in ,

A sikeres állásinterjú alapszabályai

A sikeres állásinterjú alapszabályai

Egy állásinterjú az az alkalom, amikor pár percbe sűrítve a lehető legjobb, legszakmaibb, legmagabiztosabb és leghitelesebb énünket kell megmutatnunk. Mindez természetesnek tűnhet egyeseknek, azonban sokan az izgalom, gyomorideg, várakozás és stresszhelyzet miatt képtelenek önmagukat adni és legjobb színben feltűntetni. A továbbiakban olyan tanácsokat osztunk meg, amelyek segíthetnek abban, hogy az interjún nyújtott teljesítményünk megfeleljen saját és az interjúztatók elvárásainak.

Készüljünk fel minden téren

Már az interjút megelőzően el kell kezdeni a felkészülést és kutatómunkát ajánlott végezni. Egyrészt magával a céggel és a betölteni kívánt pozícióval, másrészt a várható kérdésekkel és a fizetéssel kapcsolatban is. Nem árt előre átgondolni, hogy milyen válaszokat adunk a bevett kérdésekre, valamint tisztában kell lennünk azzal, hogy mire jelentkezünk, így nem érhet minket váratlanul semmi.

Önéletrajzunk is egy kulcsfontosságú szerepet játszik a felvételi folyamatban, ezért ne sajnáljuk rá az időt, hogy ígéretesen, hitelesen állítsuk össze. Az interjúra vigyünk magunkkal belőle egy példányt, hiszen erre épül majd az egész folyamat.

Az első benyomásnak szintén óriási szerepe van a velünk kapcsolatos vélemények kialakulásában. Ebben egyrészt a megjelenés játszik fontos szerepet, másrészt – ami talán még fontosabb – a nonverbális kommunikáció által küldött üzeneteink. Nagyon sokat számít az, hogy a szobába belépve hogyan fogunk kezet, milyen a tekintetünk és tartjuk-e a szemkontaktust. A nyílt és magabiztos testbeszéd, élénk gesztikulálás és határozott szemkontaktus mind az érdeklődés, figyelem, lelkesedés benyomását keltik.

Szarvashibák egy állásinterjún

Bár a legtöbb elkerülendő dolog magától értetődő és természetes, nagyon sokan mégis beleesnek olyan hibákba, mint a be nem jelentett késés, ápolatlan külső, telefonálás vagy rágózás interjú közben. Ezen kívül kellemetlen helyzetet teremthet, ha nem tudjuk kontrollálni idegességünket és dobolunk a lábunkkal vagy kattogtatjuk a tollat, netán túl sokat vagy túl keveset beszélünk és kérdezünk, vagy nem tudunk válaszolni a kérdésekre, esetleg mellébeszélünk és nem adunk egyenes válaszokat. Motivációs tényezőként pedig nem tanácsos csupán a pénzt megemlíteni. Ne hívjuk fel a figyelmet gyengeségeinkre és ne szabadkozzunk. Legyünk higgadtak és önazonosak.

Minden vélemény számít:

A szívroham tünetei és megelőzése

A szívroham tünetei és megelőzése

A macskák furcsa szokásai

A macskák furcsa szokásai