in

A NASA újra kapcsolatba tudott lépni a 17 milliárd kilométerre lévő Voyager 2-vel

©NASA

Miután hónapok óta nem létezett kommunikáció a Voyager 2-vel, a NASA végül a napokban újra kapcsolatot tudott teremteni vele.

A rádiócsend már majdnem 8 hónapja tartott, a műhold legutóbb márciusban hallatott magáról. Az viszont egyértelmű, mi okozta, és egészen banális ok húzódik meg a háttérben.

Az Ausztráliában található Deep Space Station 43 (DSS-43) az egyetlen olyan eszköz, amely kommunikálni tud a Voyagerrel. Ez azonban sürgős felújításra szorult, ezért le kellett kapcsolni.

A hiányában azonban nem volt más lehetőség, hogy üzenetet küldjenek a rekordokat felállító űrszondának, ezért egészen mostanáig várni kellett.

©NASA

Bár az eredeti tervek szerint 11 hónapig tartott volna a felújítás, végül sikerült annyira rendbe tenni az antennát, hogy újra üzembe álljon. A Voyagerrel való kapcsolatfelvétel pedig rendben lezajlott.

A Voyager-2 az egyik legismertebb űrszonda

A Voyager-2 az 1977-es fellövése óta az egyik legismertebb égi objektummá vált, ma olyan 17 milliárd kilométerre lehet a Földtől. Azon kevés dolgok közé tartozik, amit az emberiség készített, amely el tudja majd hagyni a Naprendszert.

Egy izzószál kikapcsolásával élettartamát meghosszabbították, de várhatóan 2025-től nem képes majd rádiójeleket sugározni a Földre. Utazása várhatóan 40000 évig is eltarthat, mire egy bolygóba csapódva megsemmisül.

A Voyager-2 nagyon sok filmben felbukkant, köszönhetően annak, hogy elhelyeztek rajta egy arannyal futtatott réz lemezt.

Erre emberi és állati hangokat gravíroztak, illetve 55 nyelven az esetlegesen fellelt értelmes lények köszöntését is rögzítették. Magyarul is szerepel a köszöntő, így szól: Üdvözletet küldünk magyar nyelven minden békét szerető lénynek a Világegyetemben.

Minden vélemény számít:

A Google AI csapatának új eszköze videókat generál a weboldalakból

Ritka, mint a fehér holló! Tudtad, hogy a legendás fehér hollók tényleg léteznek!