in

Az autizmus korai tünetei

Az autizmus kialakulásának okai még ma sem bizonyítottak. Közrejátszhatnak ugyanúgy genetikai, mint környezeti rendellenességek. Az autizmus kialakulását okozhatja például a terhesség alatti antidepresszánsok szedése vagy tápanyaghiány, az anya vagy az apa előrehaladott életkora, esetleg komplikációk fellépése a szülésnél vagy röviddel utána.

Az autista emberek másképp látják a világot és nem tudnak beilleszkedni a társadalomba, ezért a saját, belső világukba fordulnak. Az autizmust betegségnek tekintik és bár gyógyíthatatlan, minél hamarabb észrevesszük a tipikus tüneteket, annál inkább lehet tompítani ezeket és fejleszteni bizonyos készségeket.

Az autizmus jelei gyerekkorban

Bár a legtöbb gyermeknél 4-7 éves korban állapítják meg az autizmust, az már születéskor jelen van, csak nem minden szülő veszi észre vagy nem mindenki tulajdonít neki nagy jelentőséget. Sok olyan tünete van, ami csecsemőkorban még nem feltűnő, azonban ezek együttes jelenléte már gyanús lehet. Az autista gyerekek látszólag ugyanolyanok, mint átlagos, egészséges társaik, azonban jellemző rájuk, hogy kevésbé igénylik a fizikai kontaktust, nem szeretnek ölben lenni és nem szeretik, ha simogatják őket. Keveset, vagy egyáltalán nem mosolyognak, arcuk kifejezéstelen és nem tudják értelmezni a mimikát, gesztusokat és testbeszédet. Introvertáltak, nem szeretnek más gyerekekkel játszani és órákig képesek egyedül, ugyanazzal a játékkal babrálni. Szeretik megfigyelni a részleteket és nem hétköznapi módon bánni a játékaikkal. Kommunikációs készségeik lassan vagy hibásan fejlődnek, későn tanulnak meg beszélni és furcsán, monoton hangon beszélnek. Jellemző rájuk, hogy ugyanazokat a mozdulatokat ismétlik, előre-hátra hintáznak és ritmikusan ütögetik a fejüket a falba. Érzékenyek az éles fény- vagy hanghatásokra és gyakran düh- vagy hisztirohamuk van vagy hirtelen agresszívvá válnak.

Hogyan kezeljük az autizmust?

Manapság már nagyon sokan foglalkoznak autizmussal, tréningeket, foglalkozásokat szerveznek autista gyermekeknek és szüleiknek. A szülők megtanulhatnak bizonyos módszereket, melyekkel autista gyermekük kommunikációs vagy szociális készségeit otthon, hétköznapjaik során fejleszthetik. Ugyanakkor arra is megtanítják őket, hogy hogyan alakítsák át úgy az otthonukat, hogy az gyermeküknek megfelelő legyen és ne tehessenek kárt magukban. Megtanulnak türelmesen, autista „nyelven” kommunikálni gyermekükkel és meglátni a szépet az ő világukban, hiszen az autista emberekre jellemző, hogy egy bizonyos területen rendkívül tehetségesek, többnyire fejlettebb a memóriájuk és számolási készségük az átlagnál.

Minden vélemény számít:

A sírástól egészségesebbek leszünk

A felnőttkori körömrágás okai

A felnőttkori körömrágás okai