in

Ezekre a dolgokra figyelj, ha lakást szeretnél vásárolni Budapesten

Egy ingatlan kiválasztása számtalan esetben egy életre szóló döntés eredménye lehet. Közel sem mindegy, hogy mennyi időt szánsz az előzetes megtekintésre, felmérésre.

Egy rossz döntés ugyanis komoly kiadásokkal, fejfájásokkal járhat együtt. Az alábbiakban következzen néhány tanács, ami segíthet a fővárosi ingatlanvásárlás előtti döntésedben.

1. Az ingatlan állapota

Különösen a belvárosra olyannyira jellemző bérházak ismert velejárója a falak nedvesedése, salétromosodása, mely egyrészt nem túl esztétikus látvány, másrészt az egészségre is kifejezetten ártalmas.

Noha ennek a problémának szemmel látható, nyilvánvaló jelei vannak, érdemes a dohos, penészes szagot keresni, illetve a mennyezetet, padlózatot átvizsgálni a vízfoltok megjelenése kapcsán.

Itt érdemes megjegyezni, hogy rengeteg eladó tisztasági festést végez az ingatlanon az értékesítés előtt, ami félrevezető lehet. Ebben az esetben a dohos, párás levegő mögött a nemrégiben végzett festési munkálatok állhatnak.

2. Az épület szerkezeti stabilitása

Szintén leginkább a belvárosra jellemző probléma, hogy a megnövekedett forgalmú utak terhelése szerkezeti változásokat okoz az ingatlanokban. A legtöbb vásárló – egyébként helyesen – azonnal gyanakodni kezd a nagyobb repedések láttán, azonban figyelmeztető jel lehet a hajszálrepedések jelenléte is.

Szentelj kiemelt figyelmet a balkon, erkély vagy terasz csatlakozási pontjaira, az ajtók és ablakok illeszkedési felületeire.

Ha kétségek merülnének fel benned, érdemes az ingatlant átvizsgáltatni egy építésszel is. Ez talán nagy kiadásnak tűnhet a lakásvásárlás előtt állóknak, azonban még mindig költségkímélőbb, mint a későbbi szerkezeti hibák kijavítása.

3. Mennyi a ténylegesen rendelkezésre álló hely?

Ha már szóba kerültek a budapesti városképet merőben meghatározó bérházak, néhány gondolat erejéig maradjunk is ezen a vonalon. Az ilyen jellegű lakások szédületes belmagasságából adódóan a tulajdonosok előszeretettel élnek a galériázhatóság lehetőségével. Ez kétségkívül növeli az ingatlanban rejlő tér kihasználtságát, érdemes azonban figyelni rá, hogy ezt sok eladó egyszerűen úgy hozzácsapja az alapterülethez, mintha ez a tulajdoni lapon is szerepelne.

Nem árt továbbá bekukkantani a beépített szekrényekbe, kívülről ugyanis sokszor hatalmasabbnak néznek ki, mint ami a tényleges befogadó kapacitásuk. Ezeken felül kérdezz rá az ingatlanhoz esetlegesen tartozó biciklitárolóra, pincére, szuterén helyiségre.

4. Ellenőrizd a vezetékek állapotát

Ez vonatkozik mind a víz-, mind pedig a villanyvezetékekre. Árulkodó jel lehet a gyenge víznyomás, illetve a régi típusú biztosítéktábla. Vess néhány pillantást a fűtésre is, különösen a csövek állapotára. Keress csöpögésre utaló jeleket a fűtőtestek alatt. Gyanakvásra adhat okot, ha a padlószőnyeg vízfoltos, illetve a parketta megemelkedett, felpúposodott. Ezek cseréje, rendbehozatala tetemes költségként jelentkezhet a büdzsében.

5. Keresd fel több napszakban is az ingatlant

A tudatos ingatlanvásárlók nem kizárólag egy alkalommal tekintik meg a vágyott lakást, házat. Elképzelhető, hogy abban az időpontban, amikor szemrevételezte leendő otthonát, éppen világosnak és napsütöttének tűnt, ám a nap többi részében sötét és árnyékos. Menj biztosra, ha kérdésed akadt, nyugodtan hívd fel több ízben is az eladót.

A lista számos dologgal kibővíthető a fentieken kívül. Például érdemes nagy figyelmet szentelni a nyílászárók állapotára. Érdemes továbbá bejárni a környéket is: mennyire ellátott a hely, hol található közért, patika, orvosi rendelő, lehet-e parkolni az ingatlan közelében.

Minden vélemény számít:

Nagyon ütős lesz az új Tesla Pickup Truck

12 meglepő dolog, amiért egy idegen országban bármikor letartóztathatnak