in

Betelgeuse: A szupernóva közeli csillag meglepetéseket okoz a tudománynak!

A kép illusztráció

A csillagászok szerint, a Földközeli csillag nagy, hűvös foltjai a múlt évben meglepő dolgokat eredményezett és egyáltalán nem ezt várták a szuperóriástól.

Az olyan vörös óriás csillagoknál, mint a Betelgeuse, gyakran változik meg a fényerő, de a normál érték 40%-ra esésének a ténye, 2019. október és 2020. április között, nagyon meglepte a csillagászokat.

A kutatók most azt állítják, hogy ezt a meglepetést az óriási hűvös területek okozták, hasonlóan a saját naprendszerünkben megtalálható csillagunkon látható napfoltokhoz.

Forrás: ESO / M. MONTARGÈS ET AL.

Minden jel arra utalt, hogy Betelgeuse lassan szupernóvává válik

Ehelyett a csillag helyreállni kezdett, és 2020 májusára visszatért az eredeti fényerőhöz, ami azért is meglepetés, mert még nem volt alkalmuk a tudósoknak megfigyelni tüzetesebben egy csillag “haldoklását”.

Egyértelmű, hogy Betelgeuse, amely körülbelül 500 fényévnyire van a Földtől, élete végére ért, de még mindig van benne elegendő energia. Pontosan nem ismert, hogy mikor fog felrobbanni; eltarthat akár százezer-, de akár egymillió évig is.

Amikor az óriás csillagnak elfogy az üzemanyaga, először magába roskad, majd látványos robbanás következtében (várhatóan) szupernóva lesz belőle. Az óriás csillag “halála” szerencsére nem jelent veszélyt a Föld lakosai számára, de amikor bekövetkezik, Betelgeuse néhány hétre vagy hónapra óriási fényáradattal látja el a Földlakókat.

Érdekes tény a Betelgeuse csillag felrobbanásáról!

Mivel kb. 500 évbe telik, amíg a fény elér minket a csillagról, egy olyan eseményt nézhetünk meg, amely a múlt évszázadokban történt meg.

Különböző forgatókönyvek kerültek elő a csillag fényerejének közelmúltbeli változásainak magyarázatáról.

A csillagászok korábban úgy gondolták, hogy a csillag által termelt por elhomályosítja azt, és ezáltal a fényerő is csökken. A vörös óriások pulzációnak nevezett viselkedést mutatnak, amelyet a csillag felső rétegeinek területi és hőmérsékleti megváltozása okoz. A felszabadult gáz lehűl és olyan vegyületekké alakul, amelyeket a csillagászok pornak neveznek.

A csillagászok a porképzés megfigyelésére a chilei Atacama Pathfinder Experiment (APEX)-et és a James Clerk Maxwell távcsövet (JCMT) használták a Hawaii Mauna Kea-n. Ezek a távcsövek mérik az elektromágneses sugárzást a szubmilliméter hullám spektrum tartományában. Ennek a sugárzásnak a hullámhossza ezerszer nagyobb, mint a látható fényé.

Az elektromágneses spektrumnak ez a része különösen jó a kozmikus por eloszlásának megfigyelésére.

A Napunkhoz képest, Betelgeuse körülbelül hússzor masszívabb és durván 1000-szer szélesebb.

Ha a Naprendszer közepére helyeznénk az óriást, akkor csaknem elérné a Jupiter pályáját.

Forrás: bbc.co.uk

Minden vélemény számít:

Filmelőzetes – Shia LaBeouf keményre veszi a figurát a „The Tax Collector” filmben!

22 éve mentette meg Bruce Willis a Földet. Túléltük az Armageddont, de a valóság sokkal másabb lenne!