in

Adventezzünk, szilveszterezzünk Horvátországban!

Decemberben egyre hosszabbak az éjszakák, s a hőmérséklet is jelentősen lecsökken. Ilyenkor sokszor eszükbe jut a nyár, a meleg és a nyaralás gondolata. Sokan töprengenek azon, vajon milyen lehet az advent egy mediterránabb országban, mondjuk ott, ahol nyáron jó nagyokat sétálgattunk.

Horvátországban egyre több helyen rendeznek karácsonyi vásárokat. Pár éve még szokatlan volt az adventi kivilágítás, karácsonyfa a tengerparton, de ma már szinte minden településen van valamilyen készülődés. A nagyobb városokban például Pulán, Rijekán, Zadarban vagy Splitben nagyon látványos, igazi mediterrán hangulatú, adventi vásárokat szerveznek.

Talán a splitti adventi vásár a leglátványosabb. Ez a település található legdélebben, ez a legnagyobb település, s annyira délen vagyunk már, hogy hatalmas pálmafák figyelik a magasból az adventi fényeket. Split óvárosa is nagyon hangulatos. Itt egy hatalmas kiterjedésű ókori palota rom található – Diocletianus palota romja – így ha Splitbe látogatunk, egy adventi fényekbe felöltöztetett, igazi ókori labirintusban sétálhatunk majd.

Zágráb, Európa legjobb karácsonyi vására

Egymás után háromszor – 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is – Zágráb nyerte el a Legjobb európai Adventi vásár címet, idén pedig a világ 3. Legjobb Adventi vásárának választották. Nem is csoda, hiszen Zágráb valami csodaszép adventkor. A Főtéren van a legtöbb program, de csak egy ugrás innen a romantikus stílusú Zrinjevac park, ahol egy hatalmas LED szökőkút előtt szelfizhetünk. Ha a Főtérről a másik irányban indulunk el, egy Mesealagúton keresztül érkezünk meg a Felsővárosba. Innen a várból, nagyon szép kilátás nyílik az óváros adventi, csillogó fényeire.

Mivel Zágráb Budapesthez illetve Magyarországhoz közel helyezkedik el, így ide mindenképpen látogassunk el!

Szilveszterezzünk Horvátországban!

Nemcsak az advent különleges egy mediterrán vidéken, próbáljuk ki a szilvesztert is! A különlegesség az, hogy míg Magyarországon 1-2 fokok vannak, sőt sok esetben fagypont alatt marad a hőmérséklet, addig Splitben például simán 15 fok, s napsütés van. Azzal mindenképpen számolni kell, legyen akármilyen napsütéses idő, a tengerparton ősszel illetve télen, mindig szeles az idő.

Ami a szilveszteri időjárást illeti, itt Magyarországon 1-2 fokot súrolja a hőmérséklet, addig a horvát tengerparton 9-10 fokkal lehet számolni. Ugyan nem egy trópusi, óceánpartra utazunk, de a közel 10 fokos langyos idő, érezhetően jobb, mint az itthoni.

Ami a szállás árakat illeti, 15e Ft-tól találunk 3-4 csillagos, vagyis minőségi apartmanokat. 3 csillagos szállodai szobát napi 20e Ft-tól, 4 csillagosat pedig 30e Ft-tól találunk 2 főre, reggelivel (jóáras ajánlatokért érdemes szétnézni a https://www.horvatorszaginfo.hu/szallas oldalon). Érdemes megfontolni a hotel ajánlatokat, mert egy 3 csillagos szálloda, sokszor olcsóbb, mint egy hasonló színvonalú apartmant, ha beleszámolod azt is, hogy a hotelben reggelit is kapsz.

Nincs is más hátra, válaszd ki hova szeretnél menni, foglalj magadnak egy tengeri panorámás szállást és sétálj jó nagyokat az újév első napjain a horvát tengerparton!

 

Minden vélemény számít:

A világ 8 legnépszerűbb intelligens városa

Itt a Mátrix 4 premier hivatalos megjelenési dátuma!