in

A tudósoknak sikerült rájönni a világűrben található arany eredetére!

A tudósok eddig úgy gondolták, a világűrben található arany a neutroncsillagok ütközése során keletkezik. 2017-ben figyeltek meg ilyen eseményt, melynél valóban képződtek a vasnál nehezebb anyagok, pl. arany is. Ám most egy új magyarázat is született az űrbéli arany erdetével kapcsolatban.

A The Astrophysical Journal című tudományos szaklapban jelent meg egy tanulmány, mely szerint a neutroncsillagok összeütközése során nem keletkezhet olyan mennyiségű arany, amennyi a világűrben található.

Az Ősrobbanás után a csak hidrogén és hélium keletkezett, minden más anyag a csillagokban végbemenő folyamatok vagy a szupernóva-robbanások által jött létre.

Az olyan csillagoknál, mint pl. a Nap, a befelé húzó gravitációs erő és a termonukleáris reakciók nyomás egyensúlyt teremt az élettartamuk nagy részében.

Kb. 4 milliárd év múlva viszont elfogy a fűtőanyaga, ekkor zsugorodni kezd majd. A magban lévő nyomás következtében hélium-fúzió lép fel, ettől a csillag vörös óriássá alakul át, bekebelezi a Merkúrt, a Vénuszt és valószínűleg a Földet is.

A Napnál nagyobb csillagoknál többször is bekövetkezhet ez a vörös óriás-stádium, melynek során egyre nehezebb elemek jönnek létre.

Mikor vas képződik, a további reakcióhoz már több energiára lenne szüksége, mint amennyi a termonukleáris reakciókból rendelkezésre állhat, ezért a mag már nem képes ellenállni a gravitáció vonzásának, ekkor a csillag összeomlik.

Az óriás csillagok életútja nagyon erős szupernóva-robbanással végződik, melynek során a vasnál nehezebb elemek, pl. cink, ón és arany képződnek. Viszont nem olyan mennyiségben, amennyi az univerzumban van.

A kutatók szerint az űrben található arany nagy részét azok a szupernóvák állítják elő, melyek masszív, nagyon gyorsan forgó és igen erős mágneses mezővel rendelkező csillagok voltak. Az alábbi videóban ezt modellezték a tudósok:

A kutatók szerint ilyen körülmények között az atommagok neutron felvétele gyorsabb, így azok nem bomlanak el, ez pedig beindítja a nehéz elemek képződését.

Ha 25-50 naptömegű csillagok csupán kis részében megy végbe ez a folyamat, az már magyarázatot ad az űrben található arany eredetére.

Minden vélemény számít:

A Labrador retriever már 26. éve Amerika legkedveltebb kutyafajtája

A legjobb és legnépszerűbb hazai gasztronómiai fesztiválok!