in

A NASA egy teljesen elektromos repülőgépet fejlesztett ki

Az X-57 Maxwell repülőgép 14 elektromos motorral rendelkezik, amely a NASA első X-plane kísérleti repülőgépje a kategóriájában a 20 év alatt.

Ez a két évtized közötti különbség annak köszönhető, hogy számos X-plane repülőgép, amelyet a NASA fejlesztett az elmúlt 20 év során autonomous volt. Vagyis nem volt szükség pilótára a fedélzetén, hogy repüljön a gép.

Számos vállalat és ügynökség vett részt az X-plane programban, amely a repülőgépek sokféleségének fejlesztéséről szol. Ezeket a kísérleti repülőgépeket a repülés legélesebb elméi tervezték és a repülés nagy akadályainak tesztelésére készültek.

X-57 Maxwell elektromos repülőgép

A NASA most azonban nem épített fel egy teljesen új X-57 karosszériát, ahogyan azt megszokhattuk az előző X-plane projektek kapcsán. Egy olasz gyártású Tecnam P2006T szolgált a Maxwell elektromos repülőgép kiindulópontjának. 

Az Amerikai űrügynökség ezt követően egy többszörös módosítássorozaton keresztül tesztelte és szerelte fel a P2006T-t új elemekkel, műszerekkel, kisebb szárnyakkal és elektromos motorokkal a hagyományos motorok helyett.

Az X-57 “Maxwell” becenévét egy 19. századi fizikusról kapta, aki az elektromágnesességre szakosodott: James Clerk Maxwell. A NASA azért döntött úgy, hogy elindítja a X-57 Maxwell projektjét, mivel a könnyű ugyanakkor megbízható elektromos motorok és motorvezérlők hozzáférhetősége növekedett az elmúlt években.

Az elektromos motorok képességei döntő jelentőséggel bírtak a projekt fejlődése során, hiszen az X-57 szárnyainak csúcsán több motor is található. 

Mivel az X-57 szárnyai nagy teljesítményű repülésre vannak optimalizálva, a gépnek segítségre van szüksége a megfelelő felszálláshoz és a leszálláshoz. Ezt úgy oldották meg, hogy 12 kisebb, de magas teljesítményű motort osztottak szét a szárnyak mentén, így az X-57-re összesen 14 motort szereltek fel. 12 kismotort és két nagyobb teljesítményű motor a szárnyak végére.

Az X-57 jelenleg a NASA Armstrong Repülési Kutatóközpontjában található, a Kalifornia állambeli Edwardsban.

NASA X-planes

Minden vélemény számít:

A tartalommarketing kulcsfontossága minden típusú vállalkozás számára

12 meglepő és érdekes tény a világűrről! Te tudtál róluk?