Felháborodtak a rajongók a Sonic, a sündisznó előzetese után

Értetlenül állnak a Sega játékkonzolok világából megismert Sonic nevű sündisznó elkötelezett hívei a múlthéten bemutatásra kerülő trailer előtt. Elmondásuk szerint kedvenc karakterük animálása annyira rosszul sikerült, hogy 20 éve élethűbb CGI-figurák születtek a tervezőasztalok mellett. Sőt, az előzetesben szereplő karakter egyáltalán nem hasonlít a játékban látható kékszínű sündisznóra.

Jeff Fower rendező az egyre hangosabb felháborodás hatására végül kénytelen volt megszólalni, és Twitter-üzenetben igyekezett oltani a tüzet.

„Köszönjük a támogatást és a kritikát. Az üzenet hangos és világos volt: nem vagytok elégedettek a dizájnnal, változásokat szeretnétek. Ez meg fog történni. A Paramountnál és a Segánál azon fogunk dolgozni, hogy a film világa megkérdőjelezhetetlenül tükrözze a játékét.”

Ki vagy mi az a Sonic egyáltalán?

Sonic egy kékszínű sündisznó a Sega játékkonzolok világában, mely megközelítőleg olyan népszerűségnek örvend, mint Lara Croft a PC-s játékok vonatkozásában. A szuperszonikus mozgásra képes állatkának szövetségesei és persze minden hájjal megkent gonosz ellenfele is van – Dr. Ivo „Eggman” Robotnik.

Sonic karakterének filmes adoptációja régóta dédelgetett terv volt, ám a szerzői jogok és egyéb tulajdonlási csörték miatt a mozivászonra kerülés évekre feledésbe merült. Végül 2017. október 2-án megszületett a megállapodás: a Paramount Pictures filmstúdió megvásárolta a jogokat, ezzel elhárultak az akadályok a forgatás megkezdése elől.

Mit tudunk eddig?

A bemutató időpontjáról különböző hírek keringenek az interneten. Egyes oldalak tudni vélik, hogy idén hálaadásra (2019. november 28.) tervezik a debütálás időpontját. Ugyanakkor más források 2020 januári bemutatóról beszélnek. De szinte borítékolható, hogy a rajongói felháborodást követő ráncfelvarrások miatt inkább a későbbi időpont játszhat a premier kapcsán.

Tudható még, hogy a gonosz, Dr. Ivo „Eggman” Robotnik szerepét Jim Carrey kapta meg, aki a 2014-es Dumb és Dumber 2 után most forgat először nagy stúdióval. Carrey komikus tehetsége, jellegzetes gumiarca vélhetően vezérfonalként fog végigfutni a történeten.

Mit szólnak a kritikusok?

Előfordult már a történelemben, hogy egy-egy videojáték vagy rajzfilm karakter mozis adoptációja nem a legjobban sikerült. Hogy csak a fentebb is említett Tomb Raider játék főhősénél, Lara Croftnál maradjunk: az Angelina Jolie által megformált karakter is finoman szólva vegyes fogadtatást kapott a gamer közösségtől.

Ez persze valahol érthető is, hiszen a játéksorozatokban évek óta nyomon követett és megkedvelt szereplők egy teljesen más közegbe történő átültetése rizikós feladat. Így nem csoda, hogy a Sonic, a sündisznó készítői darázsfészekbe nyúltak.

De mit szól az előzeteshez a kritika, mit gondolnak a filmesztéták, a szakújságírók és a filmes mesteremberek? A rajongói szubjektivitás rétege alatt ugyanis elképzelhető, hogy egy szórakoztató, ötletgazdag produkció található, ami ugyan néhány fanatikus tetszését nem nyerte el, de attól még értékes alkotás. Csakhogy a kritikusok a trailert megtekintve egybehangzóan állítják, hogy már most utálják az animált Sonic sündisznó figuráját.

Így, hacsak a készítők elő nem rukkolnak valami grandiózus változtatással, illetve a karakter alapjaiban történő átformálásával, a bukás borítékolható lesz. De tekintettel arra, hogy a bemutatóig jó esetben is mindössze fél év van hátra, ez koránt sem lesz egy könnyű menet.

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?