in

Bolygónk 3 legveszélyesebb óceáni állata

Mindannyiunk otthona, a Föld nevű bolygó, még mindig milliónyi felfedeznivalót tartogat számunkra. A feltérképezni való területek közül az egyik legizgalmasabb hely, kétségtelenül, a tengerek és óceánok mélyén lapulva vár a fürkésző tekintetekre.

Világunk óceánjait számtalan olyan teremtmény lelhető fel, amelyek nem véletlenül birtokolhatják a „halálos” címet, viszont a veszélyességüket illetően vannak eltérések, és ami még ennél is fontosabb nem/nem minden esetben állja meg a helyét az a kijelentés, mely szerint a legnagyobb fajta egyben a legveszedelmesebb is.

Az alábbiak során nem törekedhetünk a teljességre, sem valamiféle ranglistára, hiszen a rendelkezésünkre álló „skála” meglehetősen széles, magába foglalva a hatalmas testű egyben falánk ragadozókat és a gyakran egész kis testű, ám rendkívül mérgező zsákmányaikat egyaránt. Továbbá nem volt cél az sem, hogy a kimondottan emberre ártalmas állatokra fókuszáljunk.

Melyik állat az óceánok legerősebb teremtménye?

A „legerősebb” jelző olvastán/hallatán a legtöbben valamiféle óriástermetű halfélét képzelünk magunk elé, ezért megtévesztő ez a kifejezés, hiszen a kérdés itt elsősorban az, hogy: mit értünk „erős” alatt? Viszonyítás kérdése. Hogy miért?

Mert példaképpen:

  • a sósvízi krokodil magáénak tudhatja a tengerben fellelhető állatok legerősebb harapóerejét
  • a bikacápa büszkélkedhet a cápák közül a legerősebb harapással
  • a kék bálna a legnagyobb és legerősebb gerinces állat, hogy csak néhány példát ragadjunk ki a sorból.

Ugyanígy folytatható a kérdéssor a következőkkel:

Melyik az óceánok leghalálosabb állata?

  • az előző kérdéshez hasonlóan erre is relatív válaszokkal szolgálhatunk, hiszen példaképpen elég azt megemlíteni, hogy Amerikában a háziasított állatok közül való tehenek és méhek számítanak a leghalálosabbnak az emberekre nézve, míg Afrikában ugyanezt állítják az ott élők a nílusi vízilóról, Ausztráliában pedig a kengurukról.

Mi a legveszélyesebb a tengerben?

  • a legtöbb ember erre a kérdésre egy lajstromnyi potenciálisan „legveszélyesebbnek” titulált képet fog felvázolni, a nagy fehér cápa és a nagy barrakuda között.

Nos, lássuk az óceáni veszélyes állatok listáját dióhéjban (és viszonylagosan):

1. Kockamedúza

Ez az elsőre ártalmatlannak tűnő medúzafajta talán az óceánok egyik leghalálosabb állataként tartható számon. A medúzák ezen példányai a Csendes- és az Atlanti-óceánban találhatók (ugyanakkor a Csendes-óceán mélyén számos más, kevésbé veszélyes alfaj is van).

A csalánozók ezen alfajai közül a legmérgezőbbek:

A csalánozók csípése rendkívül fájdalmasak és sok esetben kezelhetetlenek (sajnos a kevésbé mérgezőnek nyilvánított medúzafélék csípései a gyermekek esetében akár végzetesek is lehetnek). A kockamedúza csápján található „injekciókból” zsákmányba pumpált méreg a szervezetben káliumszivárgást idéz elő, amely végül hiperkalémiához vezet (a halál 2-5 perc múlva következhet be).

2. Kőhal

A Synanceia-családhoz tartozó kőhal rendkívül mérgező uszonnyal rendelkezik (mérge az emberre is veszélyes és amennyiben elmarad a kezelés, akár halálhoz is vezethet).

A tűszerű háti uszonyokban található méreg egy neurotoxin, amelyeket elsősorban védekezésre használnak. A közelmúltban végzett kutatások szerint a kőhalnak van egy további, rejtettebb, védekezésre kialakult része is, az ún. lachrymal-kard nevű speciális gerinc (mint valamely kiegészítő védelmi mechanizmus).

3. Gömbhal

A tetraodontidaek családjához tartozó gömbhalak olyan jellegzetes, vékony és rejtett tüskékkel rendelkeznek, amelyek teljes valójukban csak akkor válnak láthatóvá, ha a hal felfúvódik.

Az óceánok legmérgezőbb gerincesei között van a helye ennek a fajnak is, hiszen nem csupán a tüskéik, hanem a belső szerveik (főként a májuk) és a bőrük is mérgező lehet, lévén hogy egy tetrodotoxin nevű méreg található bennük, ezért fogyasztásuk végzetes is lehet. Sajnos ennek ellenére sokan kedvelik a gömbhalból készült ételeket (Japánban, Koreában és Kínában egyenesen csemegének számít).

Minden vélemény számít:

50 éve történt: idén van a holdra szállás fél évszázados fordulója

Mutatjuk a Trónok harca ikonikus helyszíneit a valóságban