in

Akár veszélyes is lehet az örök élet hajszolása a jelenlegi tudomány állása szerint!

A tudományos-fantasztikus filmek és regények népszerű kelléke az úgynevezett sztázis kamra, ami szélsőségesen lelassítja az emberi test biológiai folyamatait.

Ennek köszönhetően az asztronauták a mélyűrben képesek az akár több száz évet is felemésztő kozmikus utazásokra. A cél elérése előtt az automatika visszaállítja normálisra az űrhajósok biológiai funkcióit, akik így gyakorlatilag öregedés nélkül vészelték át az extrém hosszú utat.

Vajon mindez megvalósulhat egyszer a forgatókönyvek és sci-fi filmek lapjain és jelentein túl is? Képesek leszünk mesterségesen lelassítani vagy kikapcsolni azokat a folyamatokat, amik lassan az öregedéshez vezetnek minket? Egyáltalán meddig mennénk el azért, hogy elkerüljük az öregedést?

Egyes milliárdosok a halálukkor hibernáltatják, azaz lefagyasztatják a testüket bízva abban, hogy a technika a jövőben eljut majd oda, ahol biztonságosan kiolvaszthatják és meggyógyíthatják azt. A hibernálás lényege, hogy a testet folyékony, mínusz 196 fokos nitrogénbe helyezik, ami leállít minden természetes bomlási folyamatot.

Annak ellenére, hogy a módszer működőképességéről nincs egyetértés a tudósok körében, a mélyfagyasztási előjegyzési lista több ezer főt tartalmaz. Maga a fagyasztás hozzávetőleg 5 millió forintba kerül, ám az évi szinten tartásért is fizetni kell, ami az akár több száz évet felölelő időtartamért vélhetően nem kevés összeg.

Akár bele is halnának az örök életbe 

Ám akadnak olyanok, akik nem elégednek meg egy a jövőben talán elérhető megoldással, és az extrém hosszú vagy véget nem érő életet belátható időn belül szeretnék elérni. Ennek érdekében pedig bármire, vagy legalábbis szinte bármire képesek.

Dave Asprey vállalkozó, cégalapító tervei meglehetősen egyszerűnek tűnnek, még akkor is, ha ambíciói az átlagember számára túlzóan optimistának bizonyulnak. Asprey meggyőződéssel hiszi, hogy el fogja érni a 180 éves életkort, az általa kigondolt, kidolgozott öregedésgátló eljárásokat pedig jórészt saját magán teszteli. Életmódja ennek megfelelően koránt sem nevezhető átlagosnak.

Tekintettel arra, hogy az orvostudomány – kiegészülve a genetikával, a számítástechnikával és a mesterséges intelligenciával – soha nem látott tempóban fejlődik, a mai középkorú emberek joggal számíthatnak arra, hogy 60-70 éves korukra még mindig kitűnő egészségnek örvendenek.

Asprey azonban nem elégszik meg ennyivel. Noha számos szakember szerint veszélyes lehet amit a férfi csinál, a cégalapító eltántoríthatatlan. Önterápiájának legszélsőségesebb mozzanata talán az volt, amikor a csontvelőjéből kivont őssejteket injekciózta teste több száz pontjába.

Ám óriási tévedés lenne azt feltételezni, hogy az Asprey által folytatott életmód kivételesen elszigetelt eset lenne. Liz Parrish vezérigazgató szerint a halál opcionális, így Asprey nem elég ambiciózus a tervei felállításakor. A 180 év ugyanis nem túl grandiózus gondolat az élettartamhoz való hozzáállás kapcsán.

Parrish szerint ha képesek lennénk elérni testünk homeosztázisát (a belső környezet dinamikus állandósága), ahol a szervezet egy kissé gyorsabban regenerálná önmagát mint ahogy lebomlik, akkor mitől halnánk meg? Akkor nem lenne „lejárati dátumunk” sem 90, sem 100, de még 180 évesen sem – fogalmazott Parrish.

A nő egyébiránt olyan génterápián esett át a kolumbiai Bogotában, ami során egy hozzávetőleg 100 injekcióból álló készítményt juttattak a szervezetébe. Mindezt persze a halhatatlanság reményében. De miért éppen Bogota?

Parrishnek azért kellett egészen Kolumbiáig mennie a génkezelésért, mert vélhetően sem az egyesült államokbeli, sem pedig az európai hatóságok nem engedélyezték az eljárást. Ez pedig feltételez némi veszélyt a terápiában.

Érdemes bevárni a tudományt

Asprey-hez és Parrish-hez hasonló bátor kalandorok mindig is lesznek az élet meghosszabbításáért folytatott küzdelemben.

Ennek ellenére érdemes megvárni a tudományosan bizonyított és klinikai körülmények között tesztelt eljárásokat. Hiszen előfordulhat, hogy épp az élet meghosszabbításáért vívott laikus csata veszi el az életet magát.

Minden vélemény számít:

Kiderült mikor veszi kezdetét az Obi-Wan Kenobi sorozat gyártása!

Végre – megérkezett a „The Mandalorian” 2. évad filmelőzetese