak, hogy a tőzsde a mai napon esett vagy emelkedett, akkor úgy tűnik, mintha egyetlen egységre utalnának, holott a tőzsdén sokféle részvény van. Hogyan lehet ez? Úgy, hogy lényegében egy részvénykosarat használnak, melybe több, jelentősebb részvényeket „pakolnak”, és ezek átlagát veszik. Így átláthatóbb képet kapunk a piac általános teljesítményéről. Ezeket indexnek is nevezik. A budapesti részvénypiac legismertebb ilyen részvénykosara a BUX index, mely tizenhét vezető magyar vállalat papírjaiból áll össze.

Amennyiben vásárolni vagy eladni szeretnénk a tőzsdén, úgy egy tőzsdeügynökkel kell felvennünk a kapcsolatot, akit tőzsdei kereskedő vagy bróker néven is ismerhetünk.

Hogyan működik a tőzsde?

Miután a tőzsde, a részvény és az index fogalmát nagyvonalakban áttekintettük, itt az ideje, hogy a működéséről, azaz a kereskedésről is ejtsünk néhány szót. Megbeszéltük, hogy a tőzsde egy olyan fizikai címmel rendelkező, vagy a virtuális térben létező hely, melyben a részvények, azaz a cégdarabkák biztonságosan és átláthatóan gazdát cserélnek. A tőzsde nyitva-tartása alatt bárki vásárolhat vagy eladhat, azonban – és ez a lényeg – nem mindegy, hogy milyen árfolyamon teszi ezt meg.

Az aktuális kínálat és kereslet függvényében ugyanis a részvények árfolyama akár pillanatról pillanatra változhat. Ezekből az árfolyammozgásokból pedig a hozzáértő komoly profitot tud szerezni magának. Egyrészt long ügylettel, mely során olcsón vásárolunk részvényeket, majd az emelkedés során drágábban eladjuk.

Másrészt úgynevezett short ügylettel oly módon, hogy részvényeket kölcsönzünk valakitől, melyeket értékesítünk, később olcsóbban visszavásároljuk, és visszaadjuk a kölcsönző félnek. Ezekhez a műveletekhez ugyanakkor alapos ismeretek szükségesek.

Látható tehát, hogy aki pontosan meg tudja jósolni, hogy mikor, merre és meddig változik az árfolyam, az akár komoly összegeket is zsebre tud tenni egy-egy sikeres kereskedés alkalmával.

A tőzsdét befolyásoló hatások

Sokan sokféleképpen próbálták már kiismerni a tőzsde lélektanát. Mik azok a tényezők, melyek egy részvény árfolyamát az egekbe emelik, vagy éppen a földbe döngölik? Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, ugyanis a napi politikától, az időjáráson keresztül, a részvényes cégnél eszközölt tömeges leépítésen át minden, azaz bármi befolyásolhatja. De talán pont ez teszi a megmagyarázhatatlan vonzalmat, talán pont ez a tőzsde megfejthetetlen titka.

Ugyanis a szerencsejátékokkal ellentétben a tőzsdei kereskedéssel szerzett bevétel nem – vagy nem csak – a szerencsének köszönhető. Egy-egy jövedelmező kereskedés mögött rengeteg számítás, megfigyelés, érdeklődés és elemzés állhat.

Épp ezért ne felejtsük el – noha kívülről igen egyszerűnek tűnik a tőzsdei kereskedés –, hogy az igazi tőzsdecápák tapasztalt, tanult emberek, akik a felkészültségüket megfelelően kamatoztatják. Döntéseik eredményei nem a vakszerencse vagy a véletlen művei, hanem hosszú-hosszú évek (vagy akár évtizedek) kitartó munkájának gyümölcsei.

 

Minden vélemény számít:

A NASA egy Szén-dioxidot Oxigénné átalakító eszközt is küldött a Marsra!

Hamilton megszerezte a hetedik Silverstonei pole-pozícióját!