in

A szívroham tünetei és megelőzése

A szívroham tünetei és megelőzése

A szívroham még napjainkban is az egyik leggyakoribb elhalálozási ok. Váratlanul jelentkezik és szinte bárkivel előfordulhat, azonban megvannak azok a tipikus helyzetek, amikben gyakoribb és szinte előre kiszámítható. Sok esetben jól felismerhető tünetei vannak már magát a rohamot megelőzően, de sajnos vannak tünetmentes végzetes következményekkel járó esetek is, sőt olyanok is, amikor későbbi vizsgálatok során állapítják meg, hogy az illetőnek már volt szívrohama és nem is tudott róla.

A szívrohamot megelőző tünetek

Nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy hogyan jelentkezik ez az életveszélyes rendellenesség, hiszen akár életeket is menthetünk, ha időben felismerjük ezeket és azonnal cselekszünk. A szívrohamot egyre sűrűsödő szorító mellkasi fájdalmak jelzik, akár már hetekkel előtte. Ez a fajta fájdalom nem múlik el akár hosszú perceken keresztül sem. Ezen kívül hányinger, hányás, verítékezés, a test többi részébe sugárzó fájdalmak, légszomj, szorongás, félelem vagy akár eszméletvesztés is mind tipikus tüneteknek számítanak.

Fontos tudni azonban azt is, hogy nem mindenkinél ugyanazok a tünetek és nem feltétlenül jelentkeznek mind egyszerre. Szívroham bármilyen helyzetben, még pihenés közben is érheti az embert. Gyakori kiváltó oka lehet a dohányzás, a magas vérnyomás, helytelen, zsíros étrend, cukorbetegség, mozgáshiány, stresszes életmód, genetikai hajlam, horkolás vagy hirtelen nagy fizikai megerőltetés. A férfiak esetében sokkal gyakoribb, mint a nőknél.

Mit tegyünk szívroham esetén?

Természetesen meg kell próbálni megelőzni a bajt és egészséges, kiegyensúlyozott életvitelt folytatni. Azonban ha az említett tüneteket észleljük magunkon vagy másokon, azonnal mentőt kell hívni. Nagyon fontos, hogy ne essünk pánikba és próbáljuk meg lélekjelenlétünket megőrízni.

Ha saját magunkon észleljük, hogy szívrohamunk van és épp egyedül vagyunk, akkor sem kell megijedni. Amíg kiérnek a mentők sokszor vegyünk mély levegőt és minden levegővétel között köhögjünk egy nagyot. Ez elősegíti azt, hogy a szív több oxigénhez jusson, összehúzódjon és a keringés ne álljon le. Így nem veszítjük el az eszméletünket és a szívritmus is helyreáll. Ha tisztában vagyunk a tünetekkel és megtesszük a megfelelő óvintézkedéseket, akkor minimálisra csökkentjük a végzetes kimenetel esélyeit.

Minden vélemény számít:

A felnőttkori körömrágás okai

A felnőttkori körömrágás okai

A sikeres állásinterjú alapszabályai

A sikeres állásinterjú alapszabályai