in

A tudósok bebizonyították, hogy márpedig a pénz akkor is boldogít!

©Paramount Pictures

Legalábbis ezt állítja a Purdue Egyetem kutatói által készített tanulmány. Az emberek érzelmi jólétét, mindennapi érzéseit és általános elégedettségét mérő vizsgálat 164 országra és 1,7 millió személyre terjedt ki. A minta elég széles merítésűnek tűnik ahhoz, hogy megcáfolja azt a közkeletű vélekedést, mely szerint pénzen nem lehet boldogságot vásárolni.

A szakemberek a felmérés során azt találták, hogy Észak-Amerikában a 95.000 dolláros jövedelemmel (28,6 millió forint) rendelkezők a legelégedettebbek az életükkel, ám a legmagasabb érzelmi jólétük a 60.000 és 75.000 dollár között keresőknek van (18,1-22,6 millió forint).

A kutatók aláhúzzák, hogy ezek a számok kizárólag az egyénekre vonatkoznak, tehát az ideális háztartási jövedelem jóval magasabb 95.000 dollárnál.

Mi a helyzet a világ többi részén?

Andrew T Jebb, a tanulmány vezető szerzője kiemelte, hogy a jövedelem és elégedettség összefüggését illetően jelentős eltérések mutatkoznak a világ különböző régióiban. Ennek oka az lehet, hogy kultúránként és társadalmi környezetenként változik az a tényező, ami alapján összehasonlítják magukat másokkal az emberek.

A kutatók azt tapasztalták, hogy ennek alapján Kelet-Ázsiában, Észak- és Nyugat-Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon az ideális jövedelem 50.000 dollár (15,3 millió forint). Észak-Afrikában és a Közel-Keleten ugyanakkor már 110.000-125.000 dollár (33,2-37,7 millió forint) szükséges az általános elégedettségi mutató felfelé indulásához.

A tanulmány rámutat egy érdekes jelenségre is. A jövedelem emelkedése csak egy bizonyos szintig egyenesen arányos a boldogság növekedésével, azt követően a trend megfordul. Egy bizonyos bevételi szint felett egyre szélesedő szakadék kezd nőni az anyagi jólét és az általános elégedettség között.

Ha az emberek jövedelme jóval meghaladja azt az összeget, mint amivel kényelmesen ki tudják elégíteni alapvető szükségleteiket, akkor boldogtalanokká válnak. (Vélhetően a túlzott társadalmi elszigeteltség és a megnövekedett elvárások következményeként.) A szakemberek ezeknél az embereknél alacsonyabb szintű elégedettséget és alacsonyabb szintű érzelmi jólétet mértek.

Szóval, ha annyi jövedelmed van, amiből kényelmesen megélsz: boldog ember vagy. Ám vigyázz, mert a túl sok pénz szomorú, megkeseredett emberré változtat. Kösz, tudomány!

Minden vélemény számít:

Lewis Hamilton veri Bottast a Toszkán Nagydíj első helyéért folytatott küzdelemben!

A Wonder Woman 2 premierjét karácsonyra teszik át; Gal Gadot filmje egy héttel a Dűne után jelenik meg