in

Drag Racing – avagy a gyorsulási versenyek sebesség és élményfüggő résztvevői

Sokan azt gondolják, hogy a gyorsulási verseny nem igényel különleges képességeket és gyakran halljuk a kérdést felmerülni miszerint: “mi olyan nehéz az egyenes vonalú versenyzés során?”

Mi a Drag Racing?

Az egyik leghíresebb autóverseny sport a világon a gyorsulási verseny, amely az Egyesült Államokban született. Leggyakrabban két autó vagy motorkerékpár versenyez egymás ellen azért, hogy a célvonalat elsőként elérve megnyerjék a Drag Racing-et. 

Az 1/4 mérföld távolság valószínűleg a legelterjedtebb hossz, de a sokkal kisebb 1/8 mérföldes versenyek is egyre népszerűbbek manapság. 

A végsebesség és az idő egyaránt szerepet játszik a győztes kiválasztásában, ám a legtöbb esetben a győztest az, aki először eléri a célvonalat. Az alábbi videóban egy Chrysler SRT-8 és a Camaro ZL1 versenyeznek egy gyorsulási versenyen:

A gyorsulási verseny egyszerűnek és unalmas sportnak tűnhet a laikusok számára, hiszen mindössze néhány másodpercig tart egy-egy verseny és mindez egyenes pályán, de akik imádják a friss gumiabroncs illatát, a szuper autók őrületes hangját és az izgalmakat, tudják, hogy ez nem teljesen így van.

A rajongók határozottan állítják, hogy semmi sem izgalmasabb, mint egy régi jó gyorsulási verseny, kivéve talán az off-road versenyeket! Beszéljünk hát arról, hogy miért nehezebb a drag racing, mint ahogyan azt a legtöbb ember gondolná és milyen képességekre van szükségük a versenyzőknek!

Magas fokú szakértelemre és készségre van szűkség!

A gyorsulási versenyek alatt a versenyzőknek a lehető leggyorsabban kell elérniük a legnagyobb sebességet és először kell átlépniük a célvonalat! Mi sem egyszerűbb, gondolná az ember, de vajon tényleg így van?

Már a verseny legelső fázisában, még a verseny kezdete előtt is, a rossz idő önmagában kizárhatja a résztvevőt a versenyből, amennyiben az nem felel meg a követelményeknek. Ha a gyorsulási verseny olyan könnyű lenne, mint ahogyan azt sokan állítják, bárki elvihetné autóját és komoly kihívást jelentene a legjobb versenyzőkre, ám ez nem történik meg! Ennek oka az, hogy a gyorsulási verseny megnyerése, komoly készséggel és szakértelemmel jár.

A versenyző mellett a Tuning a legfontosabb!

Az autó vagy a motorkerékpár Tuningja rendkívül fontos, hogy előnyt szerezzen a többiekkel szemben. A megfelelő alkatrész és a megfelelő hozzáértés is fontos szerepet játszik a verseny során.

Nem csak a tudatosság számít a verseny és a többi résztvevő autója iránt, hanem a tökéletes részletek észlelésének és a saját autójának ennek megfelelő Tuningolása is kötelező a győzelemhez.

A megfelelő sebességváltás

A verseny sorsát általában már a rajtvonalon meghatározzák a versenyzők és autóik. Még egy másodperc ezredrésze is mindent felboríthat a betervezett meneten és végül a versenyző elveszítheti a versenyt. 

A reakcióidő és a taktikus váltás nem olyan dolgok, amelyeket egy-két év alatt elsajátíthatunk. Évekbe telik, míg ezt megtanulják, mégis a legjobbak sem mindig nyernek, mert számos tényező közrejátszik. Ez is mutatja, hogy mennyire komplex a verseny, még akkor is ha külsőleg nagyon egyszerűnek látszik.

A helyes sebességváltás készsége a tökéletes váltáshoz vezet, amely szinte mindig megnyeri a versenyt. Ennek eléréséhez több év gyakorlásra van szükség.

Következetesség

A gyorsulási verseny megnyeréséhez konzisztenciára van szükség minden egyes alkalommal. Rendkívül nehéz elérni ezt a teljesítményt minden pillanatban, a verseny alatt, még rengeteg gyakorlat után is. 

Nem csak egy könnyebb autót vagy több lóerőt igényel, hogy megnyerje a versenyzést egy versenyző. Ugyanolyan fontos a tapadás fenntartása is. 

A fentiekből is látszik, hogy a gyorsulási verseny nem egyszerű sport és sok gyakorlásra, illetve tapasztalatra van szükség, hogy valaki a csúcsra kerüljön.

Minden vélemény számít:

Mi a dinamikus és emocionális tartalomhasználat az online marketingben?

A NASA űrhajósai augusztus 2-án térnek vissza a Földre a SpaceX Crew Dragon-ban!