in

Animáció mutatja be, hogyan épültek a hidak a 14. században

A prágai Károly-híd a város egyik ikonikus építménye, amely már 1402 óta a helyén áll. Az elmúlt 600 év megpróbáltatásait kibírva a híd olyan mérnöki teljesítmény, aminek érdemes megismerni a történetét.

Még 2016. decemberében került ki a YouTube-ra az a videó, amelyet cseh szakemberek készítettek, és amely nagyon jól érthetően mutatja be a Károly-híd megépítését.

A 3D animációban az alapoktól indulva készül el a vízi átkelő, és már ekkor látszik, hogy milyen hatalmas mennyiségű munkát jelentett évszázadokkal ezelőtt a hídverés.

A videóból kitűnik, hogy mindent kézi módszerekkel kellett megoldani, a kezdetleges emelők és csigák csak kicsit könnyítettek a feladatokon.

A magáért beszélő animációt most kapta fel az internet, és hatalmas siker lett, rövid időn belül 1,8 millióan nézték meg. Már több mint 500 hozzászólása született, és a 16000 lájkoló mellett mindössze 250 embernek nem tetszett.

A Károly-híd építése

A Praha Archeologicka videójából te is megértheted, hogyan épültek a hidak a 14. században. Első lépésként több sorban cölöpöt vertek le, amelyek közét földdel töltötték ki.

Ezzel kívül rekesztették a Moldva folyó vízét, majd malomkerékre szerelt vödrökkel merték ki a cölöpökön beüli folyadékot.

Ezt követte a pillérek felépítése kövekkel, habarccsal és kőzúzalékkal, amelyre rákerültek a vízszintes elemek.

A videó nagyon jól mutatja, hány rétegből is áll össze a kész híd, és ehhez milyen tennivalókat kellett elvégezni.


Forrás: interestingengineering.com

Minden vélemény számít:

A Cyberpunk 2077 ismét késik – az új megjelenési dátum december 10

A Föld összes pingvinje az azóta elveszett nyolcadik kontinensről származik