in

Emlékszel még? Ezek voltak a 90-es évek legjobb rajzfilmjei

A kilencvenes évek a rajzfilmek aranykora volt. Számos rajzolt mese vagy éppen felnőtteknek szóló történet született ebben az évtizedben, amelyekből csupán néhányat kiválasztani szinte nem is lehetséges.

A legjobbak listája pedig nyilvánvalóan mindenki számára szubjektív, de azért lássuk, hogy melyek voltak azok, amelyek talán mindenki szerint megérik a kiemelést!

Íme a ’90-es évek néhány legjobb rajzfilmje

Balu kapitány kalandjai

Forrás: https://www.instagram.com/disney/

A Balu kapitány kalandjainak forgatási ideje 1990 és 1994 közé tehető. A történet karakterei egyébként nem teljesen eredetiek, ugyanis több is az 1967-os A dzsungel könyve című rajzfilmből eredeztethető.

Maga a főhős Balu, aki munkanélküli medveként tengette az életét, amíg pilótaként nem sikerült elhelyezkednie. Mellészegődik egy volt légi kalóz is, egy árva fiú, akit Kitnek hívnak. A páros számos kalandot él meg együtt, miközben egyre fontosabbá válnak egymás számára.

Pöttöm kalandok

Forrás: https://amblin.com/tv/tiny-toon-adventures/

A Pöttöm kalandok részeit 1990 és 1995 között forgatták. Maga a sorozat egyébként a nagyszerű Steven Spielberg vállalkozása, amelyben olyan hősök mindennapjait követhetjük nyomon, mint Tapsi Hapsi, Dodó Kacsa, Szilveszter vagy Elmer Fudd, akik éppen azt tanulják, hogy hogyan legyenek viccesek.

SpongyaBob Kockanadrág

Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/SpongeBob_SquarePants_(character)

A SpongyaBob Kockanadrág 1999-ben indult el, és meghódította a világot. Olyannyira, hogy még ma is gyártják és sugározzák. Ez lett minden idők egyik legnépszerűbb rajzfilmje. Bár a büdzsé alacsony volt, a hatalmas népszerűségre már a második évadja közepe táján szert tett.

A történet egy tengeri szivacs és a legjobb barátja, egy tengeri csillag kalandjait mutatja. Bár eredetileg gyerekeknek készült, sokszor a szülők is szívesen megnéznek velük egy-egy részt.

Family Guy

Forrás: https://www.fox.com/family-guy/

A Family Guy-t 1999-ben indították el, és némi szünettel, de még máig is fut. A produkció mindent magába foglal, amit a korai kilencvenes évek rajzfilmjei tudtak, de hozzáadtak némi 2000-es évek béli politikát is. Az eredmény pedig minden idők egyik legikonikusabb rajzfilmje lett. A történet középpontjában a Griffin család áll, akiknek a mindennapjait követheti végig a néző.

South Park

Forrás: https://www.imdb.com/title/tt0121955/

A South Park még 1997-ben kezdődött meg, és azóta is töretlen a sikere. A rajzfilm középpontjában egy általános iskola harmadikosai állnak. Ez talán még nem tűnik egy túlzottan sokat ígérő történetnek, de mégis a South Park a valaha volt egyik legnépszerűbb sorozat.

A történet sokszor vetít elénk politikai vagy egyéb tabunak számító témákat némi komikus felhang elegyítésével. A rajzfilm mindig reflektál az aktualitásokra is, legyen szó akár popkultúráról, akár a társadalomról.

A Simpson család

Forrás: https://www.imdb.com/title/tt0096697/

Ezt a rajzfilmet 1989-ben kezdték forgatni, és még mindig gyártják. Valószínűleg ez minden idők egyik legikonikusabb rajzfilmje. Bár az idő előrehaladtával természetesen csökkent a minőség, de a kilencvenes évek alatt folyamatosan csúcsminőségű szórakozást biztosított a tengerentúlon, így könnyen lehetne akár legelső a legjobb rajzfilmek jelentette ranglistán.

Beavis és Butthead

Forrás: https://www.imdb.com/title/tt0105950/

Beavis és Butthead először a televízióban jelentek meg az MTV zenecsatornán, még 1993-ban. Két tizenéves srác története, akik a zenei videók iránti megszállottsággal gondolkodnak, az élet szarkasztikus változatát fontolgatják, és valóban rossz ötleteket tesztelnek. A sorozat 97-ben ért véget, de továbbra is a kilencvenes évek pop-ikonjának tekintik őket.

Magyar népmesék

Forrás: hu.wikipedia.org

Bár nem csupán a 90-es évek meséje mindenképp említésre méltó rajzfilm, hiszen sokunk számára nyújtott kikapcsolódást a tanulságos részeivel annak idején. A magyar népmesék 1980-tól 2012-ig tartó televíziós története során talán a 90-es évek voltak a legsikeresebbek. Valószínűleg a falusi kultúra bemutatása, a tanulságos elmesélés és az egyszerűsége miatt volt és lesz nagy kedvenc a Magyar gyerekek és felnőttek körében is.

A Gumimacik

Forrás: https://www.imdb.com/title/tt0088528/

Ha egy jó kis Családi mozidélutánra vágytál a Disneyvel gyerekkorodban, akkor a gumimacik volt az a mese, amelyet igazán megérte megnézni. A mai napig a fülemben cseng Gyagyás Toadie bugyuta hangja és a gumimacik pattogó dobogása, miután megitták a gumibogyó szörpöt. Eredeti sugárzása 1985. szeptember 14. – 1991. február 22. között volt az Amerikai televíziókban, de hozzánk a 90-es évek elején érkezett, így a magyar sugárzása 1992. január 5. – 1993. szeptember 26. között került sor.

 

Minden vélemény számít:

Nehéz lesz felülmúlni a Brabham BT62 őrületes kipufogó hangját

Ilyen, amikor egy versenyautó gumiabroncsa 300 Km/h-nál felrobban!