in

Férfi alsónadrág tippek – szolid és extravagáns kivitelben

A rosszul választott férfi alsónadrág bizony megpecsételheti a napodat. Ért már téged is hasonló bosszúság, aminek köszönhetően a nap nem a szó nemes, cselekvésre késztető, sürgető értelmében volt gatyába rázva?

Mikor a munkaidő keretei közé szorítva nem ment sem a koncentrálás, sem a tőled megszokott módon történő ütemszerű és rutinos munkavégzés?

Ennek elkerülése végett „kösd fel az (alsó)nadrágod”, és olvasd el e cikket, hogy soha többé ne keveredj hasonló „kutyaszorító” helyzetbe.

Az sem jó, ha túl szoros, az sem jó, ha túl bő a boxeralsó… csak a testhezálló alsónadrágban érezheted magad komfortosan, naprakész állapotban. Nem biztos, hogy mindezidáig a prioritás-listádon előkelő helyhez jutott a megfelelő boxeralsó kiválasztása „cikkely”, ám ezen fontos változtatnod, ha nem akarsz napközben folyton „vakarózni”, vagy folyton cibálni, ráncigálni magad, ahelyett, hogy életed fontos mozzanataira szentelnél figyelmet, a privát életedtől a munkahelyedig.

Most figyelj: az alábbiakban felsorolunk néhány remeknek ígérkező férfi alsónadrágot, amelyek messzi mérföldekre maguk mögött hagyják az „illik rá mint tehénre a gatya” vélekedéseket.

Kössük hát nyakon a gatyát az alább felsorolt férfifehérnemű tippek segítségével!

Man short underwear for clothing isolated on white background

1. A selymesen sima boxeralsó

Most márkától függetlenül arra érdemes fókuszálnod, hogy egy a testedhez leginkább passzoló, kényelmes, ideális napi komfortot kínáljanak számodra az alsóneműid (hiszen ez a dolguk).

Amennyiben sikerül beszerezned, mondjuk egy hétköznapi férfi alsónadrág viselethez alkalmas szettet (például a Lee Cooper boxerek közül akár), máris felvértezted magad egy kényelmes fehérnemű-viselet után epekedő munkaidőre alkalmas fehérnemű csomaggal (a világosszürkétől a sötétkék árnyalatig). A kényelem itt fő szempont, tehát vedd figyelembe a boxeralsók rugalmas derékpántját a lapos záróvarratokat, és az anyag minőségét (pl. pamut) egyaránt, mielőtt választanál.

A testarányok ugyancsak mérvadó szempontok egy-egy kiváló boxeralsó-mustra során (amikor kellőképpen rászántad magad erre az „alsónemű-turnéra”). Holgy például lapos a hasad, vagy kissé kerekded, vékony combbal rendelkezel, vagy izmossal, vaskossal?

A leginkább rövidnadrághoz hasonlító boxerek nagymértékben kihangsúlyozzák a comformákat (mindamellett, ha kényelmesek). Ezekben az alsókban magabiztos és tettre kész (minden értelemben!) férfinak érezheted magad. Érezd is, hiszen jól választottál…

2. Trunk/törzsnadrág/fecske

Alig néhány évvel ezelőtt, ha bementél egy fehérnemű üzletbe, egyértelmű volt számodra, hogy boxer vagy alsónadrág kerül a kosaradba. Mára már, amikor szó szerint több száz stílus közül választhatsz, igen nehéz egy kis kísérleti hozzáállás nélkül meglelni a számodra legmegfelelőbb fehérnemű variánst.

Mi a különbség a boxeralsó és a trunk között?

A boxeralsók hosszabb szárral rendelkező férfi alsónadrágok kategóriájához sorolható, amelyeket eredetileg főképpen strandolás, úszás, szörfözés és vitorlázás során viseltek előszeretettel (köszönhetően megbízhatóságának és rugalmasságának). A trunk-típusú alsónadrág az előbbihez képest sokkal hosszabbra szabott alsóruha-változat, amely kiválóan alkalmas a hétköznapokra. Ehhez képest a trunk (újkeletűbb) alsóneműk rövidebbre szabott szárainak stílusa slim-fit (szűk) nadrágok kedvelőinek válhatnak favorit fehérneművé (köszönhetően tökéletes csípőre helyezkedésüknek, rövid lábrészüknek… mindezen funkciójuknak betudhatóan, ugyanakkor, leginkább a vékonyabb combbal rendelkező férfiak alsóneműjévé léphetnek elő).

A trunk (törzs/fecske) stílusú férfifehérneműt beszerezheted több anyagból is (majd kikísérletezheted, hogy melyiket kedveli leginkább a bőröd). Ekként választhatsz például a selyemből, pamutból, vagy mikroszálból (ha lehet ne…), meshből, nanoszálas pamutkeverékből stb. összeállított törzsalsókból egyaránt. Cél s tartós kényelem és az elégedettség, hogy semmi ne állhasson teljesítőképességed és terveid megvalósításának útjába.

3. Sportboxer

Lágy, „simogató” kényelem, a klasszikus boxer és a sportos életvitelhez simulás pompás egyvelege, ami látványos sziluettet kölcsönöz neked. És a maga csúcsminőségű szabástechnikájával, pima-pamutból készült „alsókényelmet” kínál számodra.

Legyen akár klasszikus vagy újszerű, bőrbarát anyagokból készült (például: pamutból amit főképpen a hétköznapi teendők végzésére használhatsz), vagy szintetikus, műszálakból előállított. Ez utóbbiakat leginkább esztétikai célból viselj, például, ha a barátnőddel valami klassz dolgot terveztek: gondolunk most itt a vetkőzős kártyapartira, és meg szeretnéd örvendeztetni, vagy éppenséggel nevettetni őt) „alsótestborító” védő- és kényelmi öltözet… a lényeg: találj rá azokra a férfifehérnemű-példányokra, amelyekben összeszorított fogak és sziszegés, vagy szöszmötölés nélküli napban lehet részed.

Habár a férfi alsónemű-választás, majd az ezt követő használatba léptetés nem foghat kezet a rakéta-tudomány előkelő és „magasröptű” fokozatával, mégis érdemes néhány alapvető hibát kiküszöbölni gatyatéren. Éspedig:

A minden nap tiszta fehérneműt előírás mellett…

Ahogy Bródy János énekli az Egy hétig tart… című dalában, hogy: És este kisszatyorban hozta a fogkefét, s a tiszta bugyit… és, ahogy még kisserdülőként jóanyánk a fejünkbe „tuszkolta” és az értésünkre igyekezett adni a tisztaság egyenlő fél egészség aranyszabályát, épp olyan hévvel, elszánt kitartással és elköteleződéssel érdemes szem előtt tartani ezeket az egyszerűen betartható „regulákat.”

Mielőtt fejcsóválva és restellkedve tovább lépnél ebből az evidensnek titulált szakaszból olvasd el Dr. Philip Tierno, a New York-i Egyetem klinikai mikrobiológiai igazgatójának a The Secret Life of Germs (vagyis: a Baktréiumok titkos élete c.) szórakoztató és figyelemfelkeltő művét. Lényeg a lényeg: minden egyes nap után dobd a szennyeskosárba az alsódat és csak akkor húzd fel újra (semmi szagpróba utáni használat… de tényleg… vicc, de sokaknak mégsem!), ha magas hőmérsékleten kimosattad.

Rendben, mondhatnád, a használt fehérneműt egyértelműen ki kell mosatni, de mi a helyzet az újonnan vásárolt változattal?

A kérdés tehát a következő:

Ki kell mosni az új fehérneműt viselés előtt?

Dr. Philip M. Tierno a mikrobiológiai és patológiai professzor szerint a válasz egy hangsúlyos: igen!

Mi férfiak (valljuk be) nem fektetünk éppen olyan nagy hangsúlyt az alsónadrág-illeszkedés problémájára, de a nők viszont teljes mértékben meg akarnak győződni arról, hogy a kinézett csipkés fehérnemű elképzelésüknek, avagy előzetes elvárásaikhoz igazodó mértékben és módon illeszkedik-e testük arányaihoz…

Ennek egyik (nem túl egészséges) hátulütője az, hogy a professzor egyik erre a kérdésre irányuló kutatása szerint: ezeknek az üzleti fehérnemű-próbáknak baktériumokkal és gombákkal teleszőtt következményei is lehetnek. Tehát egyetlen ruha- és/vagy fehérnemű üzletben sem garantálható, hogy a próba során az illető magán tartotta-e saját fehérneműjét a próba során, avagy e nélkül vette szemügyre az új, kiszemelt példányt. Dr. Tierno „fehérnemű-körútja” során, tesztelés közben, még menstruációs vért is talált egy vizsgált fehérruhadarabon. Rendben van, ez valóban egy különcnek bizonyuló esetnek mondható és férfiként úgysem kerülsz hasonló helyzetbe…

Még mindig ne menj tovább, hiszen itt van a következő buktató, éspedig az, hogy meglehet: mi férfiak nem olyan nagy elszántsággal szánjuk rá magunkat a fehérnemű-vásárlásra, nem is hagyunk magunk mögött menzesz-nyomokat, de mégsem kerülhetünk el egyvalamit?

Éspedig: a munkások, az árufeltöltők és még számos ember kezének „nyomát” az alsóneműkön. És ennek a baktériumoktól hemzsegő láthatatlan birodalomnak a tagadhatatlan (bár szabad szemmel láthatatlan) jelenléte, kellő elővigyázatosságra ösztönözhet (kell hogy ösztönözzön) bennünket. Ezek a parány lények olyan betegségek hordozói lehetnek, mint például a staphylococcus, az MRSA és a norovirus (gyomor influenza)… hogy csak néhányat említsünk.

Semmiképpen sem iktatható ki a sorból az fehérnemű mosása! Ezt nem úszod meg szárazon…

Ezt fokozandó még néhány fejlemény:

 • a textilgyártási folyamatban több ezer vegyianyagot használnak
 • a gyapotot peszticidekkel permetezik (amely szer beleépülhet a szövetbe)
 • gyakran összekeverik egymással a szintetikus szálakkal (mint például a nylont, akrilt, poliészterek vagy spandexet, amelyek még önmagukban is több ezer vegyi anyagot tartalmazhatnak)
 • az anyagokat fungicidekkel permetezhetik, hogy a gombák ne szaporodhassanak a szállítás során
 • emellett kémiai színezékeket, mindenféle rögzítőszereket is alkalmaznak (színmegtartás céljából)
 • ftalátokat és formaldehideket is használnak, hogy kellőképpen lágyítsák az anyagot
 • ezen vegyszerek viszketést, dermatitist, irritáló dermitist és vulvitist okozhatnak
 • sőt a vegyi anyagok kellemetlen anális viszketést is előidézhetnek…

Kinek kell ez?

Az új fehérnemű káros hatásainak előfordulási aránya viszonylag alacsonynak mondható, de azért fő az elővigyázatosság, hisz sose lehet tudni milyen mikróbák, vagy kórokozók állnak lesben, és készülnek a fertőző „lecsapásra?” Egy jó mosás segítségével kiűzhető az „altájra” pályázó organizmusok, ruhanemű-baktériumok és vegyszerek nagy része, a fehérnemű-használat pedig biztonságos és kényelmes lesz (nem kell közben tűkön ülnöd).

Érdekes férfi alsónadrág-sztori

Az 1933-as Men’s Wear (Férfi ruházat) című kereskedelmi lapban a férfi fehérnemű számára igen magasra tették a mércét, amennyiben meg akart felelni eredeti funkciójának, éspedig:

a férfi alsónadrágja magában kell hordozza Apolló istenség báját és kecsességét, Byron románcát, Lord Chesterfield „különcségét”, valamint nem utolsó sorban a Mahatma Gandhi-féle könnyedséget, frissességet és kényelmet egyaránt.

Meglehet… viszont hogyan mutatkozhatott mindez nem kevesebb, mint 7000 év távlatából szemlélve az alsónemű-históriát?

Vessünk egy pillantást a régiek „hátsópalástjára.”

Mintegy 7000 évvel ezelőtt a szerénységgel, az erkölcsösséggel és az egyszerűséggel együtt megszületett a mai alsónadrág őse, amelyet ágyékkötőnek, vagy –nevezhetünk. Ezt az ősi egyiptomi időkbe visszanyúló gyökérrel rendelkező alsóruhadarabot tarthatjuk a fehérneműk „atyjának.”

A bricseszadrágnak (vagy a régi nyelvhasználatban leginkább priccsesnadrágként) emlegetett ugyancsak ó gyökerekkel rendelkező nadrágtípus lazán illeszkedő volt. A középkorban divatossá vált priccsesnadrágot a derék-, a comb- vagy a középlábszár táján kötötték meg (természetesen hosszúságától függően).

Az ellenzős nadrág gombokkal, csatokkal, kapcsokkal, csipkékkel felillesztett részű nadrágtípus, amelyre azért volt szükségük a férfiaknak, hogy lehetővé tegyék kisdolguk elvégzését azáltal, hogy ezt az ruharészt lecsatolták a szükséges időre. A 16. században ez a rész (ahogy a festményen is láthatóvá válik) gyakran ki volt párnázva és plasztikus, vagy élénk színekben vált „hozzáférhetővé.”

Mindennek az volt a hatása, hogy a férfiak akkoriban (bár eredetileg az ágyékelrejtés volt a cél) nem szerényen elfedték, hanem valósággal kiemelték, hangsúlyozták „kidudorodó” és „szembeötlő” férfiasságukat.

Több elképzelés van ezekkel a legombolható/lecsatolható ágyéktakarókkal kapcsolatban:

 • egyes alternatív elméletek szerint az ellenző arra volt kialakítva, hogy az akkori férfiöltözet nagyon feszes mivoltát ellensúlyozzák, az „előpalásttal”, ami előmozdította a szabadabb mozgást
 • mások elméletei szerint a férfi szexuális bátorságának hangsúlyozását tehette lehetővé ez a ruharész (különben nem „tették volna ki annyira az ablakba”)
 • egy antropológus meglátása szerint ezek a hosszúkás „fedők” nemi betegségek elleni védekezést szolgáló füveket, gyógynövényeket tartalmazhattak…

Akárhogy is legyen, ez a fajta ellenzős alsóruházat(féle) méltán elnyerhetné a legférfiasabb alsónemű kitüntetést. Néhány erőteljesen férfias férfi örömmel és magabiztosan viselte ezeket az „elfedő” (mégis inkább kidomborodni látszó) alkalmatosságokat (gondolunk itt példaképpen VIII. Henrikre, akinek a páncélja hatalmas „codpiece”-t enged(ett) látni a szemlélőknek).

Számos érdekes tárgy, eszköz, szerszám és kiegészítő úgy tűnt, hogy a múltba veszett, de aztán beköszöntött egy új korszak és az emberek fel kezdték idézni a régmúlt dolgait és tárgyait. Mielőtt azt gondolnád, hogy az ellenző kiment a divatból, nézd csak meg a Star Wars filmek egyes páncélzatait, vagy a szuperhősök némelyikének díszes öltözeteit (amelyeknél ugyancsak hangsúlyos az ágyékrész). És persze itt vannak még a reneszánsz vásárok példái is, amelynek keretében a férfiak előszeretettel nyúlnak vissza látványosan „szemetszúró” kincseihez.

Minden vélemény számít:

Hamilton 1,2 másodperccel verte Verstappen-t az ausztriai esős időmérőn!

Hamilton nyeri a stájer Nagydíjat Bottas előtt, mindkét Ferraris kiesett ütközés miatt!