in

Art Deco útmutató: minden, amit tudni szeretnél az Art Deco lakberendezési stílusról

Az Art Deco virágkorát az 1920-as és 1930-as években élte (legfőképpen Amerikában és Európában). Népszerűségét annak köszönhette, hogy a díszítőművészet szinte minden szférájában helyet szerzett magának elbűvölően elegáns funkcionalitásával és modern aspektusaival.

A leginkább minimalista, természet-ihletett szecessziós (Art Nouveau) belsőépítészeti stílustól eltérő Art Deco villámgyorsan a lakberendezés egyik legpopulárisabb stílusává nőtte magát, sőt: a belsőépítészet mellett a divat, az építészet és a jármű-design területein is kimagasló stílussá vált.

Mind a lakberendezés, mind pedig az építészet vonatkozásában az Art Deco egyfajta stílus-mérföldkőnek, fordulópontnak minősült. Képbe léptek a merész geometriai mintázatok, és ezzel a már-már provokatív megnyilvánulással mintegy szimbolizálta az országformáló – az ország arculatát átalakító – iparági hullámzást. A különféle drága alapanyagok és elemek (arany, acél stb.) felhasználásával a számos újonnan született iparág gazdagságának „szószólójává”, jelképévé formálódott.

Az Art Deco számos megpróbáltatásokkal és kihívásokkal teli időszakot átvészelt, köztük az 1920-as évek felindultságát, az 1930-as évek csüggedt atmoszféráját, amelyet majd szinte megszakítás nélkül követett a 40-es évek elejére jellemző globális konfliktus.

Az 1950-es évekre az Art Deco vesztett szívósságából, legalábbis, ami a lakberendezést illeti. Manapság azt tapasztalhatjuk, hogy az Art Deco mint valamiféle hamvaiból újraéledő főnix ikonikus stílusával, ismét tarolni kezdett a belsőépítészetben és egyre több reprodukcióval találhatjuk szembe magunkat.

Amennyiben szívesen varázsolnál otthonodba egy kis old school stílust: vidd magadhoz az Art Decót.

Az Art Deco lakberendezés főbb ismérvei

Az Art Deco kialakításra legjellemzőbb a geometriai és szögletes formák jelenléte, emellett nem hiányozhatnak a különféle egzotikus anyagok és a lineáris díszítés sem, hogy kellőképpen intenzív, átható, kemény, merész hatás keltése érdekében, amely mellőzi a kicsinyességet és a romantikus vonásokat egyaránt.

Anyagok

Bizonyos anyagok kitüntetett szerephez jutottak az Art Deco-féle lakberendezés berkeiben, ilyenek példaképpen: rozsdamentes acél, üveg, tükör, lakk, fa, sőt az olyan egzotikusnak számító bőrök felhasználása mint a cápa, vagy zebra.

Néhány Art Deco-darabot (értékük miatt) csupán a gazdagabb rétegek tudnak beszerezni maguknak (márvány, ébenfa, ritka erdők fái stb.)

Jellemzőbb Art Deco lakberendezési témák

Az Art Deco témakörbe általában a következő témákat sorolhatjuk:

  • levelek, ágak, tollak
  • csupasz test, meztelenség
  • trapéz
  • stilizált állatok
  • chevronok és cikkcakkok
  • a felhőkarcolók által inspirált éles, hegyes ábrák
  • felhőkön áttörő napsugár .

Art Deco színek

Az Art Deco lakberendezés színei kirívóan, szembeszökően vagányak, merészek és feltűnően sok köztük a kontraszt. Egymás között hullámozhatnak a világos és mély sárga árnyalatai, a vörös, a zöld, a kék a rózsaszín. A kedvelt színek közé tartoznak a króm, a fekete és az ezüst is.

Amennyiben nem feltétlenül tennéd otthonod túlságosan provokatívvá, próbálkozz a lágyabb krémszínnel vagy bézzsel, amit sokan előszeretettel használnak a nappaliban, a hálószobában és az étkezőben. Ezek a színek remekül összeegyeztethetők a polírozott fával és a lakkozott felületű bútorokkal.

Az Art Deco stílus bútorai

Ha az Art Deco lakberendezési stílus mellett döntöttél olyan bútorokat használj, amelyek erősek, lekerekítettek és nagyok. Ha szereted a nagy bútorokat, akkor illik hozzád az Art Deco lakberendezés, hiszen itt nem kell az apró tárgyakra és kiegészítőkre szorítkoznod (armoirok, tálalók, székek stb.)

A kezdeti Art Deco periódusban (1920-as években) luxusnak számítottak a párizsi áruházakba helyezett nagy méretű bútorok, lámpák, koktélszékek. Néhány bútordarab faanyagát ritka, egzotikus fák biztosították (ilyen volt az ébenfa, a macassar a zebrawood, a mahagóni).

Azonban egyéb Art Deco bútorfélék olyan modern anyagokat is tartalmaznak, mint az alumínium vagy a króm. A székek, szekrények csiszolt felületei visszatükrözik a fényt, ezzel is hangsúlyossá teszik újszerű mibenlétüket, modernitásukat. A merész színek is nagy népszerűségnek örvendenek (piros és fekete használata például). Ha a bútorokat kárpitozták, mindehhez gyakran az egzotikus állatok bőrét is felhasználták (például a cápáét).

 

Minden vélemény számít:

A legújabb kutatások szerint a fehér hús fogyasztása is növelheti a koleszterinszintet

Az internet egyharmadán a WordPress tartalomkezelő rendszere fut, neked miért ne felelne meg?