in

Dr. Semmelweis Ignác volt az első, aki bebizonyította, hogy a kézmosás életet is menthet!

Pontosan 173 évvel ezelőtt történt, hogy Dr. Semmelweis Ignác felhívta a figyelmet a kézmosás fontosságára. A mai globális helyzetet is figyelembe véve a koronavírussal kapcsolatban igencsak aktuális témáról van szó.

A magyar orvos fedezte fel, hogy a kézmosás életeket menthet. Ez a mai embernek nyilvánvaló kijelentés lehet, hiszen a napi rutinunk egyik cselekvése a kézmosás is, azonban a 19. századi embereknek ez nem volt annyira egyértelmű.

1847-ben az emberek nem tudták, hogy baktériumok és vírusok léteznek

A vírus szót jelenleg szinte minden orvostudományi kiadványban nyomtatják és manapság sajnos a legtöbb ember ismeri és tudja mennyire veszélyes lehet. Az 1800-as években azonban nagyrészt ismeretlenek voltak a vírusok és baktériumok a hétköznapi emberek számára.

Szerencsénkre Dr. Semmelweis Ignác felfedezte, hogy a szappanos kézmosás szó szerint életeket tudunk megmenteni. A 19. században a szülés sokkal bonyolultabb volt, mint jelenleg, sok nő halt meg a szülés alatt vagy azt követően. Sok orvos tapasztalta meg, hogy számos nő meghalt a szülés következtében és ezt az ismeretlen betegséget “szülési láznak” nevezték el.

Ebben az időszakban Dr. Semmelweis a Bécsi Kórház szülési klinikájának fő rezidense volt és az ő figyelmét is felkeltette ez a szomorú jelenség. Megfigyelte, hogy a kórház egyik osztályán többnyire orvosok gondoskodtak a szülésről, míg a másikban szülésznők. Az orvosok osztályán a nők körülbelül 10% -a halt meg “szülési lázban”, míg a szülésznőknél csak 4% -uk.

Semmelweis rájött, hogy az orvosok egyik betegről a másikra, egy műtétről a másikra, sőt néha a boncolástól közvetlenül a szülésre mennek – mindezt anélkül, hogy kezet mostak volna.

Ez követően arra utasította az orvosokat, hogy minden beteg után mossanak kezet. A különbség hatalmas: 1847 áprilisában az orvosok osztályának halálozási aránya 18,7% volt, azonban miután bevezették a kézmosást, az arány 1847 júniusára 2,2% -ra csökkent.

Sajnos sok kolléga elutasította a fiatal és feltörekvő orvos javaslatát, sőt még gúnyolódtak is rajta. Az orvosok csak az 1850-es években kezdték el a megfelelő kézmosást.

Ma kétség nélkül tudjuk, hogy a baktériumok és a vírusok léteznek. Azt is tudjuk, hogy mennyire fontos a rendszeres kézmosás és talán most kiemelkedően fontos is, hogy rendszeresen és alaposan mossunk kezet legalább 20 másodpercig.

Minden vélemény számít:

A régmúlt kelet férfi harcosai – Avagy milyen is lehetett igazi szamurájnak lenni?

A Skoda a hallgatók által tervezett Scala Spider-t mutat be hamarosan!