in

A NASA működésének 5 leggrandiózusabb eredménye

1958-ban, Dwight D. Eisenhower elnökségének idején létrehozták az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalt (National Aeronautics and Space Administration).

Meglepő módon a hidegháború kellős közepén a hivatal létrehozását – legalábbis bevallottan – nem katonai, hanem békés célok motiválták.

Nagyjából 60 évvel az alapítás után még mindig a NASA a világ legjelentősebb űrkutatási tudományos központja. Nézzük a NASA 5 legjelentősebb eredményét a történelem során.

1. Az Apollo 11 és az első ember a Holdon

Nem is lehet kérés, hogy a hivatal legismertebb, legimprovizatívabb és legnagyobb kihívást jelentő tette az első ember Holdra lépésének megtervezése és kivitelezése volt.

A történelmi eseményt világszerte élőben közvetítették, és nem kevesebb mint 500 millió ember hallhatta Neil Armstrong azóta ikonikussá vált mondatát: „Kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.”

2. Űrszondák a nagyon távoli világűrben


Jelenleg a Voyager 1
a Földtől legmesszebb található emberi kéz alkotta tárgy az Univerzumban. A Voyager 1 2017 novemberében mintegy 21 milliárd kilométerre, míg ugyanebben az időben társa, a Voyager 2 hozzávetőleg 17 milliárd kilométerre tartózkodott a Földtől. Ez nem is rossz ahhoz képest, hogy 1977-es indításukkor „mindössze” a külső bolygók tanulmányozása volt az úticéljuk.

A két kozmikus utazó jelenleg az Oort Felhő felé halad, ez az utolsó olyan régió, ahová még központi csillagunk, a Nap sugárzása elér. A Voyager 1 űrszonda nem csupán kutatási célokat szolgál, de üzenetet is hordoz a leendő megtaláló számára: egy olyan arany lemezt, melyen a Földünkre jellemző hangok, zeneművek és 55 különböző nyelven rögzített üdvözlés található. (Igen, magyar nyelven is.)

Mivel a galaktikus üzenet a Föld helyét is meghatározza, csak reménykedhetünk benne, hogy az információ békés szándékú civilizáció kezébe jut majd.

3. A Vörös bolygó meghódítása

Sajnos egyelőre kizárólag robotok által, de ettől még az elvitathatatlan érdem a NASA-t illeti. 1997-ben a Pathfinder volt az első ember alkotta tárgy, ami marsi talajra „lépett”.

Egészen hihetetlen, de összesen 9 robot landolt már a Mars bolygó felszínén annak érdekében, hogy az emberiség kozmoszról alkotott ismereteit öregbítse.

Természetesen a korai felfedezők már nem aktívak, ennek ellenére akad egy-két robot, mely messze túlteljesítette a szolgálati idejét.

4. Az Apollo 13 küldetése

Ha az űrprogram neve nem is mondd semmit, az azóta szállóigévé vált balsejtelmes mondattal biztosan találkoztál már: Houston, baj van! 1970. április 11-én az Apollo 13 legénysége a Földről a Holdra tartott. Hozzávetőleg 60 órával az indulást követően egy váratlan robbanás tönkretett minden olyan rendszert, mely az életben maradáshoz szükséges volt.

Az egész világ feszülten figyelte, hogy a NASA földi irányítóközpontjában sikerül-e valamit kiagyalni a Földtől mintegy 300.000 kilométerre hánykolódó sérült űrhajó hazahozatalára. Végül a NASA tudósai és mérnökei pályakorrekciókkal, tartalékra kapcsolt áramellátással és egy sor végtelenül bonyolult számítással sikeresen visszakalauzolták a legénységet a Földre.

5. A Hubble Űrtávcső

Az űrteleszkóp működésbe lépése előtt – legalábbis ami a világűr vizsgálatát illeti – szó szerint sötétben tapogatóztunk. A fényszennyezés, a légköri jelenségek torzítása és még egy csomó zavaró tényező következtében a földi távcsövekkel kizárólag zajos, homályos képeket kaptunk az Univerzumunkról.

A Hubble segítségével a Földtől 40 millió fényévre lévő galaxis központját vizsgálhattuk.

A felsorolt eredményeken túl számos más sikeres küldetést is véghez vittek a NASA szakemberei az elmúlt évtizedek során. Az űrkutatásban jeles ügynökségnek köszönhetően, ma már nem csak, hogy többet tudunk a világegyetemről és a környezetünkben lévő bolygókról, de a földön is jelentős eredményeket érnek el számos iparágban az űrtechnológiának köszönhetően.

Minden vélemény számít:

Tech kütyük a ’90-es évekből! Ezektől vesztette eszét a világ a múlt században!

Munkaszüneti napok, hosszúhétvégék 2020-ban – Ingyen letölthető naptár 2020