in

A NASA űrhajósai, Bob Behnken és Doug Hurley úton vannak az űrállomás felé

Közel két évtizedes erőfeszítés után az Elon Musk űrközlekedési vállalata, a SpaceX sikeresen kilőtte első két emberét a nemzetközi űrállomás felé és az emberi űrrepülés új korszakába helyezte az Egyesült Államokat. 

Az űrhajósok csaknem egy évtized után indultak föld körüli pályára amerikai talajról és a SpaceX az első olyan társaság, amely az utasokat egy saját gyártású járművel küldi föld körüli pályára.

A két űrhajós a NASA veterán űrhajósai, Bob Behnken és Doug Hurley – az űrbe repültek a SpaceX új, Crew Dragon nevű automatizált űrhajó belsejében. Ez egy olyan űrhajós kapszula, amelynek célja az emberek eljuttatása a Nemzetközi Űrállomás felé és onnan vissza. 

Az űrhajó, ottani idő szerint szombaton 15:22 órakor a NASA floridai Kennedy űrközpontjából a SpaceX Falcon 9 rakéta tetejéről emelkedett a világűrbe. A rakéta körülbelül 12 perccel később pályára is állt, amely a következő órákban útra indul a nemzetközi űrállomás felé. Jelenleg a föld körül kering, majd vasárnap reggel megpróbál dokkolni a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A SpaceX Falcon 9 rakétája sikeresen landolt

A SpaceX Falcon 9 rakétája szintén sikeresen leszállt a társaság egyik drón-hajójára a felszállás után, így az egész kilövés zökkenőmentesen lezajlott. A rakétát újra fogják használni a következő küldetésekhez, így is csökkentve az űrutazás hatalmas költségeit.

Ez az kilövés kritikus pillanat a SpaceX számára, amelynek egyértelmű célja az emberek űrbe küldése és települések létrehozása a Marson. Ez egyben az SpaceX utolsó nagy tesztje is a NASA Kereskedelmi Crew programjának részeként. E kezdeményezés révén a NASA két társaságot, a SpaceX-t és a Boeing-t kérte fel, hogy dolgozzon ki új űrhajókat, amelyek rendszeresen felvihetik az ügynökség űrhajósait az űrállomásra és onnan vissza. 

EZT IS OLVASD EL: Új időszámítás az Amerikai űrkutatásban – ismét űrhajót küldenek a világűrbe Amerikai földről!

Hat év fejlesztés és a Crew Dragon tesztelése után az SpaceX előrelépett a versenyben, hogy elsőként indítsa el az űrhajósokat a két kiválasztott vállalat közül. 

A mai küldetés az SpaceX utolsó nagy tesztrepülése a program számára, amelynek célja annak meghatározása, hogy a Crew Dragon készen áll-e arra, hogy az elkövetkező években rendszeresen szállítsa a NASA űrhajósait az Nemzetközi Űrállomásra.

Behnken és Hurley űrhajósok a következő 19 órát föld körüli pályán töltik majd, ami alatt felkészülnek a dokkolásra és megpróbálnak pihenni is a holnapi nagy esemény előtt. 

A Crew Dragon űrhajó úgy lett kialakítva, hogy automatikusan dokkoljon az Nemzetközi Űrállomáshoz anélkül, hogy a legénységnek kellene beleszólnia, habár a két űrhajós bármikor közbeléphet az érintőképernyős monitorvezérlő segítségével, amikor megközelítik az állomást. 

A dokkolásra a tervek szerint vasárnap 10:29-kor lesz floridai idő szerint. Ha mindenki jól megy és az űrhajósok is épségben visszatérnek a földre, akkor a küldetésre úgy is tekinthetnek, mint a SPACEX futamidejének kezdete.

Forrás: theverge.com

Minden vélemény számít:

Sonic, a sündisznó 2 – hamarosan indul a folytatás készítésének a szakasza!

Dokkolj te is a Nemzetközi Űrállomáshoz a SpaceX élethű szimulátorával online!