in

A világ 8 legnépszerűbb intelligens városa

Az okoseszközök korszakában az emberek is egyre inkább az okos megoldásokat keresik, ha utazásról van szó. A világ nagyvárosai egymás után állnak be az intelligens megoldásokat alkalmazó városok sorába, így legyen szó egy turistáról vagy egy törzsgyökeres városlakoról, mindenki megtalálja azt az élményt amire vágyik egy hétvégi kiruccanás során vagy a mindennapokban.

A zöld épületekkel vagy az intelligens tömegközlekedési szolgáltatásokkal a nagyvárosok gyorsan tudják forradalmasítani a városi életmód gondolkodásmódját, így fontosnak tartjuk megemlíteni az alábbiakban a világ top 8 intelligens városát. 

Amszterdam

A Hollandok fővárosa, Amszterdam a technológia fejlesztések harmadik, míg a várostervezés 13. legjobb városa. Az egyik partnerségben a város együttműködött a helyi vállalkozásokkal és vállalatokkal a környezetvédelmi megoldások tesztelésére az Utrechtsestraaton, ez a város egyik legnagyobb bevásárló utcája. A kezdeményezések között szerepelt az energiahatékony világítás és a hulladék csökkentése, amelyek hozzájárultak az Utrechtsestraat energiafelhasználásának a 10%-kal való csökkentéséhez.

Hong Kong

Hong Kong is a világ 8. legjobb intelligens városa között szerepelhet. A város kiemelten odafigyel és komoly technológiai erőfeszítéseket tesz az intelligens cím megszerzésére. A városnak hatalmas az innovációs indexe, hiszen lakosságának csaknem 100%-ánál vannak mobiltelefonok, és nagy számban található vezeték nélküli internet hozzáférési pont Hong Kongban. Ugyancsak kiemelkedik a közösségi média felhasználóinak és az egy főre jutó mobiltelefonok számának használatában. 

Toronto

A Kanadai város, Toronto szintén jelentős lépéseket tett az intelligens város irányába. A törekvéseinek részeként a Sidewalk Labs (amely a Google anyavállalata, az Alphabet Inc. tulajdonában van) és a kanadai kormányhivatal, a Waterside Toronto együttműködik egy intelligens vízparti fejlesztés létrehozásában, amelyet Quayside néven ismert meg a nagyközönség. A cégek szerint a fejlesztés ötvözi az előretekintő várostervezést és az új digitális technológiát olyan emberközpontú városrészek létrehozására, amelyek precedenst teremtenek a fenntarthatóság, a megfizethetőség, a mobilitás és a gazdasági lehetőségek terén.

Szöul

A dél-koreai fővárost is okos városnak tartják számon. Márciusban a szöuli kormány bejelentette, hogy 2020-ig 50 000 darab intelligens érzékelőt fog telepíteni a főváros utcáin, hogy információkat gyűjtsön a porról, a forgalomról és a polgárok életével kapcsolatos egyéb kérdésekről. Ezenkívül ebben az évben a város egy közös parkolási szolgáltatás bevezetését is tervezi, amely ugyancsak szenzorokat használ annak érdekében, hogy a polgárok ellenőrizhessék a nyilvános parkolás rendelkezésre állását.

Szingapúr

Mivel számos elismerést kapott a technológiai fejlődés területén és a környezetvédelemmel kapcsolatos erőfeszítései miatt, Szingapúr is helyet kapott a világ inteligens városainak listáján. Komoly erőfeszítéseinek részeként a város bevezette az One Monitoring nevű szállítási rendszert. Ez egy átfogó portál, amellyel a polgárok hozzáférhetnek az utakra telepített megfigyelő kamerákból gyűjtött forgalmi információkhoz és a taxi járművekhez is. Ezenkívül Szingapúr bevezetett egy parkolási útmutatási rendszert is, amely valós idejű információkat biztosít a járművezetők számára a parkolási lehetőségekről. 2015-ben a város az intelligens hulladékkezelési program részeként bevezette az intelligens hulladék tartályokat is.

Reykjavik

Izlandi fővárosa Reykjavik a környezettudatos intelligens város kezdeményezései miatt különösen elismert világszerte, hiszen a kategóriájában elérte a vezető helyet. Például a város a közelmúltban népszerűsítette a Reykjavík nagyobb területén található Straetó tömegközlekedési alkalmazást városi buszok számára. Az alkalmazást 85 000 alkalommal töltötték le, és arra ösztönözte a polgárokat, hogy gyakrabban használják a buszokat. Az izlandi főváros megkísérelte bevonni a nyilvánosságot a Better Reykjavik online konzultációs fórumán keresztül a tervekbe, ahol a polgárok bemutathatják ötleteiket a város szolgáltatásairól és működéséről.

Párizs

A francia főváros is komoly erőfeszítéseket tesz a nemzetközi tájékoztatás terén, valamint a mobilitás és a közlekedés terén is. Párizs jelenleg a Grand Paris Express fejlesztésének közepén áll, amelynek több mint 200 kilométeres teljesen automatizált metróvonala és 68 új állomása lesz. 2050-re a város a jelenlegi tömegközlekedési buszos flottáját (4500 darab) felváltják az elektromos- vagy a földgáz járművek.

New York

Talán a világ egyik legfejlettebb intelligens városa New York. A 8,5 millió feletti lakossággal rendelkező New York naponta 1 milliárd liter vizet fogyaszt el. Okos várostervének részeként a város Környezetvédelmi Minisztériuma nagyszabású automatizált mérőolvasó rendszert telepít annak érdekében, hogy jobb rálátást kapjon a vízfogyasztásáról. Mindeközben hasznos eszközként szolgál az ügyfelek számára a vízhasználat ellenőrzéséhez.  

Minden vélemény számít:

10 tipp, ha modern kertet szeretnél!

Adventezzünk, szilveszterezzünk Horvátországban!