in

Dolgok, amelyeket mindenképpen hagyj ki vagy törölj az önéletrajzodból!

Álláskereséshez mindannyian más módszert favorizálunk. Vannak, akik az apróhirdetések között nézelődnek és akár napi rendszerességgel figyelemmel követik az aktualitásokat. Mások kifejezetten a nagy céges portálok oldalain keresik a Karrier menüpontot.

Sokan állásközvetítő cégekre bízzák az ideális munkahely megtalálását, mások pedig a fejvadász cégekben bíznak és velük veszik fel a kapcsolatot. Egy dologra azonban mindenképpen szükséged lesz, méghozzá egy megfelelően elkészített önéletrajzra.

Hasznos, ha mindig van egy CV a gépeden, így ha neked tetsző állásajánlattal találkozol, azonnal le is adhatod jelentkezésed. Fontos azonban, hogy mindig aktualizáld az önéletrajzot és kerüld el azokat a tipikus hibákat, melyek megakadályozhatják a vágyott állás elnyerését. Tarts velünk, és nem fogsz elbukni már az első rostán!

Az aktualizálás hiánya is fontos szempont

Fontos tisztában lenned azzal, hogy ami pályakezdőként tökéletes szövegnek bizonyul, az az évek múlásával már korántsem lesz az. Nem csak a munkaerőpiaci trendek változnak, hanem az évek során valószínűleg Te magad is újabb és újabb tapasztalatokkal gazdagodsz majd.

Ezeket nem elég csak hozzáírni az önéletrajzhoz, hanem a kezdetektől javasolt átgondolni, hogy biztosan minden információra szükség van-e, akár több évtizedes gyakorlatot követően.

Kerüld a humorizálást az önéletrajzod megírása során!

A humor kétségtelenül képes arra, hogy átsegítsen az élet nehéz pillanatain. Ez akár a munkavégzés során is igaz, viszont ha a cél az állás elnyerése, akkor inkább kerüld a viccelődést. Komolytalannak tűnsz tőle, és a szakemberek garantáltan úgy vélik majd, nem szívesen bíznák rád a felmerülő feladatokat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni tehát, hogy az önéletrajz írását vedd komolyan, abba ne kerüljenek bele olyan humorosnak vélt információmorzsák, amelyek alááshatják szakmaiságodat.

Fókuszban a helyesírás

Túl kevés tapasztalattal rendelkezel? Más irányban végeztél, de érzed magadban az ambíciót a kiszemelt munkakör betöltéséhez? Sokféle dolog tolerálható, vagy adható azok ellenére esély, de a helyesírási és nyelvhasználati hibák az önéletrajzban biztosan bukásra ítélnek.

Ma már nem bonyolult dolog helyesen írni, hiszen a szövegszerkesztőben is beállíthatod az ellenőrző funkciót, de ha mégsem vagy biztos valaminek a helyes leírásában, akkor még mindig ott a Google, mint hasznos segítőtárs. Ne bukj el egy félregépelésen sem, inkább olvasd át többször az önéletrajzot vagy a motivációs levelet, mielőtt leadod azt. Nem csak munkavállalóként, de emberként is nagyon rossz fényt vet rád az, ha nem helyesen használod a magyar nyelvet.

Kerüld a túlzásokat az önéletrajz írásakor!

Egy dolgot biztosan nem érdemes elkövetned az önéletrajz írásakor, ez pedig nem más, mint a hazugság. A korábbi munkatapasztalatokról egy-két telefonhívással meggyőződhet a HR szakember, de a nyelvtudás vagy szakmaiságod tekintetében is gyorsan kiderül, ha nem mozogsz otthonosan a felsoroltakban. Nem csak saját idődet rabolod ilyen módon, de akár rossz híredet is keltheted, ha elterjed rólad, hogy hazugságokkal, vagy finomabban szólva túlzásokkal tűzdeled tele az önéletrajzodat.

Ugyan fontos, hogy eladd magadat, de a túlzott magabiztosság és a valótlan tények állítása biztosan nem jó eszközei ennek. Miért rabolnád saját idődet, ha valós információk megadásával és korrekt hozzáállással, tények által alátámasztott önbizalommal jobb esélyeid lehetnek? A világhálón számos hasznos önéletrajz mintát találhatsz, de arra ügyelj, hogy ne csak másolj, hanem törekedj az egyszerű áttekinthetőségre és a személyre szabottságra.

Minden vélemény számít:

A klímaváltozás pusztíthatja el a nemrég felfedezett több mint 2600 éves ciprust

Mátrix 4: a Wachovski-testvérek készülnek a folytatásra!?