in

Férfias tippek: Így válassz tökéletes frizurát és szakállt az arcformádhoz

Az öltözködésedhez hasonlóan a hajviseleted is a megjelenésed szerves részét képzi. Ám, amíg a nem megfelelő ruhát egy perc alatt le tudod cserélni, addig egy új frizura létrehozása némileg macerásabb feladat. Ezért mielőtt a fodrász ollója alá kerülnél, érdemes tisztában lenned vele, hogy milyen hajforma passzol az arcodhoz.

Mutasd az arcformád, megmondom a frizurád!

Hogyan tudod meghatározni az arcformádat?

Faék egyszerű módszerrel fogunk nekimenni a problémának: vegyél elő egy mérőszalagot vagy egy szabócentit, és egyszerűen mérd meg az arányaidat.

 1. Homlok: Mérd meg a két szemöldököd közötti távolságot a fülhöz közeli végektől.
 2. Pofacsont: Húzz egy képzeletbeli vonalat lefelé a szemed végeitől, és mérd fel a hosszt. Az így kapott érték lesz a pofacsont mérőszáma.
 3. Állkapocs: A fülcimpád magasságától az álladig mérd meg magad. Az így kapott értéket szorozd fel kettővel, és megkapod az állkapocs vonalának hosszát.
 4. Archossz: Végül pedig, mérd meg a távolságot a hajvonaladtól az álladig.

Miután elvégezted a fenti számításokat, keresd meg a legnagyobb értéket. Ez alapján ki tudod választani az alábbi hét arctípus közül a tiédet.

 

Ovális arctípus
 • Ovális: Az arc hossza nagyobb, mint az arccsontok szélessége, a homlok pedig nagyobb, mint az állkapocs. Az állcsúcs formája inkább kerek, mint hegyes.

 

 

 

Téglalap arctípus
 • Téglalap: A legnagyobb érték az archosszé. A homlok, az arccsontok és az állkapocs mérete közel hasonló vagy megegyezik.

 

 

 

 

Háromszög arctípus
 • Háromszög: Az állkapocs mérete nagyobb az arccsontnál és a homloknál.

 

 

 

 

Kerek arctípus
 • Kerek: A pofacsont és az arc hossza közel megegyező méretű, és nagyobbak, mint a szintén közel megegyező méretű homlok és állkapocs. Az állcsúcs szöge lágy, és nem meghatározó az arcon.

 

 

 

Szív arctípus
 • Szív: A homlokméret nagyobb, mint az arccsont és az állkapocs, az állcsúcs hegyes.

 

 

 

 

Négyzet arctípus
 • Négyzet: Minden értéked közel azonos. Az áll formája éles, nem pedig lekerekített.

 

 

 

 

Gyémánt arctípus
 • Gyémánt: A legnagyobb mért értéked az archossz. Ezt követően csökkenő sorrendben az arccsont, a homlok, a legkisebb pedig az állkapocs.

 

 

 

 

Hogyan válaszd ki a tökéletes frizurát az arctípusod szerint?

Frizura és szakáll ovális archoz:

A hajvágás terén a legkönnyebb dolga talán az ovális fizimiskával rendelkező férfiaknak van. A szimmetrikus és arányos ovális arcformához gyakorlatilag minden típusú frizura passzol. Így ha ovális ábrázatod van, szerencsés fickónak tarthatod magad.

Ennek ellenére az optimális hatás elérése érdekében van néhány praktika az ovális arcformájú férfiak számára is. Ennél az arctípusnál az a trükk, hogy a hajat ki kell fésülni a homlokból, tehát le legyenek belógások ezen a területen – mondja el Stelios Nicolaou mesterfodrász. A legmegfelelőbb stílus az oldalt-hátul felnyírt, felül hosszabbra hagyott.

Habár az arctípushoz jól passzol a szakáll, az arányosság miatt nem szükséges sem hangsúlyozni, sem elfedni semmit.

Frizura és szakáll téglalap archoz:

Mivel a leghosszabb arctípusról beszélünk, így fontos, hogy a haj stílusával ne nyújtsuk optikailag tovább az ábrázatot – véli Nicolaou. Az ovális arcúakkal ellentétben itt kifejezetten előnyös a homlokba fésült haj, a belógó tincsek.

A szakállal csak óvatosan! A dús arcszőrzet jelen esetben előnytelen, hiszen tovább hosszítja az arcot. Próbálkozz a borostával vagy a rövid szakállal.

Frizura és szakáll háromszög archoz:

A szűk homlok erősítése és a háromszög tompítása érdekében az oldalakat szükséges erősítened. Tehát tartsd nyugodtan oldalt és felül is az optimális hosszúságot, így arcod masszív karakteressége megfelelővé finomodik.

A párnapos borosta, rövid szakáll jól állhat, ám a téglalap archoz hasonlóan kerüld a hosszú arcszőrzetet, mert inkább hangsúlyozza, mint elfedi ábrázatod kontrasztját.

Frizura és szakáll kerek archoz:

Mivel a kerek arc mellőzi a szögeket, ezért neked kell gondoskodnod az arányos megjelenésről. Mindezt határozott elválasztásokkal, masszív vágásokkal, extravagáns megoldásokkal érheted el. A lágy arcéleket ellensúlyozd éles hajkontúrokkal – hívja fel a figyelmet a mesterfodrász.

A szakáll kapcsán nem tudsz mellényúlni, mind a borosta, mind a hosszabb arcszőrzet tökéletesen passzol ehhez a típushoz.

Frizura és szakáll szív archoz:

A meglehetősen ritka szív formájú ábrázat sarokpontja az elvékonyodó áll. Amennyiben lehetőséged van rá, kerüld a rövid, sportos frizurákat, mert nem kölcsönöznek előnyös megjelenést számodra. A legmegfelelőbb választás egy középhosszú stílus – véli Nicolaou –, ami elvonja a figyelmet a széles homlokról.

Az arcszőrzet ebben az esetben kulcsfontosságú, ami elfedi, és optikailag kissé szélesebbre is húzza az állat és az arccsontot.

Frizura és szakáll négyzet archoz:

A borotvaéles vonalakkal rendelkező négyzetes arcú személyek kétségtelenül igen férfias megjelenést keltenek, ám egy rossz frizurával inkább képregényhősökre emlékeztetnek. Így nem árt az óvatosság és az odafigyelés.

Az ovális archoz hasonlóan ez a típus is jó alapanyag, ha nem esel túlzásokba, gyakorlatilag a legtöbb hajviselet jól fog állni. Talán a klasszikus, oldalt kicsit hosszabb, fent, baloldalt elválasztott a legnyerőbb stílus, de a hanyag eleganciát tükröző kócos viselet is befutó lehet.

A szakáll ennél az arctípusnál nem feltétlenül előnyös, de a néhány napos borosta nem fog rontani az összképen.

Frizura és szakáll gyémánt archoz:

Adottságai miatt a gyémánt arcú férfiaknak érdemes néhány praktikát követniük a tökéletes megjelenés érdekében. Mivel – ha emlékszel még –, a legnagyobb mért értéked az archossz volt, ezért ezen kell egy kicsit tompítanod. Kifejezetten előnyös a homlokba fésült belógó tincseket, fürtöket képviselő stílus. Figyelj rá, hogy az arccsontok szélessége miatt ne nyírasd oldalt túlzottan rövidre a frizurád, mert azok még nagyobb hangsúlyt kapnak.

A kócos, kissé elhanyagoltnak, elnagyoltnak tűnő hajviselet itt is a segítségedre siet. Amellett, hogy puhítja az éleket, vagány, rosszfiús külsőt kölcsönöz.

A négyzet arctípushoz hasonlóan elmondható, hogy a szakáll nem, legfeljebb a párnapos borosta az előnyös. Amúgy is kár lenne a hosszú arcszőrzettel elfedni a gyémánt arctípus egyébként nagyon arányos, összetéveszthetetlen jellegét.

Konzultálj a fodrászoddal

Noha a legtöbb fodrász rád bízza a választást a frizurád stílusa kapcsán, néha nem árt kikérni a véleményét. Ha legközelebb hajvágásra készülsz, bátran kérdezd meg, hogy mit gondol az általad kiválasztott stílusról. A legtöbb emberrel ellentétben a fodrásznak ugyanis megvan az a képessége, hogy vizuálisan látja az végeredményt maga előtt, így képes rámutatni azokra a gyenge pontokra és esetleges hiányosságokra, amik neked elkerülik a figyelmedet.

Ha egy stílusra a szakember azt mondja, hogy nem előnyös számodra – még ha az arcformád szerint passzolna is hozzád, de tegyük fel, túl elállónak tűnne a füled – akkor fogadd el a tanácsát, és bízz meg a döntésében.

Végül pedig ne felejtsd el, hogy a hajápolás érdekében tett erőfeszítéseid nem érhetnek véget azzal, hogy bezárod magad mögött a fodrászüzlet ajtaját. Rendszeresen szánj időt a frizurád megfelelő karbantartására, kondicionálására az ápolt, igényes megjelenés érdekében.

Forrás: fashionbeans.com

Minden vélemény számít:

A teherszállítás jövője az elektromos autópálya lesz? Németország elindította az e-sztráda programját!

Lézerrel keresik az elveszett maja kincseket a guatemalai dzsungel mélyén