in

Először láthatod a Mars bolygó felszínét 4k felbontásban!

NASA

Az emberek gyakran azon töprengenek, miért nem áll rendelkezésre élő videóközvetítés a Mars bolygóról. 

Végül is küldtünk óda űrszerkezeteket és visszamenőleges adatokat is kaptunk, de akkor miért nem láthatjuk élőben, ahogy a Mars-járó Roverek közlekednek a vörös bolygón?

Bár a Marsra küldött járművek kiváló minőségű kamerákkal vannak ellátva, legalább is az utóbbiak, problémás az a sebességi ráta elérése, amellyel az adatokat visszajuttathatják a Földre. 

Például a Curiosity Rover kamerája, csak másodpercenként 32 kilo-bites sebességgel képes adatokat küldeni a Föld felszínére.

Amikor a rover csatlakozik a Mars Reconnaissance Orbiterhez, akkor kicsivel jobb a sebessége is, kb. másodpercenként 2 megabites sebesség is elérhető. Ez a kapcsolat azonban minden egy marsi napban, csak 8 percig érhető el.

Mindez azt jelenti, hogy a felvételek elküldése a bolygóról óriási időt igényelne. Mivel a bolygón szinte minden statikus, logikus megoldás a nagy felbontású képek küldése és feldolgozása.

Szerencsére ezeket a képeket az ElderFox dokumentumfilmek feldolgozták, így a Spirit, az Opportunity és a Curiosity legsikeresebb rover képeit láthatod először a Mars felszínéről 4K felbontásban. 

A végeredmény egyszerre gyönyörű és inspiráló. A videóban feltüntetik az összes nevet is, amelyet a NASA adott a bolygó különféle régióinak, így pontosan tudhatod, hogy mit nézel. 

Forrás: interestingengineering.com

Minden vélemény számít:

A ‘For All Mankind’ 2. évada komoly harcokat ígér a Holdon!

Otthonvarázslás csináld magad módra – 4 költséghatékony lakásdekorációs tipp!