in

A NASA űrhajósai augusztus 2-án térnek vissza a Földre a SpaceX Crew Dragon-ban!

NASA

A NASA űrhajósai, Robert Behnken és Douglas Hurley visszatérnek a Földbe az SpaceX új Crew Dragon kapszulájában augusztus 2-án. 

Ugyanaz a Crew Dragon jármű hozza vissza őket, amely május végén indította el az űrhajósokat az űrbe – jelezve a világnak, hogy egy magánkézben lévő űrhajó először szállította az embereket föld körüli pályára.

A NASA azt tervezi, hogy a jelenleg a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén lévő duó augusztus 1-én beszáll a Crew Dragon-ba és azt követően visszatérnek a Földre. 


A NASA adminisztrátora, Jim Bridenstine szerint, a következő napon, valamikor augusztus 2-án térnek vissza a földre. Azt is kiemelte a tájékoztatójában, hogy az időjárás fontos tényezője lesz a visszatérés időpontjának meghatározásában. 

Az indulás a két hónapos tartózkodásnak vet véget az ISS-en Behnken és Hurley számára. Az űrben mindketten nagyon elfoglaltak voltak, Behnken számos űrsétát is végrehajtott, hogy kicserélje az öregedő elemeket a Nemzetközi Űrállomás külső oldalán.

Az időjárás a fő faktora lesz a visszatérésnek

Az űrhajós személyzet visszatérése a Földre a Crew Dragon utolsó nagy próbája lesz, amely bizonyítja, hogy a jármű biztonságosan képes-e az embereket a földre vissza szállítani. 

Az űrhajó hővédő pajzzsal rendelkezik, amelynek célja az utasok megóvása az intenzív hőtől, amelyet a jármű és utasai a Föld légkörébe belépésekor tapasztal. 

A Crew Dragon négy ejtőernyős csomaggal is fel van szerelve, amelyek akkor kerülnek üzembe, ha az űrhajó közelebb kerül a talajhoz. Ezek célja a jármű óvatos landolása az Atlanti-óceánba, ahol az űrhajót és űrhajósait egy speciális SpaceX hajó várja.

A Crew Dragon felszállása és útja a Nemzetközi űrállomásra simán lezajlott, így reményeink szerint a leszállása is hasonlóképpen fog történni. A mostani “tesztküldetés” meghatározza, hogy a Crew Dragon készen áll-e arra, hogy az űrhajósok rendszeresen repüljenek az Nemzetközi Űrállomásra és onnan vissza. 

A SpaceX következő Crew Dragon repülése szeptember közepétől a végéig van betervezve jelenleg és négy űrhajóst szállít majd az űrállomásra, de ennek a visszatérésnek először is jól kell sikerülnie a további tervekhez.

Forrás: theverge.com

Minden vélemény számít:

Drag Racing – avagy a gyorsulási versenyek sebesség és élményfüggő résztvevői

Hamilton nyeri a 2020-as Magyar Nagydíj időmérőjét!