Amit a kilencvenes éveknek köszönhetünk – a legnagyobb találmányok

Az 1990-es évekre úgy fognak emlékezni, mint az évtizedre, amikor a digitális technológia virágzásnak indult. A 20. század végére például a magnókazettás walkmaneket felváltották a hordozható CD-lejátszók.

Ahogy pedig a csipogók népszerűsége nőni kezdett, rájöttek, hogy nagy az igény arra, hogy bárhol bárkivel beszélhessen az ember, ez pedig a térbeli összekapcsolódás egy új formáját hívta életre.

World Wide Web (www) – az internet

Az évtized első nagyobb áttöréséről később kiderült, hogy az a legnagyobb és legfontosabb mindenek közül. 1990-ben Tim Berners-Lee-t felkérték, hogy építsen egy globális információs rendszert, ami a különféle dokumentumokhoz kapcsolt weben alapult. Bár az úgynevezett internet már létezett a ’60-as években is, ez csak kisebb kapcsolatokat engedélyezett különféle ügynökségeknél.

A szóban forgó feltaláló ötlete az volt, hogy feltalál egy technológiát, amelyben az információ oda- és vissza utazik egy szerver és a kliens között. Ez a kliens-szerver felépítés szolgált keretéül a ma ismert internetnek. Az 1990. december 20-án publikált első weboldal még nagyon messze járt a ma ismertektől.

DVD

A régebbi generációk büszke tagjai talán még emlékeznek a VHS-kazettának nevezett nehéz médiadarabra.

A VHS lejátszokón és kamerákon keresztül lehetett filmeket, show műsorokat vagy bármilyen videót készíteni és nézni. Mindazonáltal elég szegényes nézői élményt volt képes nyújtani.

Mindez azonban megváltozott, amikor 1993-ban a Sony és a Phillips összefogott, és létrehoztak egy új optikai lemezt, amelyet multimédiás kompakt lemeznek neveztek el.

Ez lehetővé tette a magasabb minőségű és kapacitású digitális média rögzítését és lejátszását is. Ezt követően több nagyobb cég is előrukkolt több adathordozóval is, mire sikerült konszenzusra jutniuk, és megszületett a DVD.

Szöveges üzenetek (SMS)

Bár a mobiltelefonok már a ’70-es évek óta léteznek, csak a kilencvenes évek végén váltak elterjedtté a hétköznapi használatban. Ahogy pedig a mobiltelefonok egyre inkább az életünk részévé váltak, a fejlesztők úgy adtak hozzájuk több és több funkciókat is. Az egyik ilyen funkció már 1992-ben megszületett, de nagymértékben mellőzték még hosszú évekig.

Az első sms-t egyébként egy Neil Papworth nevű fejlesztő küldte a Vodafone-nál lévő Richard Jarvisnak. Az üzenetben egyszerűen boldog karácsonyt kívánt.

MP3-lejátszók

A digitális zene szinte szinonimája lett a népszerű formátumnak, az mp3-nak. A videólejátszás után az iparban működő egyik csoport 1988-ban előrukkolt egy standardizált audióformátummal is. Az első zene, amely mp3-as kiterjesztést kapott, az a Tom’s Diner volt Suzanne Vegától.

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?