Az öt szeretetnyelv

A szeretetnek saját nyelve van. Nyelvtudástól, kulturális háttértől és nemtől függetlenül midenki ugyanúgy fejezi ki a szeretetet. Azonban Gary Chapman amerikai család- és párterapeuta rájött, hogy öt kategóriába lehet besorolni az embereket aszerint, hogy kinek mi a szeretetnyelve, azaz mi az a fő kommunikációs csatorna, ahogyan ő kifejezi és érzi a szeretetet. Valamilyen szinten mindenki “beszéli” mind az öt szeretetnyelvet, azonban mindenkinek megvan az az egy, ami számára a legfontosabb.

Az öt szeretetnyelv

  1. Elismerő szavak: Akinek ez a szeretetnyelve, az akkor érzi leginkább szeretve magát, ha érdemeit megdícsérik és őszinte elismerésben részesül időről-időre.
  2. Minőségi idő: Aki ezen a szeretetnyelven kommunikál, annak semmit nem érnek az elismerő szavak, az ajándékok vagy a szivességek. Számára az a fontos, hogy társa teljes figyelmét neki szentelje, amíg együtt vannak. Egy jó beszélgetés, kirándulás vagy bármilyen közös tevékenység lehet együtt töltött minőségi idő.
  3. Ajándékozás: Akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, az akkor érzi magát a legboldogabbnak, ha ajándékokat kap. Akkor érzi úgy, hogy igazán szeretik.
  4. Szivesség: A szivesség szeretetnyelvét beszélők számára az jelenti a szeretet legérzékletesebb kifejezését, ha szivességeket tesznek neki, ha segítik mindennapi életét vagy munkáját. Ő a tettek embere.
  5. Testi érintés: Ez a szeretetnyelv jelenthet intim együttlétet is, azonban sokkal inkább az érintés, az ölelés, a simogatás tartozik ide. Akiknek ez a szeretetnyelve, azok számára a testi közelség jelenti a szeretet kifejezését.

Nagyon fontos ismernünk saját és egymás szeretetnyelvét, hiszen félreértéseket és konfliktusokat okozhat az, ha nem értjük meg egymást és azt érezhetjük, hogy a másik nem szeret minket. Nem csupán a párkapcsolatokban, hanem családtagok és barátok között is nagy szerepe van a szeretetnyelvek értésének és „beszélésének”. Fontos továbbá tudatosítanunk, hogy miután megismertük egymás szeretetnyelvét és megbeszéltük, hogy kinek mi okoz örömöt, akkor ne a saját „nyelvünkön” próbáljunk meg a társunknak örömöt szerezni, hanem a sajátján. Az egész nap főző-mosó-takarító háziasszony úgy fejezi ki szeretetét férje iránt, hogy tiszta lakással és friss vacsorával várja haza, férjének pedig lehet, hogy több együtt töltött, minőségi időre lenne szüksége feleségével ahhoz, hogy érezze, szereti. Figyeljünk oda tehát egymásra és magunkra, hiszen a kommunikáció az őszinte boldogság kulcsa.

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?