in

Alapjaiban változtatja meg az internetes böngészést az új Chrome?

Maga a Google jelentette be nemrégiben, hogy még május folyamán új funkciókkal bővül a piac egyik (ha nem a) legnépszerűbb internetes böngészője. A Chrome számos új fejlesztést foglal magába, és úgy tűnik, hogy a keresőóriás kezdi egyre komolyabban venni a felhasználói adatvédelem fontosságát is.

Nézzük, mit tartogat számunkra a Google

Elejét véve a találgatásoknak az internetes kereső illetékesei egy sajtótájékoztató keretében maguk jelentették be a Google Chrome frissítését. Ebből már lehetett következtetni, hogy a böngésző alapos ráncfelvarrás alá esik, ugyanis a cégnél eddig nem volt szokás nagydobra verni az új verziókat. A megreformált böngésző a 74-es verziószámot kapta, és elsősorban a felhasználói élmény javítására és az adatvédelemre koncentrál.

Sötét mód Windows 10 alatt

Haladjunk sorban, és tekintsük át, mit is kínál számunkra a techóriás. Néhány hónapja (egészen pontosan a Chrome 73-ban) a MacOS felhasználók részére már elérhető volt az automatikus sötét mód funkció.

Ezt a fejlesztést most a Windows 10 operációs rendszert futtatók is megkapják. Ennek eléréséhez menj a Beállítások > Testreszabás > Szín > Sötét. (Elképzelhető, hogy ez a funkció egyes régiókban még nincs élesítve. A fejlesztők tájékoztatása szerint hullámokban és nem egyszerre aktiválják.)

Inkognitó mód észlelése

Talán a GDPR előírásai, talán a folyamatos adatszivárogtatási botrányok, de a Google fejlesztői összekapták magukat a személyes adatok védelme terén. Legalábbis a böngészőfejlesztés kapcsán biztosan. A sötét mód mellett a Chrome 74 rákapcsol az anonimitásra is.

Mi ez a felhajtás egyáltalán az adataim körül? Nem adtam meg sem a címemet, sem a telefonszámomat, sem a bankszámlámat sehova, akkor minek izgatnám magam?

A gond nem is ezekkel az adatokkal van, ha meg akarod adni valahova, megadod. Ha nem, akkor nem. Ez a te választásod. Számos olyan nyomkövető internetes oldal található azonban a világhálón, ahol a választás szabadságát nem kínálják fel. A böngészési előzményeidből, az internetezési szokásaidból, a világhálón töltött idődből és még egy sor más elektronikus tevékenységedből adatokat szűrnek le (profiloznak).

Ezeket az adatokat pedig (többek között egyébként maga a Google is) a hirdetések személyre szabására használják fel. Bizonyára tapasztaltad már, hogy miután rákerestél például egy nyári vászoncipőre a neten, azután heteken keresztül ilyen lábbeliket nyomtak hirdetés formájában az orrod alá a különböző online oldalakon. No, az ehhez szükséges információkat a profilozásból állítják össze. (Persze nem emberek, hanem számítógépes algoritmusok.)

De visszakanyarodva a témához: a Chrome 74 ennek a folyamatnak parancsol megálljt. Amennyiben a továbbiakban az Inkognitó módot aktiválod a böngészőn, úgy biztos lehetsz benne, hogy a meglátogatott weboldalak nem lesznek képesek monitorozni az online tevékenységedet.

Multimédiás gombok támogatása

A 74-es Chrome-tól kezdve multimédiás gombok segítségével vezérelhetjük az interneten található kép-a-képben (PIP) videós tartalmakat. (Az igazat megvallva ez a funkció már nagyon kiáltott a ráncfelvarrásért.)

Gyorsulás Linux alatt

Régóta várt fejlesztés továbbá a Linux rendszer alatti gyorsulás. Úgy tűnik, hogy a Google végre meghallgatta a felhasználói igényeket, és új böngészőjét gyorsabb fokozatba kapcsolta. Mint ismert, számos linuxos panaszkodott az igen lassú Chrome-ra, ezért nagyrészük nem, vagy csak elvétve használta azt az internetes szörfölés során.

 

Minden vélemény számít:

4+1 tipp a tökéletes szakáll eléréséhez

40 éves Ridley Scott mesterműve – A nyolcadik utas: a Halál