in

Akár 10 évvel is meghosszabbíthatja az élettartamot egy biológiai vegyület!

Az alfa-ketoglutarát (AKG) leginkább étrend-kiegészítőként ismert a sportolók körében. Állóképesség növelő hatása miatt előszeretettel alkalmazzák a fizikai aktivitást igénylő sportágak képviselői. Egy, a Cell Metabolism című tudományos folyóiratban megjelent korai tanulmány azonban arra utal, hogy a vegyület az élettartamra is komoly hatást gyakorol.

A kutatók által elvégzett kísérletben a rágcsálók szervezete meglepő módon azonnal reagálni kezdett az AKG-vel történő kezelésre. Az állak szőrzete dúsabbá, fényesebbé vált, gerincük görbülete pedig csökkenni kezdett.

A tanulmány szerint a rágcsálóknál tapasztalt folyamatok emberi évekre átszámolva 8-10 plus esztendőt jelentenek. A szakemberek rámutattak arra is, hogy a hosszabb és egészségesebb élet végső soron ezermilliárdokat spórolna a költségvetésnek a betegellátó rendszerek tehermentesítése által.

Hogyan hat az AKG a szervezetre?

Az alfa-ketoglutarát vegyületnek számos jótékony élettani hatása van. Serkenti a vörösvértestek működését, ami hatékonyabb oxigénszállítást tesz lehetővé, ez pedig önmagában növeli az állóképességet és az általános vitalitást.

Ezenkívül az AKG hatással van az öregedés biológiai markereire, beleértve a szervezet gyulladását is. Ösztönzi az ATP-termelést, így az energiafejlesztésért és tárolásért felelős mitokondriumok elektronszállító láncai aktívabbá válnak.

A kutatók beszámoltak róla, hogy az alfa-ketoglutarát vegyülettel kezelt rágcsálók szervezetében javult az őssejtek működése is. A biológiai vegyület ugyanis a genom szintjén befolyásolja a szervezet epigenetikus óráját.

A tudósok a kutatás során megfigyelték, hogy az AKG vegyületet kapó rágcsálók élettartama mintegy 16,6 százalékkal meghosszabbodott. A hosszabb élettartam nem járt egészségromlással, az állatok a vizsgálatok során jó vitalitást mutattak.

Brian Kennedy, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy szinte minden krónikus betegség legnagyobb kockázati tényezője maga az öregedés. Ezért meg kell próbálnunk kitolni azt az időszakot, amikor még egészségesek vagyunk, hogy minél tovább élvezhessük az életet.

Ebből az egész társadalom profitálhatna, ugyanis az egészségügyi költségek felét az élet utolsó hat hónapja teszi ki – hangsúlyozta Kennedy.

Forrás: naturalproductsinsider.com

Minden vélemény számít:

Itt az új VW Golf GTI Clubsport – Nagyobb teljesítmény, több erő és még több szórakozás!

A régi ikonokkal ünnepelte az Instagram a 10. születésnapját!